به گزارش حلقه وصل، محمدحسین عطایی دولتآبادی، دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا شب گذشته(۱۶ فروردین) در گفتگوی زنده که از صفحه اینستاگرام تسنیم پخش شد، به برسی بحران کرونا در انگلستان و مشکلات مردم در مواجهه با این بیماری پرداخت.
مشروح گفتگو با این دانشجوی ایرانی ساکن برادفورد انگلستان به شرح زیر است:
سوال: با تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید، آیا موردی از ابتلا به کرونا در بین دانشجویان ایرانی یا اعضای انجمن اسلامی وجود داشته است؟
عطایی دولتآبادی: ابتدا تشکر میکنیم از هممیهنانی که در کادرهای پزشکی دستاندرکار مبارزه با ویروس کرونا هستند و نیروهایی که در خیابانهای تهران و سایر شهرها مشغول ضدعفونی هستند یا در حال دوختن ماسک در مساجد و هیئات هستند. من از طرف انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا صمیمانه سپاسگزاری میکنم و به هموطنان مان که در کنار هم ایستادند افتخار میکنم.
در انگلستان بین دانشجویان ایرانی تاکنون موردی نداشتیم البته بعضی دوستان هستند که علائم سرماخوردگی یا برخی علایم کرونا را ممکن است داشته باشند اما تست ندادند. اینجا قرار است در شرایط بسیار شدید به بیمارستان مراجعه کنند و ممکن است کسی بیماری داشته باشد ولی نداند. البته یکی از دوستان من از بیمارستان برادفورد مرخص شد اما دانشجوی ایرانی نبود و دانشجوی پاکستانی بود.
** کمبود ماسک و ژل ضدعفونی در روزهای اول شیوع بیماری در انگلستان
سوال: با شیوع کرونا در انگلستان، آیا این کشور هم با کمبود اقلام بهداشتی و درمانی مواجه شد؟ واکنش ابتدایی مردم به خبر شیوع کرونا چه بود؟
عطایی دولت آبادی: در روزها اول که تنها سمت لندن چند مورد اعلام شده بود یا انگلیسیهای که از کشتیها و سفر برمیگشتند علایم بیماری را داشتند، بسیاری از مردم به سمت فروشگاه هجوم میبردند و دستمال توالت و برخی مواد غذایی مثل ماکارونیها را خریداری کرده بودند که تصاویرش در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود.
هم ماسک نبود هم ژل ضدعفونی و در داروخانهها و بیمارستانها نیز این اقلام برای کارمندان و کادر درمانی وجود نداشت. حتی سایتهایی مثل آمازون که وقتی قبلاً خرید میکردید ظرف فردا بهدست شما میرسید، در این سایتها هم ماسک پیدا نمیشد یا ماسکهای تقلبی بود یا ماسکهایی بود که جلوی ویروس را نمیگرفت و با قیمت بالا در آمازون به فروش میرسید.
**جانسون و وزیر کشورش اعلام کردند خیلی ها قرار است بمیرند
در انگلستان اکثر بیمارستانها در اختیار دولت است و بخش خصوصی بیشتر خدماتی مانند دندانپزشکی و سلامت روان را ارائه میدهد. ما با یک پزشک اهل لندن هم که گفتوگو میکردیم متوجه شدیم که وضعیت خوبی در اینجا وجود ندارد. وقتی نخستوزیر اعلام میکند که قرار است خیلیها بمیرند و وزیر کشور هم این را اعلام میکنند، مردم وقتی چنین چیزی را میشنوند به مسئولان بیاعتماد میشوند. NHS (سرویس سلامت همگانی) الان در بحث جا و بستری شدن بیمارستان تحتفشار است. همین دوست پاکستانی ما را آمبولانس به بیمارستان نبرد و از این لحاظ هم دچار کمبودهایی است.
الان انگلستان برای ساخت دستگاههای کمک تنفسی به آمریکا رو زده است یا دانشگاه UCL که یک دانشگاه معتبر در لندن است با شرکت بنز همکاریهایی را برای ساخت دستگاههای تنفسی شروع کرده است.
در روزهای اولی که جانسون با دو نفر از متخصصان خودش گفتوگو میکرد، نظرشان این بود که ۶۰ درصد جامعه مبتلا شوند تا در برابر بیماری مصون شوند. آن زمان آمار رسمی حدود ۵۰۰ نفر بود اما در همان زمان نیز متخصص نخست وزیر از ابتلاء ۵ تا ۱۰ هزار نفر سخن میگفت
سوال: درباره آمارهایی که از انگلستان منتشر میشود آیا اطلاعات جدیدی دارید؟
عطایی دولت آبادی: الان وضعیت بد است و طبق آمارهای رسمی امروز (شنبه ۱۶ فروردین) حدود چهار هزار نفر در انگلستان فوت شدند که هزار نفر بیشتر از ایران است اما یک نفر هم زیاد است و ما ناراحت هستیم. میبینیم که تعداد آمار رسمی ایران انگلستان ۴۱ هزار نفر است و ایران ۵۵ هزار نفر و تعداد مبتلایان از ایران کمتر است اما تعداد بیشتری فوت شدند.
در روزهای اولی که جانسون با دو نفر از متخصصان خودش گفتوگو میکرد، نظرشان این بود که ۶۰ درصد جامعه مبتلا شوند تا در برابر بیماری مصون شوند. آن زمان آمار رسمی حدود ۵۰۰ نفر بود اما در همان زمان نیز متخصص نخست وزیر از ابتلاء ۵ تا ۱۰ هزار نفر سخن میگفت و آنچه در انگلستان در حال وقوع است فاجعه است.
سوال: تا جایی که اطلاع داریم سیاستهای دولت انگلستان در مواجهه با کرونا دائم در حال تغییر بود. این تغییر دائم سیاستها چه واکنشی از سوی مردم در پی داشت و چقدر در شیوع ویروس نقش داشت؟
عطایی دولتآبادی: همین چند ساعت پیش در سخنرانیهای روزانه که دولت انجام میدهد گفتند که این در خانه ماندن یک درخواست نیست! یک مشکل مهم این است که مردم نسبت به دولت بیاعتماد شدهاند و در انگلستان نسبت به تصمیمات و شیوه مدیریتی اعتراضهایی وجود داشت. برخی کشورها مثل چین به خوبی توانستند جلوی پیشروی کرونا را بگیرند و ایران هم با همه انتقادات یک بسیج ملی را به راه انداخت و تا حد زیادی کنترل کرد و همه پایکار آمدند اما اینجا تصمیم قاطعی از سوی دولت گرفته نشد.
از طرفی زمانی که برخی دانشگاهها سرخود تعطیل کردند مدارس همچنان باز بود. برای مثال دانشگاه لیدز قبل از برادفورد تعطیل شد که این تعطیلی خودجوش بود ولی مدارس همچنان باز بود و بسیاری از اماکن عمومی هم همینطور. یک روز پنج شنبه که اعلام شد از فردا همهجا تعطیل است، برخی از مردم به این حرفها گوش نمیدادند. وقتی هم که گفته شد جریمههایی داریم و پلیس میتواند بازداشت کنید، بازهم با اعلام قرنطینه آمارها همچنان بالا میروند و خیلی از مردم حرف دولت را قبول ندارند. وقتی هم که ابتدا نخستوزیر اعلام کرد خیلیها قرار است بمیرند این باعث یک بی اعتمادی نسبت به دولت شد.
سوال: درباره برخوردهایی که گفته شده صورت می گیرد آیا جدیت عملی در این زمینه شاهد هستید؟
عطایی دولت آبادی: فردای روزی که قرنطینه اعلام شد، اگر اشتباه نکنم ارتش ۲۰ هزا نیرو را به خیابانها آورد و حالت آمادهباش اعلام شد. فقط چند بیزینس و کافی شاپ باز بود که جریمه شدند. اگر به شبکه های اجتماعی هم نگاه کنید مواردی از دستگیری ها وجود داشت که چند نوجوان این تعطیلی ها را نادیده گرفته و حتی وارد بیمارستان نایتینگل شده و به صورت پرستاران تف می کردند و کرونا کرونا می گفتند.
سوال: یک مسئلهای که در بحران کرونا خودش را نشان موضوع بیمههای تأمین اجتماعی در کشورهای اروپایی و آمریکا بود. این باور در بین مردم کشور ما بود که اروپاییها مالیات سنگین میدهند اما در عوض خدمات تأمین اجتماعی رایگان است و سلامت مردم تأمین میشود. این باور چقدر اکنون در ذهن مردم فروپاشید و آیا تبعیضی نسبت به بیماران صورت میگیرد؟
عطایی دولتآبادی: شیوه کار دولت انگلیس با افراد مختلف جامعه تفاوت نظرهایی دارد. اینجا حزب کارگر به دنبال کسب حمایت همه جامعه است اما حزب بوریس جانسون به حزب بیزینس ها معروف است و برایش نفع دارد حمایت آنها را در نظر بگیرد و از طرف آنها تحتفشار است. اینجا برای بستری شدن بیشتر افرادی که احتمال فوتشان بیشتر است در اولویت هستد و به افرادی که علائم کمتری دارند میگویند در خانه بمانید.
اقدامات اولیه جانسون نیز ناشی از فشار جرمی کوربین و حزب کارگر بود و مردم میبینند که دولت حاضر نیست برای همه تست رایگان بگذارد و یا باید ۶ تا ۷ ساعت در بیمارستان باشید تا یک دکتر شما را معاینه کند
** مردم انگلستان احساس میکنند مالیاتی میدهند کارکرد خاصی ندارد
ساختار تأمین اجتماعی در آمریکا با انگلستان تفاوتهایی دارد. وقتی هم که ترامپ روی کار آمد نظام سلامتی که اوباما گذاشته بود کنار زد. اما زندگی بسیاری از مردم انگلیس اینگونه است که ساعت ۹ تا ۵ سرکار بروند، مالیات بدهند و قبضهایشان را پرداخت کنند و بعد از بازنشستگی نیز دولت حواسش به اینها باشد و ازنظر حقوق و سلامت و بهداشت، تأمین باشند اما با شیوع ویروس کرونا دولت نشان داد که به خیلی از این دستورالعملها توجهی ندارد. اقدامات اولیه جانسون نیز ناشی از فشار جرمی کوربین و حزب کارگر بود و مردم میبینند که دولت حاضر نیست برای همه تست رایگان بگذارد و یا باید ۶ تا ۷ ساعت در بیمارستان باشید تا یک دکتر شما را معاینه کند و احساس میکنند مالیاتی که میدهند خروجی خاصی ندارد. دولت بیزینسی جانسون مالیاتها را میگیرد اما کار خاص نمیکند.
البته NHS انگلستان تمام امکاناتش رایگان است و باید به این نکته مثبت اشاره کرد اما من دیروز که با یک روانشناس متخصص در برنامهای که انجمن اسلامی تدارک دیده بود صحبت میکردم-چون مسائل مربوط به سلامت روان در زمان قرنطینه مهم است- میگفت افرادی که قبل از این هم به بیمارستان برای سلامت روان مراجعه میکردند، NHS کاری برایشان انجام نمیدهد مگر اینکه در معرض خودکشی باشند که در آن صورت شاید نهایت ده جلسه مشاوره رایگان ارائه شود و اینگونه خدمات رایگان نیست.
سوال: آیا در رسانهها یا دانشگاهها صحبتی از ساخت داروی ضدکرونا در انگلستان میشود؟
عطایی دولتآبادی: خیر، تنها چیزی که الان صحبت میشود ساخت دستگاه کمک تنفسی است که دانشگاه UCL با شرکت بنز شروع کرده است.
** کمک شیعیان لوتون به سالمندان انگلیسی
سوال: آیا NGO ها با خیریهها فعالیتهایی که در ایران انجام میشود مانند دوخت ماسک یا کمک به بیماران کرونایی و ضدعفونی کردن معابر را در انگلستان انجام میدهند؟
عطایی دولتآبادی: فرهنگ مردم انگلستان با ایران متفاوت است و به خونگرمی مردم ایران نیستند. اینجا فقط تعداد از شیعیان لوتون تراکتهایی پخش کرده بودند که خرید افراد سالمندی که نمیتوانند بیرون بروند را انجام میدهند اما اینکه گروههایی ماسک بدوزند یا فعالیتهایی از این قبیل انجام دهند را شاهد نیستیم.