به گزارش حلقه وصل: دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان «توقف شاخص کل در ایستگاه اول/ پیام دلار به بورس» نوشت: «نماگر بورس تهران در پایان معاملات امروز متوقف شد. همه شاخصهای سهامی در روز سهشنبه وارد مسیر نزولی شدند و اثری از رونق در بازار مشاهده نشد. کارشناسان بازار سرمایه میگویند در صورتی که حمایت معناداری از بازار صورت نگیرد بازگشایی معاملات با صفهای فروش سنگین همراه خواهد بود.
در حالی که منابع غربی از افزایش صادرات نفت ایران به یکمیلیون و هشتصد هزار بشکه خبر دادهاند، دنیای اقتصاد ضمن تحریم ماجرا مینویسد: دلار آزاد نیز وارد کانال 77هزار تومان شد. هراس از کاهش درآمدهای نفتی و ذخایر ارزی ایران پس از شروع به کار ترامپ در کاخسفید، اصلیترین محرک نرخ ارز در مقطع کنونی است. افزون بر این رشد ادامهدار نقدینگی نیز از رشد قیمت دلار حمایت میکند. پیشبینیها بر این بود که بلافاصله بعد از انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا در آبانماه، قیمت دلار با افزایش همراه شود و ارقام کنونی را ملاقات کند، اما دلار چند هفته درجا زد و به جای رشد شارپ، با رشد آهسته و پیوسته، خود را به کانال 77هزار تومان رساند.
برخلاف ادعای دنیای اقتصاد، علت اصلی گرانشدن نرخ دلار، حذف ارز نیمایی از سوی دولت بوده که روزنامه مذکور از آن استقبال کرده و نشانه درستی کار را هم جهش ناگهانی بورس عنوان کرده بود اما حالا که ماجرا برعکس شده، روزنامه غربگرا قصه دیگری سر هم کرده است.
دنیای اقتصاد همچنین در تحلیل دیگری با عنوان «دلایل بازگشت احتیاط به معاملات و اُفت ترافیک در بورس»، نوشت: «صفهای خرید بورس تهران پس از روزهای متوالی با عرضه روبهرو شد. بررسیها نشان میدهد اگرچه شاخص کل در روز معاملاتی گذشته رشد ۱.۲۴درصدی داشت، اما روند نماگر هموزن کاهشی ثبت شد. البته این واگرایی نشان میدهد که با عرضه سهام، مبادلات خوبی میان اهالی بازار شکل گرفت؛ بهطوری که ارزش معاملات خرد با احتساب صندوقها از ۱۸همت گذشت که از ۱۹ اردیبهشت سال قبل رکورد به حساب میآید. علاوهبر این، اختلاف قیمتی دلار مؤثر بر بورس و دلار بازار آزاد به حوالی ۲۰درصد رسید.
شاخص بورس تهران، با رشد بیش از 30هزار واحدی به مرز 2.7میلیون واحد نزدیک شده است. این در حالی است که روند شاخص هموزن نشان داده تصویر کلی بازار به رنگ سرخ درآمده است. صفهای خریدی که بهطور ممتد، در روزهای گذشته وجود داشت، عرضه شد و در نتیجه آن، دادوستدهای بورس قدری روانتر به نظر آمد. با وجود آنکه 250میلیارد تومان پول حقیقی از معاملات سهام و صندوقهای سهامی خارج شده است، اما به نظر میرسد فرصت ورود پولهای تازهنفس فراهم شده است.
همچنین خروج نزدیک به یکهزار میلیارد تومانی پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت نیز حکایت از تمایل سرمایهگذاران به حضور فعالتر در بازار سهام دارد.
دادوستدهای بورس و نماگرهای اصلی این بازار نشان میدهد؛ قدری، صفهای خرید بازار سبکتر شده و فضای روانتری برای ورود سهامداران حقیقی و تازهنفس به وجود آمده است. روند شاخص هموزن نیز حکایت از آن دارد که تعداد نمادهای سرخ از سبز بیشتر بوده است، با این حال شاخصسازان بورسی موفق شدند تا رونق نسبی را در بازار حفظ کنند، ضمن آنکه ارزش معاملات خرد نیز سیگنال خوبی را به بازار مخابره میکند.
با افتتاح بازار جدید ارزی و حذف دلار نیما، قیمت ارز مؤثر بر شرکتهای بورسی از 60هزار تومان عبور کرد، بهطوری که طی روز معاملاتی دوشنبه این نرخ از 61هزار و 200 تومان نیز گذر کرد. اختلاف قیمت این دلار با نرخ بازار آزاد به 23درصد رسید. این کمترین میزان از 21 اسفند 1401 است. تاریخ مذکور با رشد شاخص بورس و سقفشکنی در بهار سال 1402 همزمان شد. راهاندازی یک بازار جدید سبب شد تا شکاف دلار مؤثر بر درآمد و سود شرکتها به حوالی 20درصد برسد. بازار نسبت به این سطح حساس است و هر زمان که اختلاف شاخصهای دلاری زیر 20درصد بوده، رونق خوبی بر بازار حاکم بوده است.»
یادآور میشود دنیای اقتصاد آگهیهای هنگفتی از برخی شرکتها و ادارات دولتی دریافت میکند و نگاهی کاپیتالیستی و به بازار و رهاسازی قیمتها دارد. بنابراین به موازات اینکه منافع خود را تامین میکند، به توجیه رویکردهای میپردازد که ضد راهبرد حفظ ارزش پول ملی و حمایت از تولید و مردم است.
یادآور میشود اگرچه رشد بورس امر مطلوبی است اما به شرط اینکه اولاً از مسیر رونق تولید و رونق فعالیت شرکتها باشد و ثانیاً منافع 96هزار سهامدار بورس از مسیر آسیبزدن به منافع قاطبه مردم و به شکل کاملاً موقتی تامین
نشود.
منبع : کیهان