استفن مورنی، یکی از فعالان ایرلند شمالی است که سلطه انگلیس بر خاک و وطن خود را تاب نیاورده و جوانی خود را وقت تلاش برای مقابله با این بیعدالتی و به قول خودش اشغالگری کرده است. وی یکی از حامیان سرسخت فلسطین نیز محسوب میشود که رهبری بسیاری از اقدامات ضد صهیونیستی در ایرلند شمالی را بر عهده دارد.
گفتگو با استفن و پیوند جریان مقاومت از ایرلند شمالی تا فلسطین حاوی نکات جالب و شنیدنی است که در ادامه شما را به خواند آن دعوت میکنیم:
حلقه وصل: لطفا درباره خود و سوابق کاریتان برای مخاطبان ما چند جملهای را بیان کنید.
من استفن مورنی هستم. در شهر نیوری ایرلند اشغالی (شمالی) زندگی میکنم و فعال سیاسی عضو حزب جمهوریخواه سوسیالیست ایرلند به نام éirígí هستم. همچنین سابقا زندانی سیاسی جمهوریخواه بودهام. به عنوان یکی از اعضای éirígí در زمینههای مختلفی از جمله ایجاد کمپینهایی با هدف بیرون راندن انگلیس از ایرلند و برملا کردن چهره تغییرناپذیر امپریالیسم انگلیس فعال هستم.
یکی از این موارد، توافقنامههای غلطی است که سیاستمداران پیشین از سال ۱۹۹۸ به آن استناد کرده و تا به امروز زمینه چالش و تحمل استکبار را در نسلهای مختلف در کشور ما فراهم کرده است. باید به یاد داشته باشیم که این توافقنامهها با دقت بسیار از سوی آمریکا و انگلیس برنامهریزی شده بودند. آنها در حالی که توهم تغییر را القا میکنند، اما حقیقت آن است که هیچکدام مسائل اساسی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نهفته در دل ایرلند را مورد توجه قرار نمیدهند.
هر دو دولت ایرلند شمالی و جنوبی در حال اجرای سیاستهای ریاضت ضدکارگری هستند و هر دو دسترسی وسیعی به قوانین سرکوبگرانه دارند. بخصوص در ایرلند شمالی، پلیسهای تا بن دندان مسلح آماده هستند تا فورا از ارتش انگلیس درخواست کمک کنند و سرویس جاسوسی انگلیس MI5 با صدها نیرو در شمال همچنان تحت مصونیت مشغول فعالیت است.
کمپینهایی که من به صورت مستقیم در آنها فعالیت دارم شامل مخالفت با برنامههای ضدکارگری حزب ائتلاف استورمونت و بالا بردن آگاهی جامعه نسبت به شرایط زندانیان جمهوریخواه است.
من همچنین در کنار دیگر اعضای حزب، در مسائل بین المللی زیادی فعال هستم از جمله مسئله فلسطین. اعضای حزب به شدت درگیر سازماندهی تظاهرات علیه تعیین مالیات بر آب مناطق جنوبی ایرلند هستند. بر اساس این قانون، دولت مردم را وادار میکند تا برای استفاده از آب در خانههای خودشان مالیات پرداخت کنند.
حلقه وصل: چرا مسئله فلسطین برای شما به عنوان یک فعال اجتماعی مهم است؟
با توجه به تاریخ خودمان در ایرلند- یعنی تجربه اشغال مداوم کشورمان توسط انگلیس به عنوان نیروی خارجی و در نظر گرفتن تاثیرات امپریالیسم و استعمار بر ملتهای هدف، و تجربه بیعدالتیهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی که اشغالگری بهوجود میآورد، بسیاری از ایرلندیها درک بالایی از زجر فلسطینیان دارند؛ چرا که ایرلندیها قادرند تجربیات خود را دقیقا با شرایط مردم فلسطین منطبق کنند.
هر جماعتی که از بدشانسی خود را تحت سلطه نیروی خارجی اشغالگر ببیند بدون شک دست یاری و اتحاد به سوی دیگر ملتهای مشابه دراز میکند.
یک مثال کوچک میزنم، اینجا در ایرلند سیستم حبسی داریم که توسط دولت شمالی اعمال میشود و ما به آن "توقیف با احضار" میگوییم. این سیستم برای این اعمال میشود که دولتمردان اطمینان حاصل کنند جمهوریخواهان بدون محکوم شدن و اثبات جرم، مدت زیادی را در حبس میگذرانند. من یکی از قربانیان همین سیستم بودم.
فلسطینیها با مسئلهای به نام "بازداشت اداری" روبرو هستند که آنها را سالها بدون محاکمه در زندانهای اسرائیل نگاه میدارد. من و بسیاری از جمهوریخواهان ایرلند و خانوادههایمان میتوانیم به این نقطه مشترک اشاره کنیم.
حلقه وصل: به نظر شما به عنوان یک فعال سیاسی و اجتماعی چرا در جهانی که همه دم از حقوق بشر و آزادی میزنند همچنان شاهد حمایت کشورهایی مثل امریکا و انگلیس از رژیم اسرائیل و سکوت مفتضحانه سازمان ملل هستیم؟
آمریکا و انگلیس به اسرائیل به چشم یک پایگاه دورافتاده مینگرند که حاضرند به هر قیمتی منافع آن را تامین کنند. فراموش نکنیم که آمریکا و انگلیس در تشکیل رژیم مدرن اسرائیل نقش داشتند، منابع مالی آن را تامین و از لحاظ نظامی تجهیزش کردند و همچنین به این دولت کمک کردند تا به قدرت هستهای عظیمی دست پیدا کند.
اسرائیل همواره به "ناو هواپیمابر غیرقابل غرق" آمریکا در خاورمیانه تعبیر میشود که تجلی منافع استراتژیک سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا است.
حلقه وصل: رسانههای بزرگ غربی از دهها سال قبل تا امروز همواره با بایکوت جنایات اسرائیل، تلاش میکنند واقعیات را عکس جلوه دهند و فلسطینیان را ظالم و اسرائیل را مظلوم جلوه دهند. به نظر آیا امکان مقابله با این جریان عظیم رسانهای وجود دارد و چگونه میتوان به مهم دست پیدا کرد؟
مهم است به یاد داشته باشیم که جریان رسانهای غرب از سوی نیروهای سرمایهداری کنترل میشود که منافعشان به صورت مستقیم با منافع آمریکا، انگلیس و دیگر دولتهای غربی گره خورده است. بنابراین به نفعشان نیست که طبیعت خشن و ناعادلانه اسرائیل اشغالگر را در سرزمینهای فلسطین به تصویر بکشند. شکستن مرزهای این خودسانسوری رسانهای بسیار دشوار است.
با این حال با پیشرفت شبکههای اجتماعی، انتشار حقیقت آنچه واقعا در فلسطین میگذرد را برای سطح بسیار وسیعتری از مخاطبین نسبت به بیست سی سال پیش فراهم ساخته است.
بنابراین، همانطور که در حمله اخیر اسرائیل به غزه مشاهده کردیم، استفاده گسترده از شبکههای اجتماعی توسط فلسطینیان و فعالان حوزه فلسطین و شبکههای حامی غزه در بسیاری از کشورها نشاندهنده این بود که میتوان حقیقت آنچه واقعا در حال رخ دادن است را در لحظه به اطلاع مردم رساند.
حلقه وصل: فعالان و سازمانهای مردم نهاد در کشور شما چه میزان به مسئله فلسطین توجه دارند و چه اندازه در سطح جامعه اطراف خود تأثیرگذار هستند؟
تعجب آور نیست که اکثریت فعالان سازمان یافته در حوزه فلسطین از طبقه کارگر و عامه مردم هستند. تظاهراتهای خیابانی در سرتاسر ایرلند با حضور هزاران نفر از مردم برای ابراز همدردی با فلسطنیان شکل میگیرند. اتحادیههای بازرگانی، فعالان سیاسی و سازمانهای اجتماعی همه در حمایت از مردم فلسطین بسیج شدهاند. سازمانهای مردمنهاد بسیاری در سراسر کشور در این حوزه فعال بودهاند و این فعالیتها همچنان ادامه دارد.
وسام احمد، از اعضای سازمان حقوق بشر فلسطین "الحق" در ماه جاری به ایرلند سفر خواهد کرد تا سخنرانیهایی برای عموم برگزار کند و با فعالان و سازمانهای مردمنهاد ایرلند دیدار کرده و راههای تمرکز انرژی بر حمایت از فلسطین را به آنها یادآورد شود.
بیش از ۵۰۰ هنرمند تجسمی و خلاق ایرلندی کاملا اسرائیل را تحریم کردهاند. این هنرمندان هیچ دعوتی را از سوی اسرائیل، برای اجرای برنامه یا برگزاری نمایشگاه در این سرزمین نمیپذیرند و همچنین هرگونه کمک از جانب سازمانهایی که به هر شکل به دولت اسرائیل وابسته هستند را کاملا رد میکنند. تعداد زیادی از این هنرمندان در سطح جهانی شناخته شده هستند.
ادامه دارد...