
سرویس معرفی:نشست "اربعین؛ زمینه ساز ظهور" با موضوع مهدویت و اربعین صبح روز گذشته به همت «مجمع راهبردی اندیشه مهدویت» برگزار شد. در این مراسم حجت الاسلام پناهیان، آیت الله صدیقی، استاد رحیم پورازغدی، نادر طالب زاده، حجت الاسلام قمی و دیگر اساتید به سخنرانی حول موضوع مهدویت و اربعین پرداختند.
حجت الاسلام علیرضا پناهیان اولین سخنران این مراسم با یادآوری اهمیت موضوع اربعین و مهدویت گفت: یادم می آید که چندین سال قبل جلساتی برگزار می شد تا فکری برای اربعین کنیم که این مراسم از قوت و قدرت بیشتری برخوردار شود و الحمدلله آن جلسات ثمر داد و نقشه ها محقق و برکاتش فوق انتظار نمایان شد. در همان جلسات تصمیم گرفته شد که مثلا تصاویر شهدا در مسیر پیاده روی اربعین نصب شود و... تا رنگ و بویی از اربعین ایجاد شد که به سمت رسالت های بیشتر حرکت کرد و البته طبیعی هم هست که همه این اقدامات به برکت نام اباعبدلله حسین(ع) و به برکت عاشورا بوده است.
وی افزود: اصلا این تصور نیست که ما کاری برای امام حسین(ع) انجام دهیم یا خدمتی برای اربعین اباعبدالله حسین(ع) انجام دهیم بلکه این اربعین اباعبدالله الحسین(ع) است که ما را احیا می کند و زمینه را برای ما باز می کند و آن باب توجه بیش از پیش به موضوع آقا امام زمان(عج) و موضوع فرج است.
پناهیان گفت: چند نکته درباره ارتباط اربعین و مهدویت عرض خواهیم کرد. اولا خیلی خطرناک است که ما اباعبدالله (ع) و ذکرشان را پیوند نزنیم با ذکر و یاد آقا امام زمان(عج). در دعای ندبه، زیارت عاشورا و در برخی موقعیت های دیگر میتوان این پیوند وسیع را دید. در زیارت عاشورا چندین بار آقا امام زمان (عج) یاد می شود و این بهترین بهره برداری از شور حسینی است که دل ها و اندیشه ها به موضوع فرج و مقدمه سازی ظهور حضرت توجه پیدا کند و اساسا خود این تجمع به تنهایی مقدمه سازی با شکوهی برای ظهور خواهد بود. هرچقدر بیشتر دقت کنیم بیشتر بهره خواهیم برد .
وی تشریح کرد: در این تجمع عظیم و باشکوه، که مردم به خاطر محبت اباعبدالله الحسین(ع) دور هم جمع شوند، کسی ممکن است تصور کند که بهتر است از این موقعیت استفاده کند، یک نماز جماعت باشکوه برقرار کنیم یا به فقرای جهان اسلام کمک کنیم، همه این ها اقدامات بسیار شایسته ای هستند. ولی شاید این حرف بی راه نباشد، مهمترین بهره از این تجمع با عظمت توجه دادن به مهدویت، توجه دادن به اصل انتظار و اصل ظهور است. چون اساسا به این سادگی نمی شود اضطرار در دل ها را برای انتظار ایجاد کرد، ما اگر نتوانیم در ایام اربعین آقا اباعبدالله (ع) کاری انجام دهیم هیچ وقت موفق نخواهیم شد و ثمره تمام معارف دینی و تمام عبادات ها از دست خواهد رفت. ما باید محصول نهایی دینداریمان توجه به ظهور باشد. انقلاب، دفاع مقدس، دفاع جانانه ای که در منطقه صورت گرفت، تمام این ها میوه و محصول توجه به ظهور است.
وی گفت: همان طور که حضرت امام در رابطه با انقلاب و ظهور، مطالبی را بیان می فرمودند. این زمینه سازی را باید با صدای بلند فریاد بزنیم، آن وقت هم اربعین در جای خود بهتر نشسته و هم بهره برداری جهانی از آن به خوبی صورت گرفته است.
پناهیان افزود: ما به عنوان یک ضرورت و نه فقط یک فرصت عالی و به عنوان فرصتی بسیار ضروری برای احیای نام آقا امام زمان(عج) باید به اربعین نگاه کنیم.
وی در ادامه تشریح کرد: بنده از سال اول در جریان پیاده روی اربعین بودم و در آن زمان می گفتم اگر بخواهیم توجه جهانیان را جمع کنیم باید حداقل 5 میلیون نفر زائر بیاوریم، اگر توجه جهانیان جلب نشد 10 میلیون، 20 میلیون نفر را بیاوریم. احساسات حسینی و اربعین ظرفیت دارد که 20 میلیونی شود.
استاد حوزه های علمیه گفت: الان میلیون ها نفر در سال به زیارت جمکران می روند، آنجا که زیارتگاه امام معصوم نیست، جمکران خالص به موضوع آقا امام زمان(عج) می پردازد.
پناهیان افزود: بنده تصورم این است که ما اگر زیارت اربعین را به اوج ثمره خودش برسانیم .از سال بعد شاهد این خواهیم بود که مردم به دو انگیزه مستقل هم عرض در اربعین حضور پیدا خواهند کرد. یکی برای امام حسین (ع) و دیگری برای ظهور خواهد بود.
پناهیان تشریح کرد: برای جهانی تر شدن ذکر اباعبدالله الحسین(ع) اضافه کردن موضوع انتظار و ظهور و مهدویت به اربعین بسیار موثر است.
وی گفت:امسال خواهیم دید که همدلی بین ایرانی ها و عراقی ها چقدر تشدید شده، واقعا امسال اربعین دیدنی خواهد بود، با این محبت و عشقی که هنوز اربعین شروع نشده بین مردم ایران و عراق ابراز می شود، یک تحول عجیبی رخ داده است.
حجت الاسلام پور سید آقایی دومین سخنران این مراسم با اشاره به بحث افزایش معرفت به آقا امام زمان(عج) در راهپیمایی اربعین گفت: ما وقتی می خواهیم یک کار فرهنگی کنیم، ارتباط با مخاطب و قالب ها و محتوایی که می خواهیم ارائه دهیم، در گرو این است که چه مخاطبی داریم و از آن طرف در چه قالب و فکری می خواهیم ارائه دهیم.
وی در ادامه گفت: اگر مخاطب مشخص بشود، از آن طرف هم شکل های کار اربعین مشخص است یا باید مکتوب باشد یا باید سخنرانی باشد. حتی سامرا می تواند یک محوریتی برای فعالیت های مهدوی و افزایش معرفت نسبت به حضرت داشته باشد.
قدیری ابیانه دیگر سخنران این مراسم بود که در رابطه با مهدویت و اربعین گفت: می خواهم از مقدمه ای استفاده کنم که خیلی بی ربط به نظر می رسد و یک نتیجه ای از آن بگیریم، ما روزی 2.3 ملیون بشکه نفت صادر می کنیم، یعنی کمتر از یک بشکه نفت در ماه به ازای هر ایرانی، پیشبینی شده 96هزار میلیارد تومان نفت و گاز و میعات گازی بفروشیم، یعنی نفری 100هزار تومان. اما تصور مردم از درآمد نفت 10 ها میلیون تومان به ازای هر ایرانی است، این تصور باعث شده همه دست بگیر داشته باشند و همه مطالبه گر باشند.
وی گفت:این موضوع در بحث مهدویت هم وارد شده، قبلا می گفتند نظر شما درباره ظهور حضرت چیست، آقا تشریف بیاورند جان فدا کنیم، الان چه گفته می شود؟ الان می گویند آقا تشریف بیاورند مشکلات مارا حل کنند! من بنشینم و تلاش نکنم تا آقا بیایند و مشکلات من را حل کند! در دعا ها و زیارت هایمان همین را می خواهیم، باید این نگاه تغییر کند.
دکتر زاهدی دیگر سخنران این مراسم به تشریح موضوع مهدویت و اربعین پرداخت: چند کار اگر انجام شود خوب است؛ یکی این که دعای ندبه را در همه اماکن مقدسه حتما در صبح اربعین قرائت شود، تنها در کربلا و نجف نباشد، در اماکن مقدسه کشورمان و نقاطی که شیعه در آنجا حضور دارد.
وی افزود: در مسیر راهپیمایی در کنار عمودهایی که مضرب 313 و مضرب 12 هستند شعارهای یا اباصالح المهدی(عج) و ... نوشته شود و در عمودهایی که مضرب 313 هستند، موکب ها سرویس دهی خاصی داشته باشند.
استاد حسن رحیم پور ازغدی سخنران بعدی این مراسم در رابطه با موضوع نشست گفت: دو محور را مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ محور اول شیعیان هستند. چون این کار ابعاد بزرگی دارد و میعادگاه بزرگ جهانی برای شیعه است، ما هیچ جای دیگری نداشتیم که شیعه چنین تجمعی داشته باشد، همه به زیارت ائمه در نجف و کربلا می روند، اما یک همچین جمعی با چنین مانوری با این وحدت تا به حال نبوده، نه این که ما ندیدیم به نظرم اصلا در تاریخ سابقه ندارد.
وی افزود:به نظر بنده باید روی وحدت شیعه متمرکز شد که قرارگاه اصلی امام زمان(عج) خواهد بود و بعد عدالت خواهان سایر مذاهب به این ها ملحق می شوند و مساله ابعاد جهانی پیدا می کند.
رحیم پور ازغدی گفت: چه کاری می شود انجام داد که این راهپیمایی اربعین برای غیرشیعه و غیرمسلمان، یک مانور بی نظیر جهانی برای بررسی قدرت و وحدت باشد و به خود شیعه اعتماد به نفس بیشتری بدهد؟
وی تشریح کرد:محور دوم کل بشریت هستند، در این بعد ما باید یک کار اضافی هم انجام دهیم، در محور اول ما با ادبیات شیعی هر مقدار بیشتر حرف بزنیم اشکالی ندارد و خوب هم هست.
وی گفت: حادثه اربعین که پیش آمد، برکت خاص سیدالشهدا(ع) بوده است و ما امیدواریم که واقعا این حرکت مقدمه ظهور باشد، در روایات هم آمده که ایشان خودشان را به نام امام حسین(ع) معرفی می کنند. ولی این راهپیمایی اربعین نشان می دهد که موضوع فقط ضمنی نیست اصلا مصداقی و بیرونی است.
رحیم پور ازغدی گفت: امروز راهپیمایی اربعین در تمام دنیا سانسور می شود، مشخص نیست چرا رسانه های ما نتوانسته اند این حرکت عظیم را به کل جهان نشان دهد.
وی در ادامه گفت: بنده در کل آمریکای لاتین تا شرق آفریقا در رابطه با اربعین صحبت کردم اما متاسفانه باید گفت که هیچ کس باور نمی کند! اصلا فیلم های این حادثه عظیم را ندیده اند و سانسور شده است.
ایشان افزود: این بستر را خود امام حسین (ع) درست کرده، این حرکت جهانیترین رخدادی است که در تاریخ اتفاق افتاده است. اگر نمونه ای شبیه به این حرکت سراغ دارید بگویید!
وی گفت: مذاهب مختلف از 72 ملت به مفهوم هر ملیت، کم کم دارد می شود 72 ملیت به مفهوم مذهب، یعنی غیر شیعه و غیر مسلمان و حتی لامذهب که در مسیر راهپیمایی آمده بودند که این حرکت عظیم را مشاهده کنند.
ایشان تشریح کرد: بنده وقتی قضیه اربعین را در جلسه کمونیست ها و اومانیست ها مطرح کردم، در ابتدا فکر می کردند امام حسین(ع) در جنگ های اخیر عراق شهید شده اند!!! یعنی اصل قضیه و باور پذیری این موضوع برای آنها سخت بود، چون هیچ تصوری از حادثه عاشورا نداشتند.
نادر طالب زاده دیگر سخنران این نشست در رابطه با حضور افراد سرشناس خارجی در همایش پیاده روی اربعین گفت: از هنرمندان و سیاه پوستان و روزنامه نگاران غربی و آمریکایی برای شرکت در حادثه بزرگ پیاده روی اربعین دعوت کردیم، امسال قصدمان این است از افرادی که مسلمان هم نیستند به کمک سازمان های مختلف دعوت کنیم تا در این رویداد بزرگ شرکت کنند.از افراد شاخص و سیاسی آمریکایی که ضد سیاست های آمریکا هستند دعوت شد که همه آنها پاسخ مثبت دادند که این خیلی عجیب بود.
طالب زاده افزود: بعد بین المللی و کنجکاوی و اینکه برگردند و در رسانه های غربی تاثیر بگذارند، خیلی بعد مهمی است.
وی تشریح کرد: جهانی شدن موضوع اربعین هر سال مطرح تر می شود. رسانه های غربی و بی بی سی جمعیت را که نمی توانند انکار کنند ولی کار را کوچک جلوه می دهند. باید راجع به این موضوع فکری کرد که آنها نتوانند خدشه ای وارد کنند.
طالب زاده گفت: هرسال که می گذرد تعداد افراد بیشتر می شود، افرادی که برمی گردند باید بتوانند به خصوص روی جوانان تاثیر بگذارند.
حجت الاسلام قمی سخنران بعدی این مراسم در رابطه با این نشست گفت: یک خاطره را عرض می کنم ، مربوط به 16 سال پیش، یک روستایی رفته بودیم برای تبلیغ، اطراف شاهرود و واقعا به معنای واقعی روستا بود. به این معنا که بنده بالای منبر بودم یک آقایی آمد و زد بلندگو را خاموش کرد و گفت ما از صبح سر زمین بودیم یک استکان چایی به ما نمی دهید! من هم جواب دادم روشن نمی کنم تا چایی را بیاورند. فضا خیلی فضای صمیمی و خاکی بود. خیلی به رسانه های نوین و جمعی هم دسترسی نبود.
ایشان تشریح کرد:همین چند وقت پیش هندوستان بودم، یکی از این هندوهایی که سه چرخه هایی دارند و با آن مسافرکشی می کنند گفت ما دوست داریم اربعین بیایم کربلا و در پیاده روی حضور پیدا کنیم ولی پولمان نمی رسد. از این افرادی بود که شب را در خیابان می خوابید و منزلی برای اسکان نداشت و گفت که در خیابان به دنیا آمده ایم و راضی هستیم ولی با این حال خیلی دوست داشتند که در پیاده روی اربعین حضور پیدا کنند، در هر صورت خبر دارید که یک چیزی را مشابه کربلا در آنجا درست کردند برای افرادی که شرایط حضور ندارند به آنجا مراجعه کنند.
وی گفت: بیشتر عرض بنده این بود که تجلیاتی از ولایت، همین مواصلات دسته جمعی است، این محور کلیدی مستضعفین عالم در مقابل شیطان بزرگ، حتما قابلیت یک سرمایه گذاری بزرگ تر دارد، حتما بیش از گذشته این حرکت عظیم چشم جهانیان را کور خواهد کرد.
خانم بازلی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در رابطه با فعالیت های اربعین گفت: در رابطه با موضوع نشست، سال گذشته همایشی تحت عنوان اربعین در کربلا برگزار کردیم و صد نفر از اندیشمندان دانشگاهی را به کمک دانشگاه کربلا دعوت کردیم و نمایندگان نخبه دانشگاه کربلا هم در این همایش حضور داشتند.
وی افزود: یک سری برنامه ها داشتیم و رسیدیم به این موضوع که ما از ظرفیت های اربعین، اساتیدمان را به سمت حکیم شدن ببریم. سه تن از روسای دانشگاه ها تشریف آورده بودند، فضای بسیار خوبی در آنجا بود اما چیزی که خلاء بود و قطعا نیازمند کمک در آن حوزه هستیم، ابعاد راهبردی حضرت زینب(س) بود. در آن همایش با وجود همه مقاله هایی که ارائه شد، تلاش کردیم کمیسیونی در ارتباط با شخصیت حضرت زینب(س) تشکیل دهیم، ولی نتوانستیم.
بازلی گفت: از تمام بخش هایی که قسمت زنان را بر عهده دارند و بخش های فرهنگی دانشگاه ها کمک خواستیم، از این ظرفیت بزرگی که از عصر عاشورا شروع می شود و تا اربعین خواهد بود، یک نهضتی را تشکیل دهیم از جهت راهبردی که به عنوان رهبری زنان جهان بتوانیم از آن استفاده کنیم.متاسفانه این پتانسیل و ظرفیت را ندیدیم، به دلیل این که اگر بخواهیم به بخش های دولتی وصل شویم، هر کجای کار یک نظام بروکراسی دارد که ما در آن گرفتاریم.
وی تشریح کرد: اربعین تنها جایی است که ظرفیت آن را دارد به عنوان الزامات و پیش زمینه برگزاری این همایش عظیم میلیونی که ما بتوانیم ابتدا مجمع ها و سمینارهایی که به صورت کاربردی باشد، داشته باشیم در حدی که بتوانیم برای موکب ها تغذیه فکری داشته باشیم.
بازلی گفت: یک سری از اساتید ما به کشور های اروپایی رفته بودند، همین همایش را به صورت نمایشگاهی برگزار کرده بودند و آنجا روشنفکران و افراد رسانه ای حضور داشتند.
وی افزود: اگر بخواهیم در داخل هم این موضوع را نگاه کنیم، می توانیم دل ها را وصل کنیم به زنان کشورمان و حتی زنان جهان را هم همراه کنیم.
حجت الاسلام داوود صالحی دیگر سخنران این مراسم تشریح کرد: اواخر دهه 60 حضرت آقا سخنرانی داشتند و در آنجا می فرمایند، هدف از اربعین یادآوری قیام عاشور است که همان تشکیل حکومت اسلامی است.
وی افزود: بنده فکر می کنم اگر اربعین را دستکاری نکنیم و بگذاریم همین مسیری که طی می شود برود، خود به خود به همان هدف نهایی شیعه و اسلام خواهد رفت، بیشتر باید مراقبت کنیم که این مسیر منحرف نشود.
صالحی گفت:اخیرا هم حضرت آقا تاکید ویژه ای کردند که یکی از شاخصه های پیروزی ما در جنگ نرم، اربعین و راهیان نور است. ایشان ده سال پیش هم موضوعات شبیخون فرهنگی و ناتوی فرهنگی را فرمودند، اخیرا می فرمایند در جنگ نرم هم پیروز شدیم، یکی از ابزارها و جدی ترین اتفاقات را اربعین رقم می زند.
وی تشریح کرد: جامعه را به اندازه ظرفیت اربعین نتوانستیم بسیج کنیم، اربعین واقعا ظرفیت دارد، ظرفیت مردم را هنوز سازماندهی نکردیم. شاید نمودش هم این باشد که هنوز مردم نمی دانند در اربعین چه کار باید کنند. اگر توانسته بودیم که با مردم حرف بزنیم و ظرفیت اربعین را برای مردم اعلام کنیم و وقت گذاشته بودیم، برای مردم مهم بود یک نفر بانی شود و حتی هندوها را به پیاده روی اربعین بیاورند.
صالحی گفت: ما در کارهای مردمی تجربه کردیم، مردم پای کار می آیند و اتفاقات بزرگ و کارهای نشدنی را رقم می زنند، به نظر می رسد که ظرفیت مردم را نتوانستیم سازماندهی کنیم.
حجت الاسلام محدث دیگر سخنران این مراسم در رابطه با موضوع اربعین و مهدویت گفت: مهمترین مساله و کاری که می توان انجام داد فراهم کردن بستر ارائه الگوی سبک زندگی اسلامی و آرمان شهر مهدوی می باشد.
وی تشریح کرد: بنده باورم این است که بیشترین مشکلی که وجود دارد، چه در این موضوع و چه در موضوعات دیگر از درون خودمان است، ما اگر مثل امام راحل مثل نور و منشا نور شویم، لازم نیست زحمتی بکشیم، بقیه چه بخواهیم و چه نخواهیم بهره مند می شوند. امام خمینی از خودشان شروع کردند. تندترین انتقادات را از حوزه و روحانیت، از مسئولین و از مردم دارند. می فرمایند اگر میخواهید همه موارد درست شود و انقلاب صادر شود شما به خودتان بپردازید.
وی افزود: بنده معتقدم در اربعین هر کاری که قرار است انجام دهیم، برنامه هایمان را روی موضوع خودسازی بگذاریم.
محدث گفت: برای بستر سازی جهانی دو اتفاق باید رخ دهد، باید هم اسلام و هم جهان را خوب بشناسیم و باز هم در هر دو مورد ما مشکل داریم که باید اصلاح شود.
استادشجاعی دیگر سخنران این مراسم بود در رابطه با مهدویت و اربعین گفت: درباره بحث اربعین و به خصوص بحث مهدویت، در سه حوزه اربعین، داخل و بین الملل از سال گذشته فعالیت هایی را شروع کردیم.
وی افزود: فضای اربعین یک فضای زمینی نیست، فضای برزخی است، فضایی مربوط به حکومت امام زمان(عج)، شرایط دوران حکومت امام زمان است. همه اقوام، همه ملل و ادیان آسمانی و غیر آسمانی با عشق و وفاداری به این موضوع می پردازند به خصوص با دو عنصر اساسی ظهور حضرت یعنی وفاداری و همدلی دور هم جمع می شوند، باید این معجزه بی نظیر را قدر بدانیم و خارج از عادت به آن نگاه کنیم تا بتوانیم درک کنیم.
شجاعی گفت: دنیا بهتر از ما به این موضوع نگاه می کند، چون آنها مثل ما به این موضوع نگاه نمی کنند، بهتر می فهمند که اربعین چیست و برای همین هم پر سانسورترین موضوع جهان است.
حجت الاسلام ماندگاری در رابطه با اربعین و انقلاب اسلامی گفت: اربعین و کارگردان انقلاب اسلامی و اتصال این انقلاب به ظهور خداست، ما خیلی هنر کنیم عمله خدا شویم. اگر توجه کنیم به موضوع اربعین در خودسازی خودمان، ان شالله از ما کمک می گیرند، بعید است که احزاب و گروه های ما از ابومسلم خراسانی قوی تر باشند.
وی افزود: ابومسلم خراسانی به امام صادق(ع) نامه نوشت می خواهم در خدمت شما باشم، حضرت فرمودند تو آدم ما نیستی و به درد ما نمی خوری ولی امام حسین(ع) برای حبیب ابن مظاهر یک نامه سه خطی می نویسند خلاصه آن این است "من القریب الی الحبیب".امروز امام زمان (عج) حبیب می خواهد و ما به این موضوع اعتقاد داریم.
آیت الله صدیقی آخرین سخنران این مراسم در رابطه با این نشست گفت: یک نکته ای وجود دارد و آن این که تنها امام حسین (ع) است که اربعین دارد، نکته بعدی این است که اربعین خود یک رمز سلوکی و توحیدی است.
وی افزود: اگر انسان می خواهد چشمه شود بدون اربعین محقق نخواهد شد، پیروزی بر نفس اربعین می خواهد .پیروزی امام حسین (ع) در روز اربعین خودش را نشان داد، درصورتی که میخواستند اثری از امام حسین (ع) باقی نماند.
صدیقی گفت: نکته اساسی در اربعین تمرین استمرار و دوام و استقامت است. کارهایمان نباید مقطعی و احساسی باشد. باید اربعین ها را تکرار کنیم، اگر در یک اربعین پیروز نشدیم، اربعین های بعدی را داشته باشیم و ما هیچگاه نباید از دایره جبهه اربعین کنار بکشیم. اربعین سنگر و دژ و جبهه است و ما همیشه باید در این دایره بزرگ حضور داشته باشیم.