به گزارش حلقه وصل، آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه در اختتامیه کنگره ملی شیخ عبدالحسین تهرانی که با حضور علما و اندیشمندان دینی در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد با بیان اینکه نام حوزه همه جا است و حوزه در عمده حوادث نقش آفرین بوده است، اظهار داشت: برای پرداختن به شخصیت هر کسی حوزه نقشی دارد، در تمام جهان بشریت همگان با حوزه در ارتباط هستند و در عصر ما هم حوزه اثر گذار بوده است و نمونه آن شکلگیری انقلاب اسلامی است .
وی ادامه داد: این نهاد همواره باید مورد بازشناسی قرار بگیرد و فراز و فرودهای آن مهم است، صدها نهاد برای واکاوی حوزه بوده است و حوزه یک نهاد محوری است.
آیت الله اعرافی تاکید کرد: ما در مرکز مطالعات راهبردی حوزه کوتاهیهایی داشته ایم؛ که انشاءالله این کوتاهی رفع میشود، حوزه یک نهاد اجتماعی_تاریخی با تسلسل نهادی است، نباید فراموش کرد که تمام نهادهای حوزوی به هم متصل هستند.
مدیر حوزه های علمیه یادآور شد: با مهاجرت، حوزهها به هم وصل میشوند که طلاب و دانشجویان میتوانند در مورد این مهاجرتها پایاننامه داشته باشند، ما اگر بخواهیم حوزهها را در طول تاریخ بررسی کنیم حوزهها در نهایت به عصر معصومین وصل میشود .
وی افزود: نکته دیگر درباره حوزه این است که حوزهها به سه مدل تقسیم میشوند، یک دسته از آنها که مرکز هستند و سایرین زیر مجموعه آنها میباشند و گروه دوم حوزههایی هستند که قطب نشده اما اثر گذار بودهاند و دسته آخر هم حوزههایی هستند که در رتبههای پایینتر میباشند.
آیت الله اعرافی در مورد شخصیت شیخ عبدالحسین تهرانی نیز تصریح کرد: شیخ العراقین با حوزههای مهم در ارتباط بودهاند، ما در عمق و ژرفای حوزه هر چه بگوییم کم است، حوزه در قلمرو آموزشوپژوهش بسیار اثرگذار بوده است.
مدیر حوزه های علمیه بیان کرد: ما در حوزه فقه معاصر وارد عرصههای گوناگونی خواهیم شد، ما به دنبال تفاوت بین اندیشههای دیگران نیستیم بلکه در حوزه به دنبال استفاده از تمام اندیشهها هستیم، ذات حوزه عمیق و دقیق است که باید از آن صیانت داشته و در عین حال بست حوزه را هم داشته باشیم.
وی ابراز داشت: حوزه ریشه در ذات مردم دارد، گاهی برخی در حوزه اندیشههای سکولاریسم سنتی دارند؛ اما امروز قالب تفکر حوزه سیاسی و اجتماعی است، روح حوزه روح مجاهدت است.
آیت الله اعرافی بیان داشت: حوزه تهران نسبت به حوزه ری قدیمیتر است و ایران پایگاه مهم حوزهها بوده است و حتی رکن حوزه نجف نیز ایران بوده و ایران همواره روح حوزهها بوده است، امروز حوزه تهران باید فعالتر باشد و همه حوزهها روی پای خود باشند و در عین حال باید به اصل خود برگردند.
مدیر حوزه های علمیه با بیان اینکه فعالیت حوزه و دانشگاه در تهران بیشتر است اما باید بیشتر هم شود، اضافه کرد: شیخ عبدالحسین تهرانی نامآوری است که کمتر به شخصیت ایشان تاکید شده است، این شیخ همواره در کنار کارهای دینی در کنار مردم هم بودهاند و باید تحلیل دقیقی بر روی این گونه علما داشته باشیم.
وی گفت: باید تحلیلی دقیق از عالمان ارائه بدهیم تا استاد و دانشجو ریشههای خود را باز یابد اما با نگاه نو و اینگونه جهان هم به ما نگاه میکند.
شیخ العراقین یکی از برجستهترین واقفین بود
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین میرلوحی، دبیر علمی کنگره ملی شیخ عبدالحسین تهرانی با بیان اینکه شیخ العراقین به حدی رسیده بود که جزء پنج نفری بود که از صاحب جواهر مرجعیت خود را کسب کرده بود، اظهار داشت: شخصیت علمی، دینی و بینالمللی این فرد باید برای همگان معرفی شود زیرا او برای طلاب اسوه و الگو بوده است.
وی ادامه داد: خدمات ایشان در کاظمین، سامرا و نجف و در کل احیاء عتبات عالیات بسیار زیاد بوده است، او در ایران و عراق به شیخ العراقین معروف بوده است.
میرلوحی تاکید کرد: هدف از برگزاری این کنگره آشنایی با سیره این عالم بزرگ بوده است، همچنین به دنبال معرفی آثار فاخر در مورد ایشان نیز بودهایم تا جوانان و نوجوانان ما با عالم دینی بیشتر آشنا شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) یادآور شد: یکی دیگر از اهداف ما از این کنگره الگوگیری در عرصههای سیاسی، اجتماعی و موقوفات بوده است زیرا این عالم طراز اول در عرصه وقف یک فرد بسیار معرفی بوده است.
وی افزود: شیخ ملا علی کنی یکی از برجستهترین عالمان واقف است و شیخ عبدالحسین تهرانی بعد از او در عرصه ترویج وقف پیشگام بوده است، در زمان قاجار این عالم دینی نیمی از اموال خود را وقف کرده است.
میرلوحی با بیان اینکه دهها مقاله، آثار ادبی، شعر و داستان، پوستر، نرمافزار، وبلاگ و.. در مورد زندگی شیخ العراقین به این کنگره ارسال شده است، گفت: ما درصدد بودیم که در عرصه وقف شیخ عبدالحسین تهرانی را بیشتر معرفی کنیم، ایشان در زمان خودش برای همه الگو بوده است، یکی از موقوفات ایشان مدرسه آذربایجانیها است.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) ابراز داشت: امیر کبیر ثلث مال خود را به شیخ العراقین میدهد تا مساجد و مدارس ساخته شود.
وی بیان کرد: محور ما در این همایش نقش شیخ العراقین در گسترش اسلام در زمان قاجار بوده است و ما درصدد هستیم که نقش او را در ائتلاف شیعه مورد بررسی قرار بدهیم، شیخ العراقین مدافع ولایت بوده است و همواره از بروز اندیشههای بهائیت جلوگیری میکرده است.
میرلوحی با اشاره به اینکه شیخ عبدالحسین تهرانی در ستاد عتبات عالیات نقش زیادی داشتند، تصریح کرد: در این کنگره هنرمندانی همچون رضا رویگری، محمود پاکنیت، ناصر هاشمی، جهانگیر الماسی، جواد شمقدری، پروانه معصومی، پویا امینی، رضا اسماعیلی و ... به ما کمک کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) اضافه کرد: در عرصه دین 400 اثر، در فعایتهای هنری 150 اثر، در بخش مجازی 50 اثر و در بخش علمی 20 اثر بدست ما رسیده است.
رویکرد ما نسبت به دین یک موضوع مهم است
در ادامه این مراسم آیتالله قائم مقامی استاد برجسته حوزه نیز گفت: امیدواریم راه ایگونه علما ادامه داشته باشد ما معتقدیم که جهان به فقهات احتیاج دارد و مراد از فقهات این است که ما چه رویکردی به دین داشته باشیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با فقهات است که میتوان دین را درست کرد، هرکسی نمیتواند در عرصه دین نظر خود را داشته باشد، سیستم دین اینگونه نیست که هرکسی برداشت خود را داشته باشد ما باید بفهمیم که خداوند از ما چه میخواهد و به آن عمل کنیم.
ایجاد شریعت میتواند جامعه را از فتنه نجات دهد
حجت الاسلام صادقی معاون فرهنگی قوه قضائیه در ادامه با بیان اینکه امروز برای نکوداشت عالمی گرد هم جمع شدیم که عظمت و شان آن بسیار شناخته شده نیست، اظهار داشت: شیخ عبدالحسین تهرانی جزء اندک کسانی است که از صاحب جواهر مقام اجتهاد بدست آوردند و از علما معروف ایران و عراق بودهاند.
وی ادامه داد: شیخ العراقین جملهای دارند که امروز هم میتوان از آن بهره برد، این جمله این است که «اگر شریعت اجراء شود و در جامعه شریعت حاکم شود فساد و فتنه از میان خواهد رفت»، این سخن را رهبری و امام راحل هم مطرح کردند که اساس و اراده جامعه باید اسلام و شریعت باشد.
معاون فرهنگی قوه قضائیه تاکید کرد: شیخ عبدالحسین تهرانی همواره در محدوه مسائل شخصی مراقب بود تا حتی حکماء نیز کج نروند و همواره با انحرافاتی که در جامعه به وجود میآمد مخالفت میکرد.
صادقی یادآور شد: امروز که ما در مراکز حوزوی و دانشگاهی هستیم اگر راه امثال این عالمان دینی را ادامه بدهیم و در جامعه به شریعت عمل کنیم دیگر مشکلی نخواهیم داشت، این شریعت و دین است که میتواند اجتماع را مدیریت کند.
وی افزود: اگر امروز از اسلامی شدن سخن گفته میشود برگفته از سخنان همین عالمان دینی است، اسلامیسازی علوم بسیار پیچیده است، اگر شریعت پایه اداره جامعه را به دست بگیرد دیگر شاهد فتنه در جامعه نیستیم.
معاون فرهنگی قوه قضائیه بیان کرد: ما با شکلگیری شریعت و مفاهیم اسلامی در جامعه میتوانیم با انحرافات و شکل گیری فرقههایی همچون بهائیت مقابله کنیم.
در این مراسم از خانواده شهید مدافع حرم حجتالاسلام محمد کوهرنگ تقدیر شد، همچنین از برگزیدگان بخشهای مختلف کنگره تجلیل به عمل آمد.