به گزارش حلقه وصل، پس از اعلام شورای نگهبان مبنی بر تأیید صلاحیت بیش از ۷ هزار نفر از داوطلبین انتخابات مجلس شورای اسلامی، اصلاحطلبان وقتی دیدند باترافیک کاندیدا مواجه هستند خود را از تک و تا نیانداخته و همچنان از «نامزد نداریم» و «لیست حداقلی» سخن گفتند و ترجیح دادند بهطور گسترده اما با موتور خاموش در انتخابات حضور پیدا کنند.
شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان که در انتخابات دور قبلی مجلس، لیست فراکسیون امید را بسته بود، هفته گذشته در بیانیهای اعلام کرد «در تهران لیست انتخاباتی ندارد» و «احزاب میتوانند با نام و عنوان خود از نامزدهای مورد نظرشان حمایت کنند.»
گرچه عدهای از آنان هنوز هم درصدد القای این مسئله هستند که بهدلیل رد صلاحیتهای گسترده، در انتخابات مجلس لیست نمیدهند اما برخی دیگر از اصلاحطلبان نتوانستند واقعیتها را نادیده گرفته و حقیقت آشکار را انکار کنند. نماینده عضو فراکسیون مجلس:
اینکه اصلاحطلبان رد صلاحیت شدهاند، غلط است
بر همین اساس بود که پروانه مافی عضو فراکسیون امید مجلس در مصاحبهای گفت: «این موضوع که اکثر نمایندگان اصلاحطلب رد صلاحیت شدهاند، غلط است و اتفاقاً اکثریت آنها تأیید صلاحیت شدهاند. اکثر نمایندگان خانم در مجلس تأیید صلاحیت شدند».
سازندگی: توپ در زمین احزاب اصلاحطلب است
همچنین، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران دو روز پیش در یادداشتی در روزنامه سازندگی نوشت: «در شرایط فعلی توپ در زمین احزاب اصلاحطلب است که با بررسی جمیع جهات اگر امکان ارائه لیست برای آنها در تهران و استانها فراهم است دست به کار شوند. در واقع الان دست احزاب باز است که خودشان تصمیم بگیرند فقط برای تهران لیست بدهند یا برای کل کشور.» و «این نکته را نباید فراموش کنیم که اصلاحطلبان در حوزههای کوچکتر شانس بیشتری برای پیروزی دارند؛ در حوزههای کوچکتر هم کاندیداهای اصلاحطلب کمتر شناختهشدهاند و توانستهاند از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند و هم مسائل قومی و قبیلهای به کمک کاندیدا میآید.»
کواکبیان: اصلاحطلبان در تهران لیست بدهند
شایان ذکر است با اینکه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان روز سهشنبهعنوان کرده بود که گزینههای اصلاحطلبان رد صلاحیت شدهاند و امکان رقابت برای آنها وجود ندارد، مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری روز جمعه با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در توییتر از ارائه لیست واحد اصلاحطلبان در تهران حمایت کرد.
دبیرکل حزب مردمسالاری نوشت: «هرچند متأسفانه اصلاحطلبان به دلیل رد صلاحیتها در بسیاری از شهرها نامزد ندارند، اما اصلاحطلبان پایتخت میتوانند با ارائه لیست ثابت کنند؛ اولاً اکثریت مردم تهران اصلاحطلبند؛ ثانیاً هر تغییری از صندوق رأی میگذرد و ثالثاً مانع ورود افراطیون حامی شعار لیاخوف کجایی؟! به مجلس بشوند».
عضو حزب کارگزاران: لیست مستقل میدهیم؛ باید از لیست بلندبالای کاندیداها افرادی را پیدا کنیم
یدالله طاهرنژاد عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در مصاحبه با مهر درباره نحوه حضور این حزب در انتخابات ۲ اسفند گفت: «کارگزاران بنا ندارد که در قالب ائتلاف وارد فعالیتهای انتخاباتی شود، اما در حال بررسی تأیید صلاحیت شدههای حوزه انتخابی تهران هستیم تا شاید بتوانیم از لیست بلندبالای کاندیداها افرادی را پیدا کنیم که با منویات و مرام و مشرب حزب همخوانی داشته باشد، در آن صورت لیست مستقل خواهیم داشت.»
حزب ندای ایران: با تمام توان شرکت میکنیم
بعد از این بود که حزب ندای ایران هم در جلسه شورای مرکزی خود اعلام کردند: «پشت کردن به صندوقهای رأی محکوم است و با تمام توان در انتخابات شرکت خواهیم کرد.»
موسوی لاری: اصلاحطلبان در انتخابات حتماً شرکت میکنند
چند روز پیش هم عبدالواحد موسوی لاری نایبرئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در مصاحبهای درباره رویکرد اصلاحطلبان نسبت به ارائه یا عدم ارائه لیست انتخاباتی گفته بود: «آنچه از مجموع نظرات چهرههای اصلاحطلب دریافت کردم این است که اصلاحطلبان در انتخابات حتماً شرکت میکنند، حتماً در استانهایی که کاندیدا داریم، لیست میدهیم و از کاندیداهای خود حمایت میکنیم».
لیست انتخاباتی ۱۲ حزب اصلاحطلب در تهران؟
جالبتوجه، اظهارات چند روز پیش محمدرضا راهچمنی دبیرکل حزب وحدت و همکاری ملی بود که در مصاحبه با تسنیم گفت: بنا است حدوداً دوازده حزب اصلاحطلب که کاندیدا دارند و مایلاند در تهران در انتخابات شرکت کنند، در قالب ائتلافی با نام مثلاً «اصلاحطلبان پایتخت» برای تهران فهرستی را معرفی کنند.
هرچند جبهه اصلاحطلبان به ائتلاف اصلاحطلبان پایتخت واکنش منفی نشان داد و اعلام کرد: «اصلاحطلبان هیچ لیست ائتلافی تحت این عنوان و یا هر عنوان دیگری که تداعیکننده ائتلاف اصلاحطلبان باشد، نخواهند داشت و هر ائتلافی تحت این عناوین قویاً تکذیب میشود.» اما شنیدهها حاکی از آن است که احزابی مانند مردمسالاری، حزب ندای ایرانیان، کارگزاران سازندگی، انجمن اسلامی معلمان، حزب اسلامی کار، خانه کارگر و... قرار است لیست ائتلافی خود را اعلام کنند.
لیست ۳۰ نفره اصلاحطلبان در تهران!
گفتنی است روز گذشته هم در برخی خبرگزاریها و پایگاههای خبری و نیز در فضای مجازی، لیستهایی منتسب به اردوگاه اصلاحات منتشر شد؛ فهرستهایی با چهرههای فعال و نامآشنای اصلاحطلب که گواه روشنی بر این ادعاست که آنان هیچگونه کمبود نامزد ندارند بلکه با طیفهای متنوعی از نامزدهای اصلاحطلب مواجه هستند.ک
یهان هفته گذشته در گزارشی آورده بود «علیرغم جنجال و ادعای اصلاحطلبان درباره کمبود نامزد در انتخابات پیش رو، بررسیها نشان میدهد این طیف با تراکم و ترافیک کاندیدا مواجه است و درصد قابلتوجهی از ۷ هزار نامزد تأیید شده انتخابات مجلس، اصلاحطلب هستند.»
احتمال تجدیدنظر اصلاحطلبان درباره عدم ارائه لیستهمچنین روز گذشته خبر قابلتوجه دیگری نیز منتشر شد. اسماعیل گرامیمقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی در مصاحبه با فارس گفت: اگر تأیید صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب ادامه داشته باشد بهنحویکه امکان ارائه لیست باشد، شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان میتواند ارائه لیست را مورد بررسی مجدد قرار دهد.
اظهارات وی بعدازاین بود که فقط ۳ نفر دیگر از فعالان اصلاحطلب (محمدعلی افشانی شهردار سابق تهران و عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، محمدحسین مقیمی استاندار سابق تهران و فعال سیاسی اصلاحطلب و افشین علا از فعالان فرهنگی این طیف سیاسی) تائید صلاحیت شدند.
با توجه به آنچه در فوق آمد، این سؤال مطرح است که اصلاحطلبان با اینکه کمبود نامزد ندارند چه مشکلی را فراروی خود میبینند که مدعی رد صلاحیت شده و در تلاشاند بهصورت چراغ خاموش در انتخابات مجلس شرکت کنند؟
خباز: در تهران ۳۰ نفر را میشد کامل کنیم!
پیش از پاسخ به این سؤال، اظهارات روز گذشته محمدرضا خباز، فعال سیاسی اصلاحطلب که نمایندگی مردم در ۴ دوره مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارد قابلتأمل بهنظر میرسد. وی که موافق لیست دادن اصلاحطلبان است در بخشی از مصاحبه خود با یک پایگاه خبری اصلاحطلب گفته است: «در تهران خوشبختانه سی نفر را میشد کامل کرد. در شهرهای دیگر نیز هرقدر که نیرو داریم همانها را معرفی میکنیم.»
جالبتر آنکه وی گفته است «اگر اصلاحطلبان لیست ارائه میکردند و شخص آقای خاتمی و افراد مانند ایشان حمایت میکردند، مردم علیرغم نگرانیهای موجود به حرمت او، بازهم رأی میدادند.» این جملات خباز نمونه خوبی برای اثبات این ادعاست که چالش اصلی اصلاحطلبان، کمبود کاندیدا نبوده و نیست بلکه بحران اصلی آنان، همانطور که خود آنها نیز بارها اعتراف کردهاند، ریزش پایگاه اجتماعی و نداشتن محبوبیت و اساساًً به بنبست رسیدن اهداف و برنامههای اصلاحات بوده است.
مدعیان اصلاحات، دولتی که ماحصلش «هیچ» بوده و مجلسی که با موگرینی عکس یادگاری میگیرد و در برابر گردنکشی برخی وزرا تاب استقامت ندارد را دیدهاند؛ آنها، حقوقهای نجومی، باستیهیلزنشینان، برباد رفتن ۱۸ میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور، نظرسنجی ماشینی رئیسجمهور، اختلاسهای گسترده در صندوق ذخیره ارزی و بانک سرمایه و تورمهای کمرشکن و صدها مورد دیگر از نقاط سیاه دولت و عدم نظارت و کارایی مجلس امید را دیدهاند و بهتر از هرکسی میدانند که هرچه کاشتهاند بذر نفرت در دل مردم بوده است.
موسوی لاری: شانس انتخاباتی اصلاحطلبان با عملکرد دولت کم شده است
هفته گذشته بود که عبدالواحد موسوی لاری نایبرئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در مصاحبهای گفت: «این را که بهدلیل عملکرد دولت روحانی، شانس اصلاحطلبان در انتخابات مجلس کاهش یافته میپذیرم.»
اعترافها به ناکارآمدی اصلاحات و ریزش پایگاه رأی
پیش از این و بهویژه بعد از اعتراف خاتمی مبنی بر عدم استقبال افکار عمومی به شعار «تکرار میکنم»، چهرههایی مانند تاجیک، زیباکلام و... بر ریزش پایگاه رأی اصلاحطلبان تأکید کرده بودند.
مرتضی مبلغ، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در مصاحبه با مهر گفته بود «اصلاحطلبان از عملکرد دولت آسیب دیدند»
صادق زیباکلام، فعال سیاسی اصلاحطلب در مصاحبهای گفته بود «ستاره بخت اصلاحطلبان از دولت دوم روحانی کمسو شد» و «اصلاحطلبان، دولت آقای روحانی بهویژه شخص ایشان را برای ریزش محبوبیتشان در سال ۹۷ مقصر میدانند» زیباکلام همچنین در نامهای به خاتمی، کاهش قابل توجه محبوبیت اصلاحطلبان را غیرقابل انکار و «بیهویتی» را محصول عملکرد تصمیمگیران این جریان عنوان کرد و نوشت: «واقعیت تلخ آن است که اصلاحطلبی خلاصه شده در مشتی شعارهای زیبا و کلی... بعد از گذشت ۲۰ سال ما هنوز نتوانستهایم یک هویت مشخص ترقیخواهانه برای خودمان خلق نماییم. خواستههای مشخص اصلاحطلبان که آنها را در جایگاه یک جریان دموکراتیک و ترقیخواه قرار میدهد، کدام هستند؟ بیهویتی جریان اصلاحات را نه میتوانیم بر گردن اصولگرایان بیفکنیم، نه روحانی، نه شورای نگهبان و نه نظارت استصوابی.»
ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاحطلب در مصاحبهای با روزنامه شرق گفته است: «تصویری که برای مردم از انتخابات ۹۶ و وعدههای اصلاحطلبان برای انتخاب روحانی و دولت تدبیر و امید ایجاد شده، این است که وعدههای اصلاحطلبان باد هوا بوده است.»
جوادیحصار عضو حزب اعتماد ملی هم در روزنامه آفتاب یزد نوشته بود: «آنچه اصلاحات را در برابر مردم زیر سؤال برده است آمیختگی ناکامیهای این دولت با این جریان است.»
روزنامه آرمان امروز هم در یادداشتی به قلم یکی از اعضای حزب منحله مشارکت نوشت: «تصمیمات خلقالساعه، سردرگمی در اخذ تصمیمات قاطع، بدنه اجرایی غیرکارآمد و... موجب شده که مردم احساس کنند کشور به شکل صحیح و درستی اداره نمیشود و مسئول آن را نیز جریانهای سیاسی میدانند و اصلاحطلبان بخش مهمی از آن هستند؛ جریانی که مردم با اعتماد به آن در انتخابات اخیر مشارکت داشتهاند. از طرف دیگر گرچه مطرح میشود که عملکرد ضعیف فراکسیون امید موجب ناامیدی مردم از جریان اصلاحات و این فراکسیون شده، اما واقعیت این است که فراکسیون امید تمام ظرفیت جریان اصلاحات نبوده و بدون شک نتوانسته انتظارات را برآورده کرده و حرکتی جدی که بتواند طی ۴ سال در خاطر مردم بماند، در این مجموعه دیده نشد. فقدان مدیریت کارآمد و بدنه منسجم، باعث شده که برخی پیامدها به اسم فراکسیون امید، اما به کام بخشهایی از منتقدان جریان اصلاحات باشد».ش