
به گزارش حلقه وصل، مصطفی جمشیدی. این نام برای من مساوی است با ادبیات متفاوت. «کتاب زندیق» او که به تازگی از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده نیز نمونه دیگری از همین ادبیات متفاوت است.
«کتاب زندیق» را باید اثری دانست که نویسنده، خواننده را وارد یک فعالیت جدی با داستان و فرم داستانی میکند. در این کتاب خواننده با نثر و خط داستان و شخصیتها تنها نیست و پیوسته حضوری فعال در ساخت جهان داستان دارد.
این رمان به ماجرای مهاجرت ایرانیان در سالهای جنگ دوم بینالملل و قحطی بزرگ پرداخته و خواننده را وارد فضای آن روزگار میکند. اما جمشیدی با فرم متفاوت و مدرن خواننده را در موقیعتی قرار میدهد که بخشهای مختلف تاریخ و همچنین اسطورهها را بخواند.
«کتاب زندیق» که باید آن را نمونه یک اثر تکنیکی تمام عیار دانست تجربهای متفاوت در فضای داستانویسی ایران است که نویسنده با توجه به سابقه دیگر آثارش در این اثر باز هم تجربه متفاوتی را رقم زده و تجربه جدیدی را به خواننده منتقل کرده است.
آثار مصطفی جمشیدی هرکدام پیشنهادی جدید به مخاطبان فضای ادبیات داستانی است و خوانندگان نباید تصور کنند که با رمانی مشابه رمانهایی که در این روزگار منتشر میشود روبرو هستند.
مصطفی جمشیدی که باید او را در سلک نویسندگان مسلمان قرار داد در این رمان سراغ موضوع و سوژهای رفته که تا پیش از این در فضای ادبی کشور هیچکس به آن نپرداخته بود و از آنجا که دولتهای غربی در آن نقش داشتند به نوعی از سوی شبهروشنفکران با سکوت برگزار شده بود.
«کتاب زندیق» در واقع جلد دوم رمان «وقایع نگاری یک زندیق» است که پیش از این منتشر شده بود. در این دو جلد که هر دو در قالب یک مجلد از سوی نشر علمی و فرهنگی منتشر شده، خواننده خود را در فضای داستانی متفاوت از آنچه تا پیش از این خوانده میبیند.
«کتاب زندیق» حاکی از توجه جمشیدی به شخصیتهای پیرامون خود است و همچنین از توجه او به تاریخ معاصر حکایت میکند و این خبر را میدهد که با نویسندهای که به راحتی از موضوعات پیرامونی میگذرد روبرو نیستیم.
این رمان را باید یک نمونه موفق از رمان ایرانی بدانیم که نویسنده تلاش کرده با استفاده از تجربههای نویسندههای غربی روایت خود را در آن شکل دهد و صدای قوم ایرانی را به گوش خوانندگان برساند. به خصوص که موضوع رمان درباره ظلمی است که به ملت ایران بر اثر زورگویی رفته است.
رمان «کتاب زندیق» اثر مصطفی جمشیدی در 230 صفحه از سوی نشر علمی و فرهنگی با قیمت 15هزار تومان روانه بازار کتاب شده است.