به گزارش حلقه وصل، نشست خبری ساماندهی انجمنهای ادبی پیش از ظهر امروز با حضور مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان با هدف تشریح این فعالیت برگزار شد.
*در مدت کوتاهی 180 درخواست ثبت انجمن آمده است
مهدی قزلی در این نشست با اشاره به اینکه در سال جدید با شدت بیشتری بعد از ابلاغ آییننامه امور انجمنهای ادبی ساماندهی آنها را پیگیری میکنیم، گفت: برای اولین بار در جموری اسلامی است که چنین آییننامهای صادر میشود هر چند پیش از این انجمنها مشغول فعالیت بودند اما هویت حقوقی نداشتند و هر کدام در قالبهای مختلفی مشغول فعالیت بودند؛ البته این تعدد و تکثر انجمنها بد نیست و این آییننامه دنبال از بین بردن این تعدد نبوده و دولت نیز دنبال از بین بردن تکثر انجمنها نخواهد بود بلکه میخواهد اطلاعات آنها را ساماندهی کند.
وی افزود: تا پیش از این انجمنهای ادبی نمیتوانستند هویت جمعی داشته باشند و در آییننامه برای ساماندهی فعالیتهای انجمنها از الفاظی مانند مجوز استفاده نشده است بلکه از لفظ شناسه استفاده شده است و در طول این مدت کوتاه که فراخوان ثبتنام انجمنها منتشر شده 180 انجمن در سامانه ثبت نام کردند تا شناسهدار شوند.
*خوشحالیم که نام ادبیات در بودجه کشور آمد
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستان ایرانیان با بیان اینکه طبق ماده 6 آییننامه انجمنهای ادبی کارگروهی که به ریاست مدیرعامل بنیاد تشکیل میشود بر روند فعالیت انجمنها نظارت دارد گفت: معاون امور استانهای بنیاد، مدیریت امور موسسات فرهنگی در ارشاد و سه نفر از فعالان انجمنهای ادبی در اینکارگروه عضویت دارند.
او در بخش دیگری از سخنانش به دومین جایزه ادبی بهار که در اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد گفت: در این مراسم انجمنهایی که ثبت شده و شناسه دریافت کردهاند جمع میشوند تا عضوی از آنها در کارگروه حضور پیدا کنند. جایزه ادبی بهار که دور اول آن سال گذشته برگزار شد امسال دومین دوره آن برگزار خواهد شد، همانطور که همه میدانیم میزان بودجه دولت در ادبیات آنقدر نیست که بتواند تمام فعالیتهای ادبی را پوشش دهد.
قزلی یادآور شد: برای یافتن مسائل ادبیات که منتج به انجمنهای ادبی شد با چندین نفر از فعالان این حوزه گفتوگوهای تخصصی صورت گرفت تا مسائل مرتبط با ادبیات خلاقه را شناسایی کنیم. جمعی از معمرین هم جمع میشوند تا خانه انجمنهای ادبی را تاسیس کنند تا آنجا محلی برای مطالبه نیازهای انجمنها باشد و از این مسیر تعامل حرفهای میان خود و دولت برقرار کنند. پیگیریهایی که در حوزه انجمنهای ادبی صورت گرفت سبب شد در بودجه سال 97 فصلی برای انجمنها داشته باشیم هرچند این مبلغ زیاد نیست اما همین که نام ادبیات در بودجه آمده ما خوشحالیم.
*خانه انجمنهای ادبی جایی مثل خانه سینما است
وی افزود: فراخوان ثبت درخواست در سامانه منتشر شده و امیدواریم انجمنها روز اختتامیه که روز آخر نمایشگاه کتاب تهران است ثبتنام کنند و پیشبینی ما این است که 500 انجمن ادبی در کشور داشته باشیم و امیدواریم 60 درصد از این میزان درخواست شناسه کنند و در مجمع حضور داشته باشند تا دبیر مجمع انتخاب شود.
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان گفت: امسال صدمین سال تاسیس انجمن ملکالشعرای بهار است و به همین خاطر دومین جایزه ادبی بهار را برگزار میکنیم و تمام تلاش خود را صرف میکنیم تا انجمنها فعال شوند و تجربیات خود را به یکدیگر منتقل کنند. خانه انجمنهای ادبی موسسهای مانند خانه سینما و خانه موسیقی است اما تاسیس آن به همت انجمنهای ادبی رقم خواهد خورد و با حضور پیشکسوتهای ادبیات این تشکل غیردولتی محقق خواهد شد و بنیاد در این امر پیشقدم نیست.
او در بخش دیگری از سخنانش به بخشهایی از آییننامه انجمنهای ادبی اشاره کرد و گفت: کف اعضای انجمنهای ادبی را 10 نفر پیشبینی کردهایم و عناوینی مانند غیروابسته بودن و جلسات منظم برگزار کردن را از دیگر شروط حیات یک انجمن در نظر گرفتهایم. هر مجموعه بیش از 10نفر که طبق تعاریف انجمنها قرار بگیرد میتواند در این سامانه ثبتنام کند و مورد حمایت قرار گیرد.
قزلی یادآور شد: این شناسه برای انجمنهایی است که میخواهند در خانه انجمنهای ادبی عضو شوند و یا از دولت مطالباتی دارند. در غیر این صورت اگر انجمنی نخواهد در این سامانه ثبتنام کند اصراری بر این امر نیست. پشتیبانی هویتی از انجمنهای ادبی در این طرح صورت میگیرد و البته باید یاداوری کنم که انجمنها در قبال فعالیتهای خود مسئول هستند.
*بودجه 800 میلیونی برای ساماندهی انجمنها
این مقام مسئول با اشاره به بودجه 800 میلیون تومانی انجمنها در بودجه سال جاری گفت: اکنون این باب باز شده هر چند قابل توجه نیست. انجمنها در زمانی کمتر از نیم ساعت میتوانند درخواست خود را روی سامانه ثبت کنندو ما تلاش داریم دموکراسی اداری را در روند ثبت درخواستها کاهش دهیم.
*آییننامه انجمنها تنها با دستور وزیر ارشاد لغو یا تعطیل میشود
وی در پاسخ به سوال فارس مبنی بر ضمانت تداوم این طرح در تغییرات مدیریتی در کشور گفت: آییننامه انجمنها از سوی وزیر ارشاد ابلاغ شده و تعطیلی یا لغو این آییننامه از سوی شخص وزیر ارشاد ممکن است و این مسیر اگر به خانه انجمنهای ادبی ختم شود دیگر دولت نقشی در آن ندارد.
قزلی گفت: اینکه فعالیت انجمنها در حد شعار باقی بماند یا خیر بیشتر به خود انجمنها بستگی دارد و ما در مقام دولت کاری برای پیشرفت آن نمیکنیم و خودشان باید برای فعال شدن این خانه تلاش کنند. حمایت از این فعالیت ارتباط زیادی با پول ندارد بلکه به جدیت و پیگیری انجمنها وابسته است و این حرکت یک پیشنیاز دارد که ما آن را فراهم میکنیم.
*غیرسیاسی بودن از شروط انجمنها است
او در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس مبنی بر اینکه فعالیت سیاسی تشکلهای فرهنگی در ایران امری با سابقه است و برنامه شما برای جلوگیری از سیاسیکاری در این خانه و فعالیتهای انجمنها چیست،گفت: استفاده غیرابزاری و فعالیت غیرسیاسی از شروط آییننامه است البته متولیان در حوزه فرهنگ و ادبیات همواره از موضعمند بودن و بیخاصیت نبودن ادبیات استقبال کردند و ما هم معتقدیم که انجمنها حتما باید خاصیت داشته باشند اما در آییننامه تصریح شده که انجمنها باید غیرانتفاعی و غیرسیاسی باشند و اگر از این شرایط عدول کنند در اییننامه شیوهنامهای دیده شده که شناسه آنها لغو شود اما خب هنوز کارگروهانجمنها تشکیل نشده که به مرحله صدور یا لغو شناسه برسیم. همچنین سیایکاری بیشک مطلوب نیست.
قزلی در پایان با اشاره به آماری که مربوط به 3-2 روز گذشته است گفت: بیشترین ثبتنام مربوط به استانهای تهران، اصفهان و خوزستان بوده و استانهای کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه و کرمان جنوبی (استان کرمان ادراه کل ارشاد جنوبی دارد) نیز هنوز ثبت نامی نداشتهاند. در این سامانه تاکنون 25 استان و 88 شهرستان ثبتنام کردهاند که این میزان با توجه به 116 درخواست چند روز گذشته است و حتما این عدد تا به امروز افزایش داشته است.