
سرویس حاشیه نگاری: چندروزی است که شمارش معکوس برای آغاز بزرگترین و جذاب ترین فستیوال سینمایی کشور آغاز شده، بلیط های این جشنوراه در اندک زمانی به فروش رفته و بحث ها بر سر داوری و فیلم های جشنواره بالا گرفته است. در هفته گذشته اخبار داغی از جشنواره سی و ششم فیلم فجر منتشر شده که در ادامه آن ها را از نظر خواهیم گذراند.
دیدار سینماگران با رهبر انقلاب
خبری بین اهالی سینما شنیده شده است مبنیبر اینکه هفته گذشته رهبر معظم انقلاب با جمعی از کارگردانان و تهیهکنندگان سینما به همراه تنی چند از نویسندگان دیدار کردند.
در این دیدار صمیمانه 6 ساعته درباره مسائل مختلف سیاسی و فرهنگی صحبت شد؛ ابراهیم حاتمیکیا، محمد باشهآهنگر، عبدالحسین برزیده، کمال تبریزی، هادی محمدیان، حامد جعفری، محمدحسین حقیقی، بهروز افخمی، سیدمهدی شجاعی و حمید حسام از جمله افراد حاضر در این مراسم بودند.
ابراهیم حاتمیکیا ازجمله کسانی بود که در این جمع درباره فیلم جدیدش و مسائل سوریه با توجه به فیلم «به وقت شام» صحبت کرد. حاتمیکیا همچنین دقایقی به انتقادات یکی از کارگردانان حاضر در این جمع پاسخ داد و خاطراتی از نحوه مواجه مثبت کشورهای منطقه بهخصوص مردم سوریه از دستاوردهای کشور تعریف کرد.
وضعیت حال حاضر سینمای ایران و فیلمهای جدیدی که در جشنواره فیلم فجر اکران میشوند از جمله مواردی بود که درباره آنها صحبت شد.
حاضران در این جلسه هرکدام نظرات خود را درباره مسائل مختلف کشور در فضایی صمیمانه به رهبر معظم انقلاب منتقل کردند و ایشان هم صحبتها را شنیدند و با سعهصدر پاسخ دادند.
انتقاد علی ملاقلی پور از حلقه بسته داوری جشنواره های ایران
کارگردان فیلم "قندون جهیزیه" در متن خود خطاب به رسول صدرعاملی نوشته است: «سلام رسول جان البته صدر عاملی عزیز تو که در صدر عاملین داوریها هستی به تو تبریک میگم که مادام العمر داوری. آقای صدر عاملی سلام فقط چند خط از حرفهایت را به تو یادآوری میکنم. سال هزار و سیصد و نود و سه جزو هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر بودی و با حضور در برنامه هفت در پخش زنده مقابل آقای گبرلو نشستی و در جواب چند سوال به سختی افتادی! مثل این سوال که چرا چند فیلم با آنکه هنوز فیلمبرداری اش تمام نشده جزو فیلمهای انتخاب شده است شما چه چیزی را دیدید؟ مثل اینکه چرا فیلم آقای صمدی و کاهانی و ... را که آماده بود بیرون گذاشتید؟
در آخر که سخت زیر نور چراغها عرق ریخته بودی گفتی: این آخرین بار بود که داور شدی و دیگر هیچ گاه داوریای را قبول نمیکنی چون کار خیلی سختی است. اما یا دروغ گفتی یا آلزایمر پیدا کردی. چون یک سال بعد داور جشنواره فیلم شهر شدی. بلافاصله داور جشنواره فیلم کوتاه حسنات شدی. سال پیش هم عضو هیات انتخاب فیلم ایرانی به اکادمی اسکار بودی و الان هم چندین باره داور جشنواره فیلم فجر شدی!
هم آن فیلمات در پخش زنده برنامه هفت موجود هست هم سوابق رد پایت در داوریهایت. هم خبر جدیدت مبنی بر داور بودنت. اما دبیر جشنواره که اتفاقا مدیر نظارت دستگاه فرهنگ و ارشاد هست و کلیه فیلمسازانی که در جشنواره فیلم فجر هزار و سیصد و نود و شش فیلمشان پذیرفته شده باید نگران اوضاع باشند، چون یکی از داورها یا توان حفظ صداقت کلام خودش را هم ندارد یا دچار آلزایمر است! پس یا جشنواره دست به تغییر فرد مذکور میزند یا با همه سینماگرها و تماشاگران، تماشاگر حضور مافیای داوری خواهیم بود.
پینوشت: چندی پیش با روزنامه جام جم مصاحبه کردم وو گفتم سینما گرفتار برخی افراد شده که مادام العمر داورند و تو ای رسول عزیز صدر عاملی یکی از آنها هستی... عکس مربوط به بسته کارهایت است در ویترین اتاق یکی از مدیران ارشاد است. در روزهایی این عکس را گرفتم که در به در دنبال مجوز فیلم سینمایی زنگبار بودم. تا زندهام علیه تمام رانتهای سینما میجنگم. مافیای اکران و تولید هم منتظرم باشند. مگر توبه کنند.»
روح جاری در ماهورا به جان مخاطب مینشیند/ قرار بود نقش اول فیلم را «محسن تنابنده» بازی کند!
«علیرضا جلالی» تهیهکننده فیلم ماهورا گفت: «ساخت فیلم ماهورا بسیار سخت بود و یکی از مهمترین مراحل تولید این فیلم، تبدیل شدن یک ایده مستند، به یک فیلمنامه بلند بود. داستان این فیلم اتفاقات سال 59 را روایت میکند و به جنگ، زندگی و عشق میپردازد. در واقع فیلم میخواهد غلبه زندگی و عشق بر جنگ را نشان دهد. به هر حال، خدا را شاکرم که قرعه به نام ما درآمد و توانستیم در تولید این اثر سهیم شویم.
ابتدا قرار بود که نقش اول فیلم را «محسن تنابنده» بازی کند که متاسفانه به دلیل آسیبدیدگی زانویش به فیلم نرسید. در ادامه با بازیگرانی همچون ساعد سهیلی، احمد کاوری، میترا حجار و کامران تفتی... فیلم را سرانجام رساندیم. بسیار خرسندم که با این عزیزان همکاری داشتم. امیدوارم مردم هم با دیدن فیلم «ماهورا» لذت ببرند، مطمئنم روح جاری در اثر، به جان تماشاچی مینشیند.
اگر بگویم به سیمرغ گرفتن نمیاندیشم شاید سخنی نابجا باشد اما مهمتر از گرفتن سیمرغ، ترجیح میدهم فیلم مورد استقبال مخاطبان قرار بگیرد. البته معتقدم با توجه به اینکه فیلم از دل بیرون آمده، صددرصد مخاطب با فیلم ارتباط برقرار میکند؛ زیرا تمام عوامل تلاش کردند که این فیلم به بهترین نحو ساخته شود. یاد مرحوم حمید آخوندی را که شریک من در ساخت و تولید فیلم ماهورا بود، گرامی میدارم.»
اعلام اسامی هیات داوران جشنوراه فجر
با حکم ابراهیم داروغهزاده دبیر سی و ششمین جشنواره ملی فیلم فجر، بهرام بدخشانی مدیر فیلمبرداری، کمال تبریزی کارگردان، حسن خجسته استاد دانشگاه، خسرو دهقان منتقد، رسول صدرعاملی کارگردان، فرشته طائرپور تهیهکننده و محمدرضا فروتن بازیگر به عنوان اعضای هیأت داوران مسابقه سینمای ایران در این دوره جشنواره معرفی شدند. سی و ششمین جشنواره ملی فیلم فجر از 12 تا 22 بهمن 1396 به دبیری ابراهیم داروغهزاده برگزار میشود.
رونمایی از اولین پوستر فیلم «لاتاری»
رونمایی از پوستر فیلم سینمایی «لاتاری» ساخته محمدحسین مهدویان طراح پوستر کارگاه سه در چهار، طراح لوگو محمد روحالامین
رونمایی از پوستر فیلم سینمایی «امیر» به نویسندگی و کارگردانی نیما اقلیما با طراحی وحید میثاقی
توضیح معادى درباره تغییر تهیه کننده «بمب یک عاشقانه»
پيمان معادى، كارگردان بمب یک عاشقانه درخصوص تغییر نام تهیه کننده این فیلم در یادداشتی خطاب به مانی حقیقی نوشت: «زمانی که تصمیم گرفتم #بمب_یک_عاشقانه را بسازم، مثل همه فیلمهای دیگر، مثل همه کارگردانهای دیگر به دنبال طی کردن مراحل قانونی رفتم. از ارائه درخواست پروانه ساخت گرفته تا ارائه فیلمنامه و البته تهیه کننده بودن احسان رسول اف. این آخری خودش مراحل اداری مجزا داشت، فقط برای این که نام او بتواند بحق در تیتراژ فیلم بیاید.
در همین مرحله دوندگیهای مکرر و استیصال بودم که یاد تو افتادم. تو و دوستان خوبى که این جور وقتها بدون منت و اما و اگرى، به داد آدم میرسند. از تو کمک خواستم و تو هم دریغ نکردی، اجازه دادی نامت را به عنوان تهیه کننده بیاورم تا برای ساخت فیلم منتظر مهر تایید شورا بر نام احسان رسول اف به عنوان تهیه کننده نباشم.
حالا همه آن مراحل اداری طی شده و تا اینجا ختم به خیر، فقط مانده تشکر من از تو، بابت آن رفاقتی که به خرج دادی، تشكر ميكنم، لطف كردى!»
روایت یک قصه دراماتیک در دل حادثه پلاسکو
سایت سینما سینما نوشته است: «مصطفی کیایی کارگردان سینما با فیلم «چهارراه استانبول» در جشنواره سی و ششم فیلم فجر حضور پیدا کرده است. این فیلم روایتی از اتفاقات ساختمان پلاسکو است. به گفته وی این فیلم خارج از سوژه و قصه جذابی که دارد، سعی کرده است که اتفاقات آن روز را به خوبی به تصویر بکشد.
مهمترین موضوع در ساخت چهارراه استانبول مانند تمام کارهایی که تا به امروز انجام داده ام . این است که به روایت قصه و ایجاد یک درام جذاب توجه کردیم. مهمترین ویژگی فیلم ما این است که یک قصه سرراست را تعریف می کنیم. این سوژه در دل درام با قصه گره می خورد و درباره اتفاقات پلاسکو صحبت می کند. فکر می کنم این فیلم ویژگی های خاصی دارد که می تواند مخاطب را به خود جذب کند.
قصه فیلم از شب قبل از پلاسکو شروع می شود. نقطه مهم و دراماتیک فیلم اتفاقات پلاسکو است که بعد از این اتفاق مسیر و داستان فیلم به سمت دیگری می رود.
هیچگاه قبل از شروع فیلم و قبل از نوشتن فیلنامه به انتخاب بازیگر فکر نمی کنم. یعنی کسی از قبل انتخاب نمی شود. سعی می کنم فیلمنامه را تمام کنم و بعد به بازیگر خاصی فکر کنم. به این دلیل که اگر بازیگری را مد نظرم باشد روی نوشته من تاثیر می گذارد و سعی بر این است که بعد از اتمام آن به این موضوع فکر کنم. قبل از پیش تولید انتخابهای مورد نظر را انجام دادم. بازیگران حاضر در فیلم اکثرا انتخاب اول من بودن و فکر کنم به غیر از یک یا دو نفر بقیه عوامل انتخاب اول و قطعی بودند.
کیایی درباره هیات انتخاب جشنواره فجر گفت: بحث انتخاب به سلیقه افراد مربوط می شود. هیات انتخاب هم ملاک های خاص خود را داشته است. فکر می کنم نسبت به کارهای قبلی که انجام داده ام چیز جدیدی را اضافه نکردهام. آثار قبلی من هم عموما مانند همین فیلم مورد توجه قرار گرفته. به هر حال هیات انتخاب هم جزوی از مخاطبان فیلم من محسوب می شوند. آنها هم با قصه و روایت فیلم در ارتباط بودند. «ویژوال افکت» خاصی در این فیلم وجود دارد و ما درباره حادثه و اتفاقی خاص صحبت می کنیم که مردم حافظه بصری خیلی قوی با آن دارند. اما اکنون این فضا موجود نیست یعنی ساختمان پلاسکو اکنون وجود ندارد. بازسازی این فضاها فکر می کنم جذابیت خاص خود را داشت. کار ما بسیار سخت بود. سعی کردیم شرایط و اتفاقات آن روز را ترسیم کنیم و درباره این موضوع گروه ما نمره قابل قبولی را کسب کرده است.
وی درباره کسب سیمرغ بلورین گفت: واقعیت این است که من درگیر این موضوعات نیستم. مهمترین نکته برای من این است که ارتباط ویژهای با مخاطب داشته باشم. اینکه این فیلم بهترین اثر من است سلیقه محسن کیایی است.
امیدوارم در جشنواره امسال فیلم های خوبی داشته باشیم و فقط چند اثر نباشد که با مردم ارتباط برقرار می کنند. تغییرات اخیر در جشنواره فجر نکات مثبت و منفی مختلفی داشته است. به هر حال فضای برج میلاد و ارتباطی که بین اهالی رسانه و صاحبان آثار وجود داشت در نوع خود مطلوب و سازنده بود. اصولا جشنواره ثابت قدم نیست و هر سال ما شاهد تغییراتی هستیم. اما باید صبر کنیم و ببینیم که اتفاقات امسال بهتر خواهد بود یا همان رویه سالهای گذشته است.»
پوستر فیلم سینمایی «جشن دلتنگی» به کارگردانی پوریا آذربایجانی و تهیه کنندگی علی قائم مقامی نیز طی روزهای گذشته رونمایی شد
تصویری از مسعود رایگان در صحنه ای از فیلم «سرو زیر آب» ساخته محمدعلی باشه آهنگر
اما یکی از موضوعاتی که این روزها در حاشیه جشنواره فجر حرف و حدیث های زیادی بپا کرده انتخاب مهران مدیری به عنوان مجری برنامه «هفت» است. محسن شهمیرزادی در این خصوص در وطن امروز نوشته است: « چه موافق نشستن مهران مدیری بر صندلی «هفت» باشیم چه مخالف، احتمالا در این موضوع اشتراک نظر داریم که حضور مدیری در «هفت»، این برنامه را از جنجال و درگیریهای پرسابقه خود دور میکند. دیگر سخت میتوان مانند سال گذشته برنده سیمرغ جشنواره شد و پشت میکروفن از «هفت» و اهالیاش برائت جست. تجربهای پر دردسر که مدیران سازمان را بر آن داشت تا اینبار در انتخاب مجری و رویکرد برنامه سیاستی متفاوت اعمال کنند. سیاستی که تاکنون به طور موقت مدیریِ عامهپسند را بر کرسی این برنامه نشانده است. هرچند این انتخاب خود حواشی و جنجال بسیاری در رسانهها بهوجود آورد اما بیجهت نبوده است که بهرغم مخالفت قشر کثیری از اهالی سینما و رسانه، مدیران سیما بر این تصمیم خود پافشاری دارند و مدیری همچنان مجری ویژهبرنامه «هفت» در جشنواره فجر است.»
شهمیرزادی در بخش دیگری از یادداشت خود نوشته است: « در ماههای اخیر سیاست تقسیم کردن برنامههای سینمایی در تلویزیون با رویکردی تازه شکل گرفت. «سینما2»، «شبهای شفاهی»، «چشم شب روشن» و... هرکدام برنامهای تخصصی در حوزه سینما بودند که سیما به مدعیان اجرای «هفت» داد تا فشار از روی دوش «هفت» برداشته شود و در فرصت مناسب و با در نظر گرفتن مصالح مورد نظر مدیران تلویزیون، انتخاب مجری «هفت» انجام شود. سیاستی که در پی آن بود که وظیفه بررسی بخشهای مختلف سینما را به چند برنامه بسپارد و به نوعی مانع تمرکز همه این بخشهای در یک برنامه جامع همچون «هفت» شود. این سیاست اما مزایا و معایب خاص خود را دارد{ از یکسو تولید چند برنامه سینمایی در تلویزیون با رویکردها و موضوعات متفاوت میتواند باعث تخصصیتر شدن بحثهای مطرح شده در این حوزهها شود و از سوی دیگر به احتمال زیاد با تقسیم یک برنامه به چند برنامه مختلف، بخشی از مخاطبان این برنامه به شکل طبیعی ریزش خواهند کرد. با در نظر گرفتن این شرایط جدید به نظر میرسد سهم «هفت» در سری جدید خود بیشتر تمرکز بر وجوه سرگرمکننده برنامههای سینمایی با توسل به حضور ستارهها و سلبریتیهای سینمایی در این برنامه باشد. برنامهای تفننی که فارغ از مسائل تخصصی، به حواشی و بعضا کلیات بپردازد. موضوعی که گذشته از حضور مهران مدیری در قامت مجری، به واسطه حضور یک اسپانسر جدید برای این دوره بیش از پیش خود را نشان میدهد.
هفت دور همی نشود!
اما این همه ابعاد ماجرای تقسیم شدن موضوعات سینما در برنامههای مختلف سینمایی تلویزیون نیست. با وجود اینکه تقسیم یک برنامه واحد سینمایی در تلویزیون به چند برنامه میتواند منجر به کاهش بخشی از مخاطبان این برنامهها شود اما مسأله مهم دیگر در این میان، جلوگیری از تکصدایی در برنامههای سینمایی تلویزیون است که این نیز به خودی خود موضوع بدی نیست و میتوان از این نظر سیاست تقسیم موضوعات سینمایی در برنامههای مختلف و تولید چند برنامه سینمایی با رویکردهای مختلف را به فال نیک گرفت. در این شرایط علاوه بر اینکه جریان تولید برنامههای سینمایی سیما، صرفا محدود به یک نگاه و سلیقه نمیشود، ایجاد رقابت بین برنامهسازان نیز بدون شک باعث افزایش تلاش آنها برای بهبود کیفیت برنامههای خود خواهد شد. البته این موضوع نیز باید با در نظر گرفتن همه جوانب امر و به دور از افراط در تولید اینگونه برنامهها باشد و شرایط به شکلی پیش نرود که همه شبکههای تلویزیون تصمیم بگیرند به شکلی مستقل به تولید برنامههای سینمایی بپردازند، چرا که در این حالت نیز به واسطه کمبود سوژهها و متریال ساخت برنامه تلویزیونی - که در این دوره از جشنواره به واسطه کمتر شدن تعداد آثار حاضر در جشنواره احتمالا بیشتر نیز خود را نمایان خواهد کرد - به احتمال زیاد بخش زیادی از برنامهها در رقابت با سایر برنامهها به جای پرداختن به موضوعات اساسی سینما، به سمت موضوعات زرد و سلبریتیبازی سوق پیدا میکنند. در این میان نکته حائز اهمیت در ارتباط با اصلیترین برنامه سینمایی تلویزیون در ایام جشنواره فجر، پرهیز از تبدیل این برنامه به نسخه سینمایی برنامه دورهمی است! برنامهای که بیشتر تمرکز خود را به موضوعات حاشیهای و حضور چهرههای سرشناس اختصاص دهد و از پرداختن به نیازهای اصلی سینمای ایران باز بماند.»