سرویس حاشیه نگاری: در ادامه دیدار مدیران بخشهای مختلف سی و چهارمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با اهالی رسانه، مهرداد رایانی مخصوص مدیر بخش بینالملل به همراه سامان خلیلیان مدیر بخش تئاتر خیابانی جشنواره تئاتر فجر، در نشست خبری خود در خبرگزاری ایرنا، آخرین وضعیت و فعالیتهای صورتگرفته درخصوص بخشهای بینالملل و تئاتر خیابانی جشنواره را برای اهالی رسانه تشریح کردند.
در ابتدای این نشست مهرداد رایانی مخصوص دبیر بخش بینالملل جشنواره با ارائه توضیحاتی در مورد این بخش گفت: تلاش ما بر آن بوده که گروههای تئاتری در فضای بینالملل فعال باشند. سال ۸۵ ما سمینار پژوهشی در مورد تئاتر بخش خصوصی داشتیم؛ زیرا آن زمان دولت نمیتوانست بودجه و همچنین سختافزار لازم را در اختیار نداشت، فعالیتها را به سمت خصوصی ببرد.
وی افزود: از سوی دیگر در سال جدید تلاش شد تا بخش بینالملل فعال شود و بتواند زمینه لازم برای اجرای آثار بینالملل ایجاد کند. از جمله فعالیتهایی که در این زمینه شکل خواهد گرفت، ایجاد بازار بهاره تئاتر ایران است تا در آن گروههای تئاتری بتوانند آثار و فعالیتهای خود را معرفی کنند. این اقدامات در دوره مدیریتی آقای شفیعی در دست پیگیری است. ما در بخش بینالملل طی شش ماه گذشته که من مدیریت آن را برعهده دارم، حرکتهای خوبی شکل گرفته است و تمام تلاش ما در طی این مدت سازماندهی این دو فصل است.
او با توضیح جزئیات این بخش در جشنواره سیوچهارم بیان کرد: طبق تصمیم دکتر سعید اسدی دبیر جشنواره، محوریت آثار بر شیوههای اجرایی نوین قرار گرفت، بر این اساس اجراها و کارگاههای آموزشی برنامهریزی شد. شروع کارهای ما با هفته تئاتر لهستان بود که طبق آن اجراهای صحنهای، خیابانی، کارگاههای آموزشی، میزگرد و نمایشگاه برگزار شد. ورک شاپ ایتالیا نیز به زودی کار خود را به پایان رسانده و کارگاه آموزشی آلمان نیز همزمان با جشنواره فجر برپا خواهد شد. تلاش کردیم بحثهای آموزشی و پژوهشی خارج از جشنواره شکل بگیرد تا هنرمندان بهتر بتوانند از آن بهره ببرند و تعمق بیشتری داشته باشند، مانند هفته تئاتر لهستان که مانند یک پکیج علمی آموزشی عمل کرد.
رایانی مخصوص با معرفی آثار راه یافته به بخش بینالملل تئاتر فجر اظهار کرد: در این دوره ۱۴ نمایش برای راهیابی به جشنواره فجر انتخاب شدهاند که حضور ۱۲ نمایش آنها قطعی است و دو نمایش دیگر به واسطه تعطیلات کریسمس برنامههای نهاییشان هنوز مشخص نیست و به زودی اعلام میشود. نمایشها عبارتند از "بازی سایه" از ژاپن، "هملت" از آلمان، "انقلاب بدن" و "انتظار" از بلژیک، "خانه در آسیا" و "فاجعه" از اسپانیا ، "دگردیسی پروانه شدن" و "سربازها" ، "سطح زنده" از مجارستان، "آ مدا" از گرجستان، "غریبه" یا "پریگری نوس" از لهستان، "شیزوفرنی" از عراق، "بیلا لا" کار مشترک ایران و آلمان به کارگردانی یاسر خاسب، "هدا گابلر" از نورژ و کار مشترک ایران و ترکیه به کارگردانی دکتر قطب الدین صادقی. دو کار آخر هنوز در حال رایزنی هستند و به زودی نتیجه قطعی آنها مشخص میشود. همچنین نمایش مشترک ایران و آذربایجان به کارگردانی خیرالله تقیانیپور نیز تنها در فجر استانی در دو شهر مشهد و تبریز به صحنه خواهد رفت.
او با تاکید بر حضور گروه تئاتر آلمان عنوان کرد: نمایش "هملت" کار "توماس استومایر" معروفترین گروهی خواهد بود که در جشنواره حاضر است. این کارگردان یکی از ده کارگردان برتر جشنوارهاند. این نمایش نگاهی نوین به نمایشنامه برتر "شکسپیر" دارد.
دبیر بخش بینالملل بیان کرد: نمایشها به گونهای است که به لحاظ کیفی و شیوه اجرایی پاسخگوی ذائقههای مختلف خواهد بود. طبیعی است که ۱۴ نمایش نمیتواند برای همه راضیکننده باشند اما به لحاظ کیفی آثار خوب روبه بالا هستند. نمایشها توسط من، دکتر سعید اسدی و پیمان شریعتی انتخاب شدند. این نمایشها از میان ۲۲۵ گروه تئاتر متقاضی انتخاب و گزینش شدند.
این مقام مسئول با تاکید بر شرایط سخت دعوت گروههای نمایشی خاطرنشان کرد: زمانی که برای دریافت کارها، لینک میفرستیم شرایط بسیار فرق میکند، در گام اول رضایت کیفی قرار دارد. گام دوم قابلیت اجرا در ایران است با توجه به شرایط خاص فرهنگی ما. دیگر آنکه آیا گروهها چنین شرایطی را میپذیرند. انتخاب و ایجاد زمینه اجرا برای هر گروهی دو ماه زمان میبرد و مکاتبات زیادی را میطلبد.
تنوع آثار تئاترخیابانی قابل توجه است
در بخش دوم این نشست رسانهای، سامان خلیلیان نیز مطالبی را در رابطه با بخش خبابانی سی و چهارمین جشنواره تئاتر فجر مطرح کرد و گفت: امسال با توجه به رویکرد مرکز هنرهای نمایشی و خلایی که طی چندسال گذشته در زمینه تئاتر خیابانی احساس میشد تلاش کردیم تا روند متفاوتی شکل بگیرد و تمام گروههای نمایشی حضور داشته باشند. بیشتر کارهای خیابانی دیالوگ محوراند، اما تلاش شد در این دوره روند متفاوتی پیدا کند و آثار تنوع بیشتری یابند. شاید سطح کیفی آثار متوسط باشند اما تنوع دارند و تصویرسازی حرف اول را میزند.
او ادامه داد: در بخش مسابقه خیابانی از میان ۳۲ اثر، با تصمیم هیئت انتخاب که از آقایان اصغر همت، حسن معجونی و حمید پورآذری تشکیل شده بود هشت اثر به مرحله نهایی راه یافتند. ۱۴ نمایش در جشنواره بینالمللی تئاترفجر حضور خواهند داشت که چهار نمایش آنها آیینی است و دو اثر در بخش بینالملل از لهستان و مجارستان خواهند بود. همچنین دو نمایش در فضای غیرمتعارف به صحنه خواهند رفت که یکی از آنها نمایش "پیکر زن همچون میدان نبرد در جنگ بوسنی" کار خانم پانتهآ امیر فصیحی در زندان قصر و دیگری نمایش "سال ثانیه" کار حمید پورآذری در زمین تنیس کاخ سعدآباد خواهد بود. از دیگر کارهای راه یافته به این دوره میتوان به دو نمایش "همین روزها" و "تابستان جنگ کجا بودی" آثار برگزیده جشنواره تئاتر مقاومت و نمایش "پروانگی" به کارگردانی حامد زارعان با حضور جانبازان اعصاب و روان خواهد بود.
خلیلیان خاطرنشان کرد: نمایشها در محوطه تئاترشهر، میدان راه آهن، برج میلاد و خانه هنرمندان اجرا میشوند. دو نمایش مونو شورایی نیز در بخش خصوصی اجرا خواهند شد. این کارها نمایش "برلین" و "پس ماندگان" است.