
حلقه وصل: رمضان امسال هم از راه رسيد و توفیق پیدا کردیم تا بر سر سفرهاي كه به وسعت بخشندگي خداوند متعال پهن شده است نشسته و از این خوان کرم به قدر وسعمان بهره ببریم. ماه مبارک امسال اما متفاوت از سالهای گذشته است. شیوع ویروس کرونا از چند ماه پیش و تعطیلی مراکز و تجمعات دینی در ماههای رجب و شعبان هنوز ادامه دارد و احتمالا از فیض بسیاری از عبادات جمعی که سالهای گذشته شاید راحت از کنارشان گذشته و قدرشان را ندانسته بودیم، محروم هستیم.
شرایط سختتر شده اما جهاد پایانی ندارد. فعالین جبهه فرهنگی انقلاب در کنار جهادگران جبهه سلامت و در لبیک به فرمان فرماندهی جبهه در راستای برگزاری رزمایش همدلی و مساوات در ماه مبارک رمضان از روزهای گذشته فعالیتهای بسیاری را آغاز کردهاند. کمک مومنانه خیران و گروههای مردمی برای دستگیری از نیازمندان و اقشار آسیبپذیر، صحنههای کم نظیری از همدلی، نوع دوستی و مهربانی را به نمایش گذاشته که این روند ان شاء الله در ایام ماه مبارک رمضان نیز تداوم خواهد داشت.
مخاطبین محترم برای بهرهمندی معنوی هرچه بیشتر از این ماه عزیز میتوانند با مراجعه به سایت جامع ماه مبارک رمضان به آدرس اینترنتی www.ramezan.com به آرشیو کاملی از اخبار مرتبط با این ماه، تصاویر و ویدیوها در کنار اعمال و ادعیه مورد نیاز دسترسی داشته باشند.
نرمافزار جامع «رمضان» نیز شامل تمامی اعمال و ادعیه، نمازها، تسبیحات، صلوات و اذکار ماه مبارک رمضان و شبهای قدر به همراه صوت و ترجمه دعای ابوحمزه ثمالی، دعای افتتاح، دعای سحر، دعای مجیر، دعای ربنا، مناجات امیرالمومنین، دعای جوشن کبیر، دعای جوشن صغیر و دعاهای روزانه است که میتوانید آن را از کافه بازار دانلود و استفاده نمایید. دانلود
حقيقتي فراتر از گشنگي و تشنگي
آنقدر ماه رمضان آمده و رفته است و ما هم گشنگي و تشنگي كشيدهايم كه فكر ميكنيم اين ضيافت همين است ديگر. اما اگر كمي براي فهميدن اصل و حقيقت ماه مبارك رمضان وقت بگذاريم متوجه ميشويم كه در درك اين ماه كميتمان بدجور لنگ ميزند.
سفره سحري خانوادهها معمولا با دعاي سحر خو گرفته است. دعايي ساده و روان كه بخاطر تكرار برخي عبارات در آن به راحتي ميتواند زمزمه شود. اما همين دعاي ساده دريايي از معرفت دارد. اگر سري به كتاب «شرح دعاي سحر» امام خميني(ره) بزنيد حتما به اين مطلب خواهيد رسيد. لذت شنيدن و خواندن با معرفت دعاي سحر را از دست ندهيد.
کتاب «آداب روزهداری، احوال روزهداران» را هم براي فهميدن اين ماه ميتوانيد مطالعه كنيد. این کتاب در 456 صفحه حاوی گزیدهای از مجموعه توصیهها، نصایح، تحلیلها و مواعظی است که در ماههای رمضان در طول 22 سال گذشته ـ از سال 1369 تا 1390 ـ در بیانات حضرت آیتالله العظمی خامنهای ارائه شده است.
كتاب «شهر خدا» هم ميتواند انتخاب ديگرتان باشد. اين كتاب هم مجموعه سخنان حجتالاسلام پناهيان است كه توسط فرهنگگستر منتشر شده است. در اين كتاب ميتوان براي اولين بار با نثر حاج آقا پناهيان هم برخورد كرد: «به هر حال اهالی این شهر از بس قیامت را باور دارند با آنکه کسی آنها را سرپا نگه نداشته است، گویی دائم ایستاده زندگی میکنند، و روز و شب ایام صیام را در قیام به سر میبرند. همه خود به حساب خود میرسند...» یا «یکی از مشخصات مناجاتهاشان در این شهر این است که هیچگاه درست نمیفهمی، بالاخره از سر محبت خدا حرف میزنند و گریه میکنند یا از سر خوف و خشیت او است که ناله میکنند. با آنکه از او میترسند، هیچ گاه از او فرار نمیکنند. و با اینکه همیشه به سمت او میروند و به او هم میرسند، اما این رسیدن هیچگاه به پایان نمیرسد».
اما برخي حقايق را نميشود با خواندن و دانستن بدست آورد، بايد مرد عمل بود و كمر همت بست. كتاب «المراقبات» آيتالله ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي گزينه خوبي است كه با مطالعه بخش مربوط به ماه مبارك رمضان در آن ميتوانيد بايدها و نبايدهاي اين ماه را بدانيد و صد البته عمل كنيد.
گوشهاي از سر دلبران، در حديث ديگران
دسته ديگري از كتابها كه ميتواند در اين ماه به دلتان بچسبد كتابهايي است كه از زاويهاي ديگر حقانيت دينتان را نشان ميدهد. بالاخره هرچه باشد گفتهاند «خوشتر آن باشد كه سر دلبران/ گفته آيد در حديث ديگران.» كتاب «شبهاي پيشاور» يكي از معروفترين كتابهاي اين دسته است كه شرح مناظرههاي مرحوم سلطان الواعظين با چند عالم اهل سنت را در بر دارد.
كتاب «در طلب راه راست» هم يكي از پيشنهادهاي ماست. اين كتاب شرح مسلمان شدن يك دختر مسيحي آمريكايي است كه توسط انتشارات موسسه باقرالعلوم قم منتشر شده است. شايد خواندن اين چند خط از سرنوشت اين بانوي مسلمان بتواند شما را به خواندن كتاب ترغيب كند:
«مسیحیها به هیچ صورت خاصی دعا نمیکنند. من به عنوان یک مسیحی فقط یاد گرفته بودم هر چه احتیاج داشتم یا دوست داشتم از خدا بخواهم و این کار را به اسم مسیح(ع) بکنم. مسئله عبادت واقعی در دعا به جای این که فقط خواستها و احتیاجاتت را بخواهی در دعای مسیحیان واقعاً جایی ندارد. اگر چه به ما یاد دادهاند از حضرت مسیح(ع) تشکر کنیم که به خاطر گناههای ما جان داده است. دلم میخواست رابطهام با خدا فراتر از فقط چیز طلب کردن باشد. پس در این حالت کنجکاوی و کنکاش، شروع به مطالعه ترجمه قرآن کردم. در آغاز مطالعه، یک عکسالعمل ثابت نداشتم. از یک طرف برایم جالب بود که خیلی از همان تاریخهای پیامبران مسیحیت و یهودیت در قرآن نیز بود. قبل از آن نمیدانستم که بین مسیحیت، یهودیت و اسلام رابطهای هست. از طرف دیگر، هر وقت سورههای درباره حضرت مسیح(ع) را میخواندم که به روشنی میگفت حضرت مسیح(ع) یکی از 3 خدا یا پسر خدا نیست کتاب را سریع میبستم».
بازيابي اخلاق از دست رفته
ماه مبارك رمضان بهترين وقت است براي خواندن كتابهاي اخلاقي. هم دست شيطان بسته است و هم شرايط محيطي مهيا؛ خلاصه ابر و باد و مه خورشيد و فلك در كارند/ تا كتابي را بخوانيم بلكه آدم بشويم!
كتاب «طوباي محبت» كه دربردارنده سخنان مرحوم حاج ميرزا اسماعيل دولابي است يكي از پيشنهادهاي خوب ميتواند باشد. در بخشهايي از اين كتاب هم ميتوانيد توصيههاي ميرزا اسماعيل درباره ماه مبارك رمضان را پيدا كنيد؛ مثل اين چند خط: «نیم ساعت یا یک ساعت بعد از نماز در سجاده بنشینید و خدا را یاد کنید. افطار که کردید، بدنتان که آرام گرفت، به دعایی، به ثنایی یک دقیقه خدا را یاد کنید. با خودتان خلوت کنید. به قرآن نگاه کنید. با اینکه اصلا ساکت بنشینید. این خیلی قیمتی است. آدم افطار حقیقی را با خدا میکند. افطار حقیقی که خوردن نیست. ابعث حیا، آن افطار است».
كله گنجشكيها را فراموش نكنيد
بچهها معمولا فراموششدههاي ماه مبارك رمضان و شبهاي قدر هستند. تلويزيون هم غالبا جز برنامههاي معمول كودكان چيزي براي آنها ندارد و همين آنها را مجبور ميكند تا دم افطار بنشينند پاي سريالهاي بزرگسالان. در اين شرايط شايد سرگرم كردن بچهها با كتابي خوش آب و رنگ درباره ماه رمضان، زدن چند نشان با يك تير باشد. هم بچهها كتابخوان ميشوند و هم بيشتر با حال و هواي ماه مبارك رمضان انس ميگيرند.
كتاب «بچهها و شادیهای ماه مبارک رمضان» سروده «مصطفی رحماندوست» كه توسط نشر شهر منتشر شده است ميتواند يك انتخاب خوب براي اين موضوع باشد.
نام اثر | نویسنده | ناشر |
پنج گفتار حضرت آیتالله خامنهای در باب استغفار و توبه در ماه مبارک رمضان | - | موسسه ایمان جهادی |
طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن: سلسله جلسات استاد سید علی حسینی خامنهای - مشهد مقدس مسجد امام حسن مجتبی (ع) | - | موسسه ایمان جهادی |
رمضان دریچه رؤیت: سیر الی الله در سایه جوع، صوم و ماه رمضان | اصغر طاهرزاده | لب المیزان |
از رمضان بیشتر بدانیم | حسین پورشریف | دارالحدیث |
مراقبات ماه رمضان | محمد ری شهری | دارالحدیث |
ضیافت حقیقی | محمد شجاعی | سروش |
«پرونده ویژه دعا» مجموعه مباحث منتشر شده از حجتالاسلام علیرضا پناهیان درباره اهمیت، جایگاه و اثرات دعا برای انسان است که شامل ادعیه با قرائت استاد پناهیان، کلیپهای صوتی و تصویری، صوت سخنرانیها، متن و عبارتهای کوتاه است که بسته کاملی برای استفاده مخاطبین در ماه مبارک رمضان به شمار میرود و به همت موسسه بیان معنوی گردآوری شده است: پرونده ویژه دعا
حلقه وصل در سومین بسته فرهنگی خود پیشنهاد متفاوتی برای ایام ماه مبارک رمضان فعالین فرهنگی دارد که متناسب با این روزهای کرونایی است. تماشا و اکران آثار مستند و داستانی مرتبط با حال و هوای این ماه عزیز که از آثار جشنواره مردمی فیلم عمار گلچین شدهاند و در این بسته به معرفی آنها خواهیم پرداخت. علاقمندان جهت دریافت و اکران این فیلمها میتوانند به سایت اکران مردمی عمار به نشانی ekran.ammarfilm.ir مراجعه کنند.
مستند «غریبه در میقان» در زمان 49 دقیقه و به کارگردانی امیر پژمان حبیبیان، روایتگر ماجرای زندگی طلبه شهید مجید سلمانیان است که به عنوان مبلغ و پیشنماز وارد روستای میغان میشود و با تلاش شبانهروزی اکثر جوانان روستا را جذب مسجد میکند و محبوب دل اهالی میشود اما این مسئله باب میل بعضیها نیست و ...
«تیهو» به کارگردانی سیدصدرالدین فردوسی، از آثار هفتمین جشنواره مردمی فیلم عمار است که جزء نامزدهای دریافت فانوس این جشنواره در بخش داستانی هم بوده است. «تیهو» اثری کوتاه درباره «امر بهمعروف و نهی از منکر» است و تردیدها و کشمکشهای درونیِ جوانی را روایت میکند که در ماه رمضان با یک فرد روزهخوار مواجه میشود.
«راننده» دیگر اثر داستانی جشنواره عمار برای اکران در ماه مبارک رمضان است. این فیلم داستانی ۱۵ دقیقهای به کارگردانی سیدسجاد قافلهباشی، داستان رانندهای است که مسافرانش راز دلشان را با او مطرح میکنند.
فیلم کوتاه «با جماعت» اثر بعدی فیلمهای مناسبتی عمار است. این اثر ۵ دقیقهای به کارگردانی هادی نادری به اهمیت نماز جماعت میپردازد.
«صف» فیلم کوتاهی به کارگردانی اسماعیل عظیمی، اثر بعدی این مجموعه فیلم مناسبتی است که با الهام از یک حدیث، اهمیت نماز جماعت را تصویر میکند.
«فصل سیب» مستندی۲۵ دقیقهای به کارگردانی امیر مهریزدان، درباره امام جماعت مسجد صاحب الزمان محله افسریه تهران است که با فعالیت گسترده خود تاثیر قابل توجهی در محل و نمازگزاران گذاشته است.
نماهنگ «شکر» دیگر اثری است که به کارگردانی محمد حسین بوشهری به مناسبت ماه مبارک رمضان و با موضوع عبودیت و تشکر از نعمات فراوان الهی در سال 1396 تولید و منتشر شده است.
فیلم داستانی «وانت» به کارگردانی محمود جمشیدی، برخوردها و واکنش های افراد مختلف برای تذکر دادن به یک راننده وانت که در قسمتی از خیابان و در ملا عام در حال روزه خواری است را برای مخاطبان به تصویر کشیده است.
«چشمه مطهر» دیگر فیلم داستانی مناسبتی عمار است که به کارگردانی مجید بهجت، ساخته شده است. این فیلم داستانی کوتاه با موضوع نماز و اثرات آن ساخته شده است.
پویانمایی «تسخیر لانه» به کارگردانی مجید آسودگان، درباره تحصن کارکنان ثبتاسناد کشور، جهت اعتراض به تحریم اقتصادی بود و رفتهرفته تبدیل به حرکت سراسری روزه سیاسی میشود. این اثر در پایان از مخاطبین درخواست میکند که چنین خاطراتی را با امکانات خود به تصویر بکشند.
«به نظرت قیامتی وجود داره؟» دیگر کلیپ مناسبتی عمار بوده که به کارگردانی علی شیرزادیان و توسط گروه کبریت مدیا ساخته شده است و در آن سازندگان آن به خیابان های شهر می روند و از مردم می پرسند که به قیامت اعتقاد داری؟
مستند «همدم» در زمان 22 دقیقه به کارگردانی امیر منیری، روایتی از دختران جوانی است که دیگر به دنبال مقصر کارتون خواب ها نیستند و خودشان برای کمک به آنها دست به کار میشوند است.
فیلم داستانی «همسایه» به کارگردانی محمد علیزاده فرد، روایت ماجرای اسباب کشی علی و همسرش به منزل جدیدشان است که علی بی احتیاطی میکند و کارتنی از پنجره به پایین میافتد و ...
«تکلیف» به کارگردانی رضا شرفی، دیگر اثر این مجموعه است. این فیلم کوتاه، داستان دختربچهای را روایت میکند که تازه به سن تکلیف رسیده و در اتوبوس بین شهری با پدرش در حال مسافرت است و از طرف دیگر، نمازش در حال قضا شدن است.
فیلم داستانی «زمزمه محبت» به کارگردانی سمانه عباسپور، داستان کودک و پیرزنی است که مدتی است پیرزن دچار بیماری آلزایمر شده است و هنگام خواندن نماز ناگهان سوره از یاد او میرود و در نهایت کودک کمک میکند تا سوره را به یاد بیاورد و نمازش را کامل کند.
مستند «بازگشت» در زمان 39 دقیقه به کارگردانی محمدصادق مبینی، ساخته شده است. این مستند روایتگر ماجرای زندگی «رسول کریمی»، پسری پرجنبوجوش و به قول دوستانش، اهل دعواست؛ از همانها که زیر بار حرف زور نمیروند. از شوخی با معلم سر کلاس تا شکستن شیشة خانة همسایه، از برخی شیطنتهای رسول است اما اینهمه بازیگوشی، گره میخورد با شرکت در کلاسهای مسجد که توسط «حسنآقا» اداره میشود. این آشنایی و پیگیری بیحد رسول برای بهکارگیری آموزههایش، او را در مسیری قرار میدهد که انتهای آن به شب بیستوسوم ماه مبارک رمضان سال ۱۳۶۸ میرسد.
با گسترش ویروس کرونا و تعطیلی هیئات و مراکز قرآنی و اجتماعات مذهبی، نقش سیما برای پرکردن این خلاء پررنگتر شد. امسال صداوسیما علاوه بر نمایش سریال در چهار شبکه سراسری خود با پخش برنامههای گفتومحور و دعاها و مناجاتها و پخش مستقیم از بقاع متبرکه، نقش پررنگی در این حوزه باید ایفا کند. پیش از ورود به برنامههای معرفتی سیما برای ماه مبارک رمضان به صورت کوتاه سریالهای رسانه ملی در این ماه عزیز را معرفی میکنیم.
تلویزیون امسال قرار است در شبکه یک سریال «زیرخاکی» را به کارگردانی جلیل سامان پخش کند. این سریال قرار است تصویرگر مردی باشد که به دنبال گنج است و همین ماجراهای بانمکی را شکل میدهد.
شبکه دو، دو سال است پخش مجموعه تلویزیونی «بچه مهندس» را شروع کرده است. بچه مهندس 3 نیز ادامه داستان همان بچه پرورشگاهی به نام جواد است که داستانهایی برای او رقم میخورد.
شبکه سه برای ماه رمضان امسال سریال تلویزیونی «#سرباز» را به کارگردانی هادی مقدمدوست برای پخش در نظر گرفته است. این سریال روایتگر قصه یک سرباز وظیفه به همراه رفقایش است.
شبکه پنج نیز سریال «پدر پسری» به کارگردانی محمدرضا حاجیغلامی را پخش میکند. این مجموعه طنز اپیزودیک اقتباسی از کتاب «آخرین نشان مردی» نوشته مهرداد صدقی است.
سخنران و مداح | موضوع و محل | شبکه | ساعت |
برنامه ترتیلخوانی | روزانه یک جزء از قرآن کریم | دو سیما | ۱۰:۳۰ |
برنامه ترتیلخوانی | امام زاده صالح (ع) | چهار سیما | ۱۲ |
برنامه ترتیلخوانی | حرم عبدالعظیم حسنی (ع) | پنج سیما | 13:45 |
برنامه ترتیلخوانی | حرم حضرت معصومه (س) | سه سیما | ۱۴:۱۵ |
برنامه ترتیلخوانی | روزانه یک جزء از قرآن کریم | افق | ۱۸ |
آیتالله العظمی جوادی آملی | تفسیر قرآن | چهار سیما | بعد از اذان مغرب |
حجتالاسلام رفیعی | سخنرانی مذهبی | سه سیما | ۱۰:۳۰ |
حجتالاسلام علیرضا پناهیان | حسینیه مجازی مشهد مقدس با موضوع نقش ولایت در جامعه | پنج سیما | بعد از نماز صبح |
حجتالاسلام علیرضا پناهیان/ حاج محمود کریمی |
حرم مطهر رضوی | دو سیما | یک بامداد |
حجج اسلام عالی، ماندگاری و علیپناه | حرم عبدالعظیم حسنی(ع)، امامزاده صالح(ع) و امامزاده عبدالله(ع) تهران | پنج سیما | دو بامداد |
حجتالاسلام شیخ حسین انصاریان | سخنرانی مذهبی | دو سیما | بعد از اذان ظهر |
میثم مطیعی | مناجاتخوانی | سه سیما | ۱۲:۳۰ بامداد |
مناجاتخوانی با محوریت دعای افتتاح | مسجد مقدس جمکران | شبکههای رسانه ملی | ۲۴ |
حاج سعید حدادیان، حاج محمدرضا طاهری، حاج محمدرضا غلامرضازاده، حاج مهدی سماواتی و کربلایی سیدرضا نریمانی | حرم مطهر رضوی | یک سیما | ۲۳:۴۵ |
ویژه برنامه گفتوگومحور | برنامه اجتماعی «مکث» | افق | ۱۷:۳۰ |
حجتالاسلام برمایی/ ویژهبرنامه افطار «دعوت» | رزمایش همدلی و فعالیتهای جهادی در مبارزه با ویروس کرونا | یک سیما | 19:20 |
ویژهبرنامه افطار با اجرای رسالت بوذری | برنامه «مثل ماه» | سه سیما | ۱۹ |
ویژهبرنامه سحر با اجرای حسن سلطانی | برنامه «ماه خدا» | یک سیما | ۳ بامداد |
ویژهبرنامه سحر با اجرای نجمالدین شریعتی | برنامه «ماهِ من» | سه سیما | ۳ بامداد |