سرویس حاشیهنگاری: بانوان به دیدن بازیهای جام جهانی در سینما امیدوار باشند، این پیام خبری بود که دیروز رئیس کانون پخشکنندگان سینمای ایران داد. علی سرتیپی در گفتوگو با مهر بیان کرد: «امیدواریم برای پردیسهای سینمایی که بیش از شش سالن سینما دارند، شرایطی را فراهم کنیم تا بازیهای حساس فوتبال، بهخصوص بازیهای ایران بهصورت محدود نمایش داده شوند. برای اجرای این طرح به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهادات لازم ارائه شده است تا ببینیم چه تصمیمی در این زمینه گرفته میشود.» این خواسته در برخی بانوان وجود داشته و این اقلیت به رفع حداقلی این نیاز از طریق سینما هم راضی هستند.
با وجود اینکه این روزها برخی با عوض کردن پوشش خود سر از ورزشگاههای کاملا مردانه درمیآورند، اما جواب به این خواسته هنوز هم یک «نه»ی محکم است. تا به حال این مسئله به عنوان نیاز شناخته نشده است و چون به همین دلیل هیچ وقت هم در دستور کار نهادهای تصمیمگیر قرار نگرفته است. برخی معتقدند که این مسئله اینقدر مهم نیست که اصلا قابل طرح باشد و ما مسائلی مهمتر از این داریم و باید بر روی آنها تمرکز کنیم.
مردان ببینند، زنان نه!
اما برای خانمها رفتن به سینما راهکاری حداقلی برای رفع این نیاز است و آنها معتقد هستند که به ورزشگاه نشد، به سینما میرویم؛ مهم این است که بتوانیم خوشحالی و شور و هیجان را در جمع تجربه کنیم هرچند اگر رفع کردن این نیاز به شکل حداقلی و از طریق سینما باشد. وقتی به پیشنیه حضور بانوان در سینما برای تماشای فوتبال نگاه میکنیم میبینیم که اوج استقبال از تماشای فوتبال در سینما از نمایش بازیهای جام جهانی 2010 در پردیسهای سینمایی ملت و آزادی شروع شد و با پخش بازیهای جام ملتهای آسیا ادامه داشت. این روند بعد از بازی ایران و امارات متوقف و اعلام شد که فقط آقایان به تنهایی میتوانند فوتبال را در سینما ببینند و زنان حق دیدن فوتبال در سینما را ندارند. و زنان از بازی بعدی ایران که با کرهجنوبی بود منع شدند.
محیط خانوادگی سینما را ناامن نمیکنیم
با اعلام این خبر مدیر سینما «آزادی» اعلام کرد که «اجازه نمیدهیم تنها در عرض چند روز با ورود مجردها تمام زحماتمان بر باد رود.» رضا سعیدیپور، محکم و قاطع گفت که در صورت صادر نشدن مجوز ورود بانوان به سینماها برای نمایش مسابقات فوتبال، چنین برنامهای اجرایی نخواهد شد. او در مورد علت این تصمیم گفت: «ما سالها روی این موضوع کار کردیم که خانوادهها بتوانند در یک محیط کاملا سالم فرهنگی به سینماها بیایند و در کنار یکدیگر بدون شنیدن توهین فیلم ببینند. از دید ما حضور بانوان و خانوادهها در سینما به هنگام نمایش فوتبال باعث میشود که امنیت اخلاقی سالن تامین شود؛ چرا که افراد به احترام حضور خانمها مشکلی را ایجاد نمیکنند. حال، اگر نیروی انتظامی میخواهد تنها ورود آقایان به سالن سینما برای نمایش فوتبال را مجاز بداند ما خودمان از نمایش مسابقات یورو ۲۰۱۲ در سینماها انصراف داده و ترجیح میدهیم با ورود مجردها به محیطی که سالها برای خانوادگی کردن آن زحمت کشیدهایم دوباره به سالهای قبل بازنگردیم و محیط خانوادگی سینما را ناامن نکنیم.»
متهم؛ هیجان حاصل از فوتبال
همان زمان سردار کارگر، معاون اجتماعی نیروی انتظامی در مورد چرایی اتخاذ این تصمیم توضیح داد که «هیجان حاصل از فوتبال در سینما باعث میشود مسایلی که در استادیوم میبینیم در سینما نیز بروز کند و به دلیل حرمت خانمها ترجیح دادیم آنها در سالن حاضر نشوند.» اما سینماگران دلایل مثبتی برای این کار داشتند و مدیر عامل موسسه تصویر شهر، به عنوان مسئول پردیسهای سینمایی شهر تهران اعلام کرد: یکی از دلایل پیشنهاد طرح نمایش مسابقات جام جهانی و بازیهای ایران در سالنهای سینما این بود که بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم تا اعضای خانواده در کنار یکدیگر تماشای فوتبال را به صورت دستهجمعی تجربه و هیجانات اجتماعی ناشی از برد ایران در مسابقات را در فضای فرهنگی و در کنار خانواده داشته باشند و به صورت دستهجمعی بخشی از این هیجانات را تخلیه میکنند و این هیجانات در خیابانها بروز نکند.
خانمها نیز به تنهایی سینما نرفتند
در ادامه و برای بازیهای جام ملتهای اروپا عنوان شد که در پردیس سینمایی «کیان» بازیهای این رقابتها فقط برای خانمها پخش خواهد شد، ولی خانمها از این امکان هیچ استقبالی نکردند و این پردیس شامگاه 28 خرداد 1391 را بدون هیچ مخاطبی سپری کرد و فقط یک آقا از این امکان استقبال کرده بود. ترانه شاه محمدی مدیر این سینما، گفت: «متاسفانه شب گذشته هیچ مخاطبی به سینما مراجعه نکرد البته شاید دلیلش این بوده که ما در این زمینه دیر اطلاع رسانی کردیم.»
فوتبال و کافه
این نوع برخورد باعث شد بانوان که از حضور در ورزشگاه به حضور در سینما قانع شده بودند به سمت جمعهای خصوصیتری مانند کافهها سوق پیدا کنند. دیدن فوتبال در کافیشابها رونق گرفت و پلیس اماکن در این زمینه نیز واکنش نشان داد و با بیان اینکه مکانهای پخش کننده این برنامه، باید شرایط ویژهای داشته باشند، گفت: تاکنون موضوع پخش فوتبال از کافی شاپها مطرح نشده و مجوزی در این راستا از سوی پلیس اماکن ناجا صادر نشده است. اما باز فوتبال در کافه رونق داشت و بازیهای جامجهانی 2014 و برخی از بازیهای حساس داخلی مثل دربی بزرگ تهران با استقبال خوبی در کافههای مواجه شد. حال باید دید که این روند تا کی ادامه پیدا خواهد کرد و با ایجاد شرایط جدید بانوان به کدام سمت می روند.