وحید ملتجی مدیر شورای سیاستگذاری مجموعه فرهنگی عاشوراییان اصفهان به حلقه وصل گفت: جلسات «ضربت» که چندی پیش در اصفهان به پایان رسید حالا به ایستگاه تهران رسیده و در پایتخت در حال برگزاری است.
وی بیان داشت: این دوره در ۱۶ جلسه تعریف شده است که تاکنون ۱۰ جلسه ویژه خواهران سپری شده و جلسات برادران هم در حال برگزاری است؛ جلساتی که هستهی اولیه عاشوراییان در تهران از دل آن بیرون خواهد آمد.
ملتجی تصریح کرد: در این جلسات که با حضور جمعی از اعضای فعال مجموعه عاشوراییان برگزار میشود، اعضای گروه ضربت آموزشهایی را فرا می گیرند تا بتوانند در هر نقطهای که قرار گرفتند راهگشا و پیشرو باشند.
وی ادامه داد: در واقع «ضربت» مدل پیشرفتهی جلسات گروهی مجموعه است و ویژه افرادی می باشد که حداقل شناخت نسبت به مسائل دینی و اجتماعی را دارا می باشند و همچنین صاحب تجربه کارهای اجرایی در حوزه فعالیت های فرهنگی هستند.
ملتجی افزود: شکل گیری گروه ضربت به این دلیل بود که نیروهای فعال مجموعه فرهنگی عاشوراییان به مرور زمان تجربیاتی ناکافی را در حوزه اجرا و البته کمتر در حوزه محتوا کسب کرده بودند.
این فعال فرهنگی اضافه کرد: این افراد، بخشی از دانش جنگ نرم و بخشی از محتوایی که یک فعال فرهنگی باید داشته باشد را نداشتند و مهمتر اینکه پیوند همه اینها با هم قدری ضعیف بود، به همین دلیل، عاشوراییان براساس فلسفه وجودی خود بسیاری از محتوا، ابزارها و روشهای فعالیت فرهنگی را در هم آمیخت و توانست با خلاقیت به یک مدل موفق برسد و با آن پیش برود.
ضربت فرهنگی
وی اظهار داشت: دنیای امروز دنیای خلاقیت است که به واسطه علوم و فعالیت میان رشتهای به دست میآید. امروز روانشناسی که فقط حوزه روانشناسی را خوانده است، موفق نیست؛ فردی موفق است که چیزی به آن اضافه کرده است. چون دنیا به سمتی پیش میرود که اینها با هم پیوند خورده و اتفاقات جدیدی رخ داده است.
مدیر شورای سیاستگذاری عاشوراییان خاطر نشان رد: در عاشوراییان به عناصری نیاز است که توانمندی جمعبندی این دانشها، اطلاعات و مهارتها در کنار هم را داشته باشند. به اعضایی نیاز است که علاوه بر مسائل دینی نسبت به حوزه های هنری، جامعهشناسی و روانشناسی در کنار هم مسلط باشد و کسی موفق است که این ویژگیها را در کنار هم داشته باشد. اصلیترین مسئله در دوره ضربت آمیخته شدن اینعلوم با هم است.
ملتجی ادامه داد: مسئله این بود که این محورها در کنار هم قرار نگرفته بودند و به یک نخ تسبیح و خط محوری نیاز داشت و آن خط محوری مطالعه بود. مطالعه برای یک فعال فرهنگی یک نخ تسبیح و خط محوری است.
گروه ضربت در هر نقطهای راهگشا میشود
وی در خصوص دلیل نامگذاری این گروه به نام ضربت نیز گفت: به خاطر شباهت هایی است که با گروه های ضربت پلیس آگاهی دارند، آنان با آموزش های مختلفی که می بینند می توانند مشکل را حل کنند. اما این گروه ضربت فرهنگی نام دارد. اعضای گروه ضربت آموزشهایی را فرا می گیرند تا در هر نقطهای که قرار گرفتند راهگشا باشند و این مسیر را پیش ببرند.
وی افزود: در واقع ضربت مدل پیشرفتهی جلسات گروهی و ویژه افرادی می باشد که صفر کیلومتر نیستند، تا سطحی پیش رفتهاند و به لحاظ دینداری و شناخت نسبت به مسائل اجتماعی به حد قابل توجه ای رسیده و حتماً تجربه کار اجرایی را دارند و لازم نیست چرایی فعالیت اجرایی را برایشان ثابت کنیم؛ آن هاهم در حیطه محتوایی و هم اجرایی قوی هستند.
ملتجی تأکید کرد: مطالعه، خط محوری این دوره است اما در کنار آن کار اجرایی و مأموریتهایی هم به اعضا داده میشد. این دوره به صورت فشرده برگزار گردید و این فشار برای افراد مثبت بود. چون تجربه ثابت کرده است که هر جا فشاری اعمال نشود و همه چیز در وضعیت عافیت باشد نتیجه ای حاصل نخواهد شد.
بصیرت، یکی از اهداف جلسات ضربت
این فعال فرهنگی تصریح کرد: تفاوت دوره ضربت با دورههای دیگر این است که نسخههایی از قبل نوشته شده نیستند و کاملاً بر اساس افراد متفاوت است وقتی با گروهی مواجه بودیم که حسیتر بودند بر روی بعد حس و بر اساس سطح افراد و آمادگی آنها پیش میرفتیم. در واقع دوره ضربت بصیرت افراد را بالا میبرد. صرف مطالعه نبود و فهم و برداشت آنها از مسئله هم اهمیت داشت. همچنین باعث افزایش نگاه و بصیرت افراد نسبت به اطراف و پیرامون خود شد.
مدیر شورای سیاستگذاری عاشوراییان بیان داشت: نکته موفق عاشوراییان بصیرت و نوع نگاه نسبت به مسائل است. مثلاً زمانی که در سند راهبردی به قشر میانه یا خاکستری رسیدیم، بسیاری تصور کردند که ما منحرف شده ایم یا حال انحراف هستیم. حضرت آقا قبل از اربعین امسال گفتند: به سراغ قشر خاکستری و خاکستری متمایل به سیاه بروید و آنها را مخاطب خود قرار دهید. بصیرت این است که باید بفهمیم چه کاری را باید در لحظه انجام دهیم. پس بصیرت، یکی از اهداف ما در جلسات ضربت است.
رصد اخبار فرهنگی
ملتجی ادامه داد: یکی از تکالیف گروه ضربت رصد اخبار فرهنگی مجموعه، شهر، محله و کشور با هدف بازشدن نگاه افراد نسبت به اتفاقات و دیدن همه زوایا بود؛ نتیجه آن شد که نگاه این افراد با قبل متفاوت گردید و تک بعدی به مسائل نگاه نمی کردند و میتوانستند بسیاری از زوایا را با هم ببینند، بررسی کنند و یا حتی اتفاقات را تحلیل کنند.
فعال فرهنگی باید جعبه ابزار همراه داشته باشد
این فعال فرهنگی افزود: این دوره کلیشهای و شبیه به دورههای دیگر نبود.کاملا متفاوت برگزار شد و جذابیت در آن حاکم بود. گاهی با افرادی سر و کار داشتیم که در بخشهایی پیش رفته بودند و ما فقط به دنبال آن بودیم که دید آنها را نسبت به وقایع باز کنیم. چون اعتقادمان این بود که چون افراد در مسیر حرکت هستند، خودشان راه را ادامه خواهند داد.
وی خاطر نشان کرد: در ضربت این فرصتها برای افراد فراهم می شود تا بتوانند هم جلوههای مثبت و منفی جامعه را ببینند. چراکه قرار است هر کدام از آنها در آینده مربی شاخه دانشآموزی شوند و با انواع افراد سر و کار داشته باشند، یک فعال فرهنگی وقتی قرار است با نوجوانان ارتباط برقرار کند باید مثل تعمیرکار، جعبه ابزاری با همه نوع ابزار همراه داشته باشد. در جلسات ضربت، این جعبه ابزار را برای فرد فراهم کرده و حوزه ارتباطی افراد تقویت و قوی میشود؛ بنابر این برای اینکه تجربهای را کسب کنند، به سراغ ابعادی کمتر شناخته شده فرستاده میشوند.