
جعفر فرجی از بچههای محله خانیآباد و نازیآباد است. از ابتدا از جمله دانشآموزان درسخوان و کوشا بوده؛ اما خودش نقطه اصلی تحول و جهش در زندگیاش را آشنا شدن با کانون دانشپژوهان نخبه در دوره سوم راهنمایی میداند. بعد از آشنایی، مسیر درسی او از کار علمی معمولی به سمت کار علمی در سطح بالا و حرکت به سمت رقابتهای علمی در سطح مناطق جنوبی تهران پیش رفت. او برای دوره دبیرستان در مدرسه رشد قبول شد و پس از آن هم در دانشگاه علم و صنعت با رتبه خوب در رشته مکانیک پذیرفته شد. فرجی پس از فراغت از تحصیل حدود دو سال فرماندار ری بود و سپس به جهاد سازندگی رفت. وی هم اکنون عضو هیأت مدیرهی موسسهی طلوع حق است.
***
یکی از دغدغههای همیشگی خانوادهها این است که وقتی دانشآموزی وارد مسجد یا بسیج میشود، افت تحصیلی پیدا میکند. از سویی دیگر، نگاه دیگری از لحاظ فرهنگی وجود دارد که ما نباید فقط به خانوادههای مذهبی بسنده کنیم. بسیاری از افراد مستعد هستند که در خانوادههایشان جایی برای شکوفایی مهارتها و زمینههایشان پیدا نمیشود. با این نگاه، کانون بهانه را مباحث علمی قرار داده و برای خانوادهها جذابیتی ایجاد کرده تا جایی که دانشآموزان برای ورود به کانون دست و پا میشکنند. خانوادهها نیز واقعاً راغب هستند که فرزندانشان وارد کانون شوند؛ زیرا پایه اصلی کانون مباحث علمی است. به موازات فعالیت علمی، اردوها و نمازهای جماعت و کارهای فرهنگی به صورت دائمی انجام میشود. مسئولان و برنامههای کانون برای دانشگاه، تأهل، اشتغال و ... یک فرد که از دوره سوم راهنمایی وارد مجموعه میشود، فکر میکنند. این سیر دائمی و داوطلبانه به این منظور است که نیروهای کیفی انقلاب را به راحتی از دست ندهیم و برای نخبگان جامعه که از لحاظ علمی تأثیر عمدهای بر آینده کشور دارند، برنامه ویژهای داشته باشیم. این نخبگان در اقشار مختلف مردم پراکندهاند. من خودم نمونهای دیدم که پدر و مادر یک نوجوان آمده بودند و میگفتند: «ما دوست داریم فرزندمان عضو کانون باشد، چون سطح کانون از لحاظ علمی بالا است، ولی خواهش میکنیم بچه ما را نمازخوان نکنید! به بچه ما تأکید نکنید نماز بخواند!» ما هم پاسخ دادیم: «مطمئن باشید در کل این مدتی که فرزند شما در کانون هست، یکبار هم به ایشان گفته نمیشود که نماز بخوان.»
همین پدر بعد از اینکه فرزندش در دبیرستان نمونه قبول شد، روزی آمد و به بنده گفت: «من همیشه ذهنیتم این بود که اگر بچهام وارد این فضاها بشود، از لحاظ علمی افت میکند. ولی از وقتی پسرم به اینجا آمده، رابطهاش با خود ما هم خیلی بهتر شده است. من خدا را شاکرم که پسرم هم نماز میخواند و هم درس میخواند و هم خیلی باادب شده و هم اینکه آینده خوبی دارد. همة اینها را مدیون شما هستم.» یکی از مهمترین تفاوتهای این کانون با مجموعههای فرهنگی آن است که سایر مجموعهها در جذب نیروهای انقلابی و مذهبی اهتمام دارند، اما کانون، تور بزرگتری برای جذب نیرو دارد؛ یعنی از همة خانوادهها و از همة فرهنگها جذب میکند. الحمدالله تا به حال، خروجیهای مجموعه در عرصه مدیریت کشور و حوزههای فرهنگی و علمی مورد تأیید نظام بوده است.