حلقه وصل: برنامه نمایش و نقد فیلم «23 نفر» شامگاه یکشنبه 22 دی ماه با حضور جمع کثیری از طلاب و فضلای حوزه علمیه در سالن جلسات الغدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد.
پس از اکران این فیلم، مهدی جعفری کارگردان، مجتبی فرآورده تهیهکننده فیلم و یحیی کسائی نجفی یکی از آن 23 نفری که این فیلم به آنها پرداخته بود در این جلسه به بررسی فیلم سینمایی «23 نفر» پرداختند.
یحیی کسائی در این مراسم با بیان اینکه بنده در سال 69 به جبهه اعزام شدم، عنوان کرد: حوادث این روزها ما را هم شاد و هم غمگین کرده است.
یکی از شخصیت های واقعی فیلم «23 نفر» افزود: ما دو راه بیشتر نداشتیم، یا اینکه باید تسلیم دشمن و منافقین می شدیم، یا کشته می شدیم، ما در مقابل شهدا و جانبازان قطع نخاعی هیچ هستیم و خودمان را در مقابل سختی های آن ها باید فراموش کنیم.
وی تصریح کرد: نام مستند برای این کار بسیار مناسب تر از فیلم است، چرا که تمام داستان واقعی است.
یکی از شخصیت های واقعی فیل «23 نفر» خاطرنشان کرد: عراقی ها ما را در زمان اسارت به شدت شکنجه می کردند، دیگ آب جوش را وصل کردن به برق از جمله شکنجه هایی بود که در استخبارات عراق انجام می شد و ما در زمان اسارت در استخبارات صدای شکنجه شوندگان را می شنیدیم.
کسائی با بیان اینکه ما دو ماه در استخبارات بودیم، یادآور شد: ملا صالح که یکی از شخصیت های این فیلم بود، پس از بازگشت به ایران توسط حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی تایید شد که جاسوس نبوده است.
وی اظهار داشت: مرحوم حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی شخصیت عرفانی و اخلاقی داشتند، ایشان همواره می گفتند که ما باید پاک و خدمتگزار باشیم و این دو ویژگی را داشته باشیم.
* «۲۳ نفر» علی رغم نبود بازیگر شاخص فیلمی موفق بود
مجتبی فرآورده در این مراسم عنوان کرد: تهیه کننده فیلم «۲۳ نفر» گفت: اینکه ما در فیلم «۲۳ نفر» دخیل شدیم کار عاقلانه ای بود، چرا که این داستان سرشار از رشادت های مختلف ۲۳ نوجوان بود.
وی بیان کرد: برخی از این نوجوانان حتی به سن بلوغ نرسیده بودند و در یک دوره زمانی حماسه ای رقم زدند که ما امروز از آن ها تجلیل به عمل می آوریم.
تهیه کننده فیلم «۲۳ نفر» ادامه داد: یکی از ویژگی های کارهای بزرگ دنیا این است که از کتاب ها اقتباس می کنند و واقعیت را در کنار ژانرهای تخیلی به نمایش می کشند، این فیلم هم اینگونه است که ما به عنوان بیننده می توانیم آن را باور کنیم.
فرآورده اضافه کرد: حضور شهید قاسم سلیمانی بر سر صحنه فیلمبرداری باعث افتخار ما بود، ایشان در هیچ برنامه فیلمبرداری جز فیلم «۲۳ نفر» حضور پیدا نکرده بودند؛ این حضور برای عوامل فیلم بسیار فرخنده و مبارک بود، چرا که فرمانده واقعی این فیلم را از نزدیک می دیدند.
وی اظهار داشت: اینکه در فیلم چهره نباشد با شکست مواجه می شود، یک نکته ای است که در ذهن ما جا انداخته اند، چهره مبنا و شرط قطعی موفقیت فیلم نیست و در کنار بازیگر عوامل دیگری وجود دارد که برای موفقیت فیلم شرط است.
تهیه کننده فیلم «۲۳ نفر» تصریح کرد: از نظر ما بهتر این بود که مخاطب وقتی فیلم را می بیند هیچ زمینه ای در ذهنش نباشد، چرا که بازیگرها و چهره های شاخص در برخی موارد خود را به مخاطب تحمیل می کنند.
* سردار سلیمانی مشتاق ساخت فیلم «۲۳ نفر» بود
مهدی جعفری در مراسم نمایش و نقد فیلم «۲۳ نفر» عنوان کرد: سردار سلیمانی فرمانده مستقیم بیشتر این ۲۳ نفر بود و او در جریان اسارت این افراد بود.
وی افزود: کتاب آن ۲۳ نفر که به وسیله احمد یوسف زاده نوشته شد، سردار سلیمانی مشتاق شدند که فیلم آن نیز ساخته شود، بعد از ساخت این فیلم، تجدید دیدار حاج قاسم با آن ۲۳ نفر نیز بسیار به یادماندنی بود.
کارگردان فیلم «۲۳ نفر» تاکید کرد: بسیجی های آن دوره محصول مستقیم نسل و تفکر انقلاب بودند؛ این نسل را فرماندهانی مانند حاج قاسم پرورش داده بودند، اهمیت ۲۳ نفر این بود که بدون حضور فرمانده بهترین تصمیم را گرفتند و این ها نماینده های نسل آن روزها هستند.
جعفری ابراز کرد: ملاصالح که در این فیلم حضور دارد تا چند سال بعد از بازگشت به ایران نیز مظنون بود، اما در نهایت مشخص شد که او دلسوز کشور بود.
کارگردان فیلم «۲۳ نفر» ادامه داد: ما در این فیلم اسامی واقعی را روی شخصیت ها نگذاشتیم، چرا که با این اقدام کار سخت می شد، از طرفی منظور ما برجسته کردن گروه ۲۳ نفره بود.
وی تصریح کرد: ما معتقدیم که ادبیات دفاع مقدس جلوتر از ما بوده و ما باید از این گنجینه ناب در کتب مربوط به دفاع مقدس اقتباس کنیم، تا کنون به طور جدی این اتفاق نیفتاده و این خلاء به هنرمندان ما برمی گردد.
جعفری بیان کرد: موضوع این فیلم تا یک سریال ۵۰ قسمتی نیز ظرفیت کار دارد، مستند، سریال و فیلم سینمایی بیننده های خود را دارد و نباید به این میزان کارها اکتفا کرد.
کارگردان فیلم «۲۳ نفر» بیان کرد: ما در این کار مجبور بودیم بسیاری از جزئیات را نادیده بگیریم، چرا که باید فیلم در ۹۰ دقیقه جمع می شد، بسیاری از حرف های ناگفته مانده که امکان بیان آن در این فیلم نبود.