
به گزارش حلقه وصل، «سیدرسول منفرد» در بیان اهداف اصلی این جشنواره گفت: هدف جشنواره عمار از ابتدا استفاده از ظرفیتهای مردمی در حوزه سینما، رسانه و فرهنگ است؛ در واقع به دنبال آن هستیم که جشنواره بستر لازم برای کمک مردم به سینما را فراهم آورد.
وی با بیان اینکه جشنواره عمار سعی کرد با ایجاد سازوکار مناسب شرایطی را موجب شودکه حتی مردمی که در شهرهای فاقد سالن سینما زندگی میکنند در تأمین هزینه تولید فیلمهای انقلابی سهیم باشند افزود: در بسیاری از شهرهای بزرگ هم سالن سینما وجود دارد ولی مردم تمایلی به سینما رفتن ندارند چراکه به ساختار مالی سینما اعتماد ندارند و احساس میکنند سینما دغدغه آنها را پوشش و مسائلشان را حل نمیکند. اما با همه این اوصاف، جشنواره عمار به این گروه از مخاطبان نیز بهعنوان یک ظرفیت نگاه کرد؛ در واقع هدف اصلی جشنواره این است که ظرفیتهای جدید مردمی را که نهادها و سازمانهای مربوطه آن را نمیبینند و فعال نمیکنند، نشان دهد.
دبیر اجرایی جشنواره عمار همچنین در خصوص تغییرات هفتمین دوره جشنواره عمار گفت: جشنواره با توجه به اهداف خود تغییراتی را در سال جاری در نظر گرفت؛ یکی از تغییرات صورت گرفته این است که سعی کردیم در انتخاب و داوری آثار، مردم را سهیم کنیم. درواقع احساس کردیم مردم نباید صرفاً بعد از جشنواره، مخاطب آثار باشند و میتوانند در ارزیابی و انتخاب نیز کمک کنند. بنابراین امسال اکران فیلم از یک و نیم ماه قبل آغاز شد که این مدل اکران، رایج در کشور ما نیست. در حقیقت فیلم برگزیده در این دوره از جشنواره، اثری است که در یک سال گذشته موردتوجه مخاطبان قرارگرفته باشد.
منفرد در بیان تغییر دوم هم اظهارکرد: تغییر ساختاری دیگر جشنواره بر اساس یک اتفاق رقم خورد. خانمی از استان
چهارمحال و بختیاری دو گلیم دستبافت برای جشنواره فرستاد و درخواست کرد که به بهترین فیلمساز هدیه شود. این اتفاق، ایدهای شد تا بستر لازم برای اهدای هدیه توسط مردم برای فیلمسازان برتر فراهم شود. این هدایا ازلحاظ معنوی ارزش بالایی دارند و انگیزه زیادی به فیلمسازان میدهند.
وی در خصوص تغییر بعدی جشنواره هم خاطرنشان کرد: اضافه شدن بخش استندآپ کمدی تغییر دیگر است. برگزارکنندگان جشنواره بر آن شدند تا بستر لازم برای اجرای کمدی متناسب با شئون اخلاقی و دینی دغدغهمندان انقلاب را فراهم کنند. همچنین بخش رادیویی نیز با توجه به ظرفیتهای موجود به جشنواره اضافه شد و تغییرات دیگری که در نظر داریم هم در بخش اختتامیه به اطلاع مخاطبان خواهد رسید.
ظرفیت مردمی بالاتر از تصور رایج است
منفرد با بیان اینکه جشنواره عمار به سمت مردمی شدن حرکت میکند تصریح کرد: برای اینکه جشنواره از اهداف خود دور نشود باید مدام ظرفیتهای مردمی را نشان دهد. ما قبل از انقلاب این تجربه را داشتیم که مردم با دستخالی بدون کوچکترین حمایت حقوقی و معنوی از طرف دولت، توانستند انقلاب را به ثمر برسانند و یک نظام 2500ساله شاهنشاهی را ساقط و چنان اغنای عمومی ایجاد کنند که 98 درصد مردم به جمهوری اسلامی رأی مثبت دهند. این تجربه نشان میدهند ظرفیت مردمی بالاتر از تصور رایج است.
وی ادامه داد: متأسفانه در حال حاضر بعضی از نهادها بودجهای را به خود اختصاص داده و کاری را که قبل از انقلاب مردم انجام میدادند، انجام میدهند این در حالی است که این بودجهها باید صرف بسترسازی میشد ولی صرف انجام خود کار شد. این کار عامل تضعیف احساس مسئولیت مردم وسبب کمرنگ شدن نقش آنها شده تا جایی که مرم این وظیفه را تنها بر عهده دولت میدانند؛ درحالیکه توان مردم بیشتر از دولت است.
منفرد گفت: مأموریت ما این است که این توان فوقالعاده مردم را هم به مجموعههای فرهنگی و هم به خود مردم یادآوری کنیم. مردم ما از ظرفیت خود برای ارتقای سینمای انقلابی آگاهی ندارند. ظرفیتهای مردمی بسیاری در جامعه ما وجود دارد که در جشنواره عمار نتوانستهایم یکهزارم آن را شکوفا کنیم. پس کماکان جشنواره عمار وظیفه دارد، ظرفیتهای مردمی ایجاد کند و اگر نتواند هرساله به این ظرفیتهای جدیدی بیافزاید بهشدت درخطر آن خواهد بود که همانند سایر جشنواره دچار یکنواختی و عدم پیشرفت شود.دبیر اجرایی هفتمین جشنواره عمار در بیان تعداد و کیفیت آثار نیز اظهارکرد: امسال در چند بخش هم کمیت و هم کیفیت آثار - که دغدغه مردم بوده- افزایش یافته است. بخشهایی از قبیل «مدافعان حرم»، «اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای داخلی»، «فیشهای حقوقی نجومی» و «تخریب گلزارهای شهدا».
جشنواره عمار با روحیه جهادی کار را پیش میبرد
منفرد با توجه به پرداخت نشدن بودجه امسال جشنواره عمار هم یادآورشد: بودجه جشنواره سال گذشته توسط مجلس تصویب شد اما دولت در پرداخت آن اهمال کرد . امسال بودجه را دولت پیشنهاد داد و مجلس تصویب کرد ولی هنوز پرداخت نشده است. بودجه شرط لازم برای انجاموظیفه است ولی شرط کافی نیست. جشنواره عمار با روحیه جهادی کار را پیش میبرد و دغدغه اصلیاش آن است که در کلیشههای رایج مجموعههای فرهنگی درگیر نشود. ممکن است که این پرداخت نشدن بودجه کار را برای ما سخت کند ولی هرگز کار ما را به تعویق نخواهد انداخت و ما همچنان باانگیزه کار خود را پیش میبریم چراکه شرایط تحریم باعث شد جشنواره به داشتههای واقعی خود بیشازپیش متکی باشد .
وی در انتها با گلایه از سازماندهی اکران فیلمهای روشنفکری عنوان کرد: فیلمهای روشنفکری و سیاه بسیاری موردنقد و بررسی قرار میگیرند و حتی سازماندهی اکران هم به صورتی است که خودبهخود به دیده شدن این فیلمها کمک میکند. از طرفی افراد دغدغهمند و متدین هم با جبههگیری در مقابل این فیلمها باعث بیشتر دیده شدنشان میشوند. ولی وقتی در جبهه انقلاب فیلمی ساخته میشود، جبهه روشنفکری آن را بایکوت میکند درست مثلاینکه فیلمی ساخته نشده است. از طرف دیگر رسانه جبهه انقلاب هم حمایت خاصی از این فیلمها انقلابی نمیکند و این فیلمها را تنها میگذارد.منفرد با یادآوری دیداری که دست اندرکاران جشنواره عمار با مقام معظم رهبری داشتهاند هم گفت: ایشان تأکید کردند که بدترین اتفاق برای یک هنرمند آن است که اثرش نادیده گرفته شود و این اتفاقی است که برای بعضی از فیلمسازان سینمای انقلاب میافتد. توقعی که از رسانههای انقلابی میرود این است که رویکرد حمایتی خود از این آثار را فراموش نکنند.