به گزارش حلقه وصل، فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو روز ۴ تیر ماه اعلام کرد که مهرشاد افقری در مسابقات انتخابی المپیک بلغارستان موفق به ثبت رکورد ۵۳.۴۶ در ماده ۱۰۰ متر پروانه شد و بالاتر از حد نصاب ورودی B المپیک (۵۳.۵۲) شنا کرد. در واقع براساس اعلام فدراسیون، این نخستین سهمیه مستقیم المپیک (حد نصاب ورودی B) در رشته شنا بعد از ۱۴ سال بود که کسب شد.
۱۰ روز بعد یعنی ۱۴ تیر ماه، در حالی که مهرشاد افقری حد نصاب رکورد B را برای ورود به المپیک کسب کرده بود، متین بالسینی از سوی فدراسیون جهانی این رشته به عنوان نماینده ایران در المپیک ۲۰۲۰ توکیو معرفی شد.
فدراسیون شنا در این باره اعلام کرد:
«طبق قوانین فدراسیون جهانی بهترین شناگران که رکورد B المپیک را در هر ماده کسب میکنند، مستقیم به المپیک میروند. مهرشاد افقری با زمان ۵۳.۴۶ در ماده ۱۰۰ متر پروانه رکورد ورودی B المپیک (۵۳.۵۲ ) را ثبت کرد. پس از اعلام رکوردهای ثبت شده سایر شناگران در تورنمنتهای مختلف جهان، مشخص شد که رکورد ثبت شده او برای ورود به المپیک از طریق سهمیه B کافی نیست. از آنجایی مهرشاد افقری در تاریخ ۲۵ ژوئن موفق به ثبت رکورد شده است، فدراسیون جهانی اعلام کرد این رکورد بدست آمده خارج از آخرین زمان (۲۰ ژوئن ۲۰۲۱) برای بررسی برنامه سهمیه یونیورسالیتی بوده است و به همین دلیل این سهمیه نیز به وی تعلق نمیگیرد.»
اطلاعرسانی درباره المپیکی شدن افقری و سپس عدم حضور این ورزشکار در المپیک، ابهاماتی را به وجود آورد. اولین نکتهای که به ذهن خطور میکند، این است که مگر میشود حضور یک ورزشکار در المپیک به صورت رسمی و قطعی اعلام شود، اما به فاصله چند روز منتفی شود؟ فدراسیون جهانی و کمیته بینالمللی المپیک، قطعاً سهمیههای المپیک را براساس ضوابط خاصی مشخص میکند و اعلام سهمیه افقری نیز بر همین اساس بوده، بنابراین امکان ندارد که FINA و IOC با روح و روان یک ورزشکار بازی کنند و به راحتی حرف خود را تغییر بدهند. بنابراین نام مهرشاد افقری از سوی مقامات FINA و IOC اعلام نشده بود که بخواهد حذف شود.
نکته دوم مربوط به تاریخ اعلام سهمیهها است. طبق اعلام نهادهای بینالمللی، افقری باید تا روز ۳۰ ژوئن یعنی ۹ تیر ماه منتظر میماند تا تکلیفش برای حضور در المپیک مشخص شود. زمانی که او براساس اعلام فدراسیون ایران سهمیه گرفت، پیامهای تبریک بسیاری منتشر شد؛ غافل از اینکه هنوز این سهمیه قطعی نشده است. در واقع حد نصاب B ارتباطی به تاریخ ۲۰ ژوئن که فدراسیون عنوان کرده بود و مربوط به سهمیه یونیورسالیتی است، ندارد و براساس اعلام فدراسیون جهانی، همه رکوردها تا ۲۷ ژوئن مدنظر قرار گرفته است. اسامی آنهایی هم که حدنصاب B را کسب کرده بودند، روز ۳۰ ژوئن به فدراسیونهای ملی و همچنین کمیتههای ملی المپیک کشورها اعلام شده است.
باید اشارهای هم به رقابتهای کسب سهمیه کرد؛ رقابتهایی که ایران کمترین حضور در آنها را داشت. در همان روزهایی که عنوان میشد دریافت ویزای ایتالیا به دلیل شرایط کرونایی، سخت و به نوعی غیرممکن است، مسابقات بینالمللی در این کشور اروپایی برگزار شد و شناگرانی از هند که جایگاهی پایینتر از ایران در این رشته دارند، سهمیه گرفتند. در بقیه تورنمنتها نیز نفراتی از قرقیزستان و سایر کشورهای ناشناس در شنا جواز حضور در توکیو را بدست آوردند و این در حالی بود که نمایندگان ایران در هیچ مسابقاتی شرکت نمیکردند. سؤال اصلی این است که چرا افقری و دیگر شناگران کشورمان قبل از ۲۰ ژوئن به تورنمنتی اعزام نشدند. در هر ماه رقابتهای بسیاری برای کسب سهمیه المپیک در قارههای مختلف برگزار میشد، اما سهم نمایندگان ایران از حضور در آنها بسیار ناچیز بود.
به هر حال هرچه بود، گذشت و فقط یک سهمیه المپیک به ایران در رشته شنا اختصاص یافت و هیاهوهای به راه افتاده عملاً هیچ بود. در واقع در اینگونه مواقع باید با دقت همه چیز را بررسی و اعلام کرد تا مشکلات اینچنینی به وجود نیاید.