به گزارش حلقه وصل، نشست رونمایی و بررسی کتاب «نقدی بر مدخل خمینی روح الله در دایرة المعارف بزرگ اسلامی» با حضور موسی حقانی و حجت الاسلام و المسلمین ذبیح الله نعیمیان در سالن یاس نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
حجت الاسلام نعیمیان اظهار داشت: اهمیت امام خمینی(ره) بیشتر از هر مدخلی است و انتظار داریم مدخل هایی که درباره ایشان نوشته می شود بدون اشتباه باشد. شیوه نگارش و روش داده های اطلاعات متوازن نیست. نقش و جایگاه آقا مصطفی و سید احمد در بیت حضرت امام(ره) توازن علمی ندارد.
وی گفت: مرحله ای که انتظار بود خوب طرح شود درس ولایت فقیه بود. امام غیر از کتاب «حکومت اسلامی» در سال ۱۳۳۰ در نجف بحث ولایت فقیه را بحث کرده است و اندیشه امام خمینی(ره) گفتمان حاکم شیعه است.
حقانی در ادامه این نشست، اظهار داشت: نقد از مدخل بیشتر اصل مدخلی است که نوشته شده است. تاریخ نگاری و تاریخ یک علم است پس باید کسی که در این عرصه وارد می شود به الزامات علمی آن پایبند باشد چون رویکرد آن در مواجه با مسائل تاریخی باعث ملاک قرار دادن آن برای حکم صادر کردن قرار می گیرد و یک کار اشتباه صورت می گیرد.
وی گفت: درباره حضرت امام با گستره موضوعاتی که به ایشان مربوط می شود موضوع مدخل نویسی خیلی حساس خواهد شد. برای این گونه نوشتن ها جمع آوری اطلاعات دقیق لازم است چون قرار نیست بخشی از زندگی ایشان پررنگ وبخش دیگری از آن دیده نشود اما این موضوع بخشی از کار است و بخش مهم دیگر درک نویسنده از روح حاکم بر زمانه است.
این محقق تاریخ بیان کرد: روح زمانه بحث مهمی است که باید فضای حاکم بر آن و اصول رفتار امام خمینی(ره) را در نظر گرفت. امام (ره) بر اساس اصول مرجعیت شیعه رفتار می کرد پس نویسنده باید آن را لحاظ کند.
حقانی عنوان کرد: درباره این دایرة المعارف مشکلاتی رخ داده که نویسندگان نقد نیز دچار آن شده اند. مشکل این است که فکر می کنند این مدخل بیانگر مواضع رسمی جمهوری اسلامی است در صورتی که اصلا چنین نیست.
این نویسنده ادامه داد: مدخل امام دارای ایرادات شکلی، ساختاری و محتوایی است که برخی از اشکالات مربوط به سهل انگاری است اما رویکرد نویسندگان نقد از باب خیرخواهی و کمک به نواقص است.
وی افزود: روح حاکم بر نقد خیرخواهی و تذکر اشتباهات رخ داده است. در کتاب درباره تاریخ تولد، اجداد، اساتید زمان تدریس، زمان مرجعیت اشکال و اشتباه وجود دارد، این اشکالات منجر به تحریف می شود.
حقانی خاطر نشان کرد: اشکالی درباره دیدار آقای کمالوندی با شاه وجود دارد که با این روش نحوه مبارزاتی امام خمینی (ره) وارونه نشان داده می شود. از این دست اشکالات زیاد دیده می شود شکلی که این ایرادات محتوای بحث را عوض می کند.
وی عنوان کرد: این مدخل مواضع، نحوه زیست حضرت امام(ره) را وارونه ارائه می کند که تثبیت این دیدگاه ها منجر به تحریف می شود. در مدخل ها قصد این است قلم بی طرف باشد اما در این مدخل قلم بی طرف نیست.
این نویسنده بیان داشت: مدخل از لحاظ محتوایی مواضع دیگران بجای حضرت امام طرح می شود که به نظر می رسد گرایش های حاکم بر گروه جمع آوری کننده دایرة المعارف بر واقعیت های حاکم دیده می شود. امام را نمی تواند جناحی دید چون ایشان جناحی نبودند. انصافا مطلب نوشتن از حضرت امام(ره) سخت است و البته بخش مهمی از دیدگاه های ایشان موجود است و دقت لازم در رجوع به این بیانات نشده است.
حقانی افزود: هر جریان و نظام و حکومتی مسائل گفتنی در روزی دارد و مطالبی نیز مصلحتا گفته نمی شود. همه این ها کار را سخت می کند اما سختی کار دلیل نوشتن مدخلی به این تعداد اشتباه نیست.
وی بیان کرد: امام اعتقادی به مبارزه مسلحانه نداشته است و این حرکات مورد تایید ایشان نیست. هیچ حرکت مسلحانه ای و حتی ترور حسنعلی منصور هم مورد تایید امام خمینی(ره) نیست. امام به انقلاب در جان های مردم و آگاهی بخشی اعتقاد داشت.
وی به اشکالات این مدخل اشاره کرد و گفت: عدم پرداختن به اختلافات امام و بازرگان، موضوع شورای انقلاب، بحث رهبریت امام در راهپیمایی تاسوعا و عاشورا اشکالات موجود است. در این مدخل ورود حضرت امام به عالم سیاست را بعد از دستگیری نواب ذکر کرده اند در حالی که امام تقریبا از سال ۱۳۱۸ به عرصه سیاست ورود پیدا می کند و این تحریف ها نگران کننده است.