
سرویس مبشر صبح _ یوسف یوسفی: یکی از مؤلفههای مهم انقلابیبودن در بیانات مقام معظم رهبری «بصیرت» داشتن است و ایشان بارها در سخنان خود بر این امر مهم تاکید کردهاند. «بصیرت» مفهومی فراگیر است که در موضوعات مختلف معنای خود را مییابد. این روزها این مفهوم را عموماً در بحثهای سیاسی و این مقولات مورد بررسی قرار میدهند اما به نظر میرسد که این مفهوم کلیدی را باید در عرصه فرهنگ هم مورد مداقه قرار داد.
فرهنگ زمینه گستردهای است که همه چیز را فرامیگیرد. زندگی در پهنه فرهنگ جاری است و این جریان زمینه رشد و تعالی جوامع و ارتقاء سطح مردم آن را فراهم میآورد. از آنجایی که در رهنمودهای مقام معظم رهبری بارها به بحثهای پیرامون تمدنسازی اسلامی اشاره شدهاست، به نظر میرسد که با موضوع بسیار مهمی روبرو هستیم که عموماً نسبت به آن بیتوجهایم و یا در برخورد با آن دچار اشتباهات زیادی میشویم.
یکی از ریشههای این اشتباهات فهم نادرست و یا ناقص از مفهوم فرهنگ است. یکی از دلایلی که مقام معظم رهبری بر کتاب و کتابخوانی تأکید فراوانی دارند این است که این امر باعث دریافت بهتر معنای فرهنگ میشود. نکته مهمی که باید به آن بسیار توجه کنیم این است که ایشان با این تاکید و همراه کردن آن با عمل، راهنمایی بسیار دقیقی را در اختیار ما گذاشتهاند. فرهنگ عرصه فهم و سپس همراه کردن آن با اقدام و عمل است. ایشان برای نشان دادن اهمیت موضوع و چگونگی به نتیجه رسیدن آن، خود نیز به آن عمل میکنند.
در حقیقت فرهنگسازی در قدم اول با فهم درست و سپس با عمل و اقدام، انسجام میگیرد. «بصیرت» داشتن در مواجهه با موضوع فرهنگ، یک راهکار بسیار مهم و البته کارگشاست. این تأکید رهبری مبنی بر اینکه «بصیرت خودتان را حفظ کنید» همه ساحات زندگی را در برمیگیرد.
ما با توجه به موقعیت زمانی و مکانی ویژهای که در آن قرار داریم و با پشت گرمی به تاریخ و تمدن ارزشمند خود میتوانیم با تقویت روحیه انقلابی و ایجاد «بصیرت فرهنگی» در میدانهای جهانی، حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشیم. «بصیرتافزایی» امروزه یکی از نکات کلیدی برای موفقیت در عرصههای فرهنگی در مواجهه با جامعه جهانی است. ما برای هویتیابی و معرفی خود در مقابل دیگریِ جهانی، باید توجه بیشتری به مقوله «بصیرت فرهنگی» داشته باشیم. یقیناً این امر با اتکا به رهنمودها و منویات مقام معظم رهبری به عنوان دیدهبان فرهنگی بسیار موفقتر خواهد بود.
با توجه به اینکه امروز دچار هجمههای وسیع فرهنگی از سوی رسانهها و بنگاههای خبرپراکنی غرب هستیم، باید به فکر مصونیت باشیم. مصونیت تفاوت زیادی با کنترل دارد. به نظر میرسد یکی از مقولههای مهم و مؤثر در ایجاد «بصیرت فرهنگی»، فهم درست مصونیت است. مصونیت در مقولات فرهنگی با آموزش صحیح و بالا بردن سطح آگاهی ایجاد میشود. آگاهی از آنچه صحیح است و آموزش مواجهه بهجا و منطقی با پدیدههای فرهنگی، باعث ایجاد مصونیت در مقابل هجمه فرهنگی غرب خواهد شد.