
به گزارش حلقه وصل، نوزدهمین ویژهبرنامه تولد ماه به مناسبت زادروز 64 سالگی استاد «جواد علیزاده»، هنرمند پیشکسوت عرصه کاریکاتور با حضور محمود صلاحی رییس و امیر عبدالحسینی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری، بهرام عظیمی، ایرج میرزا علیخانی، داوود شهیدی، احمد عربانی، محمد ابراهیم جعفری، سیدمسعود شجاعی طباطبایی و جمعی از هنرمندان و علاقهمندان در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برگزار شد.
نسل من مدیون آقای علیزاده است
بهرام عظیمی کاریکاتوریست و کارگردان انیمیشن نیز به عنوان یکی از شاگردان استاد علیزاده، درباره او گفت: افتخار میکنم که در این جمع حضور دارم. قدیمیترین خاطره من مربوط است به سال 1357 یکی از کارهای استاد را که فکر میکردم کسی ندیده، کپی کردم. جالبش اینجاست که امضای وی هم خیلی قشنگ بود و آن را هم کپی کردم. اما فهمیدند. این یکی از افتخارات من است که از سال 57 با کار وی آشنا شدم. البته او هیچ وقت کار من را در مجلهاش چاپ نکرد.
عظیمی افزود: هم نسلهای من همه مدیون آقای علیزاده هستیم. مجله طنز و کاریکاتور او باعث شده که خیلی از هم نسلهای من خیلی چیزها یاد بگیریم. هر کاری برای وی و هم نسلهایش انجام دهیم، کم است. امیدوارم قدر این استادان را بدانیم و سالهای سال سایهشان مستدام باشد.
هدف از برگزاری تولد ماه معرفی هنرمندان به نسل جوان است
محمود صلاحی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز با اشاره نسبت به تغییر زمان ویژه برنامه «تولد ماه» جواد علیزاده گفت: قرار بود تولد وی را در شب تولدشان یعنی 19 دی برگزار کنیم. اما به دلیل فوت حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی، به تأخیر افتاد.
وی با اشاره به هدف برگزاری از «تولد ماه» گفت: هدف این است که کسی که 64 سال از عمر مبارکش را در چنین راهی میگذارد، ناملایمات دیده و شب و روز زحمت کشیده را به نسل جوان معرفی کنیم. من از اینکه جوانان ما اسم هنرمندان دنیا را میدانند، ناراحت نیستم اما بد این است که قبل از اینکه اسم هنرمندان خودمان را بدانند، آنها را میدانند.
صلاحی افزود: هنر برای بشریت است نه برای یک کشور. ذوق هنر را خداوند داده که در ابتدا باید شکرگزار درگاه او بود. باید او را خوب معرفی کرد. این تولد یک بهانه است. خوب است که در اردبیل زادگاه این هنرمند هم برای وی جشن بگیرند. در واقع خوب است به جای برگزاری همایشها، از هنرمندان تجلیل کرد که بیایند آنها هم حرفهایشان را بزنند.
رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در بیان اهمیت قدردانی از بزرگان کشور گفت: باید تا زمانی فرهیختگان عرصه فرهنگ و هنر هستند، قدرشان را بدانیم. وقتی کسی به یک درجه نبوغ و فرهیختگی رسید و به کشور خدمتی کرد باید قدرش دانسته شود. به بعضی از رشتهها خیلی توجه شده، در واقع افراط و تفریط صورت گرفته است اما باید انصاف و عدالت در همه کارها داشت. این موضوع اصل بشریت همه آدمهاست. امیدوارم همه مردم به خصوص جوانات قدر کسانی را که مویی سفید کردند، بدانند. مهم این است که از لحظه لحظه و هر روز عمر به نفع مردم و کشور و در راه خدا استفاده کرد و از آنچه کردید، پشیمان نشوید. هنرمندان خیلی خوشحالند و پشیمان نیستند. بار دیگر تولد جواد علیزاده را که 19 دی ماه است در نوزدهمین برنامه تولد ماه تبریک می گویم. امیدوارم سالهای سال سلامت، تندرست و موفق باشند و به فرهنگ و هنر کشور عزیزمان خدمت کنند.
کم رو و خجالتی هستم
جواد علیزاده هنرمند پیشکسوت کاریکاتور نیز در پایان به سخنرانی پرداخت. وی با تشکر و قدردانی از دوستان و استادانی که صحبت کردند، گفت: شخصاً وقتی روز تولدم میشود، نه خیلی شاد هستم و نه خیلی غمگین. نمیدانم وقت تولد یک سال از عمر کم میشود یا اضافه میشود. این تناقضها همیشه بخشی از زندگی من بوده است.
وی یادآور شد: زمانی که محصل بودم در مدرسه کاریکاتور معلمها را میکشیدم، یک عده تشویق میکردند و یک عده اخراج. این برخوردها هنوز هم جریان دارد که بسته به آستانه تحمل و انتقاد پذیری افراد دارد. من مترجمی زبان خواندم و معتقدم هنر کاریکاتور هم ترجمهای است از سختیهای زندگی به زبان طنز.
علیزاده به تعدادی از خاطرات خود از کودکی تا به حال اشاره کرد و گفت: من کم رو و کم صحبت بودم و از جلب توجه کردن خیلی خجالت میکشیدم. در طول این سالها تنها یکی دوبار نمایشگاه برگزار کردم. همه اینها بود که باعث شد به کاریکاتور روی بیاورم. بخشی از کار من ابداع طنز چهار بعدی است. با اینکه در درس فیزیک خیلی ضعیف بودم، اما این طنز را ابداع کردم. خیلی جدی هستم و کمتر میخندم و توصیهام به جوانان علاقهمند به کاریکاتور این است که آن را به عنوان شغل دوم انتخاب کنند. من هیچ وقت خط فکریام را عوض نکردم و همیشه سعی کردم خودم باشم.
در بخش پایانی این مراسم استاد علیزاده کیک تولد 64 سالگی خود را در کنار خانواده خود برید و هدایایی از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و دوستان و آشنایان دریافت کرد.