به گزارش حلقه وصل، دیروز تمام توجه و تمرکز رسانهها و افکار عمومی ترکیه بر روی انتشار خبر کشته شدن 33 تن از نظامیان این کشور در ادلب بود. این خبر برای جامعه ترکیه به شدت تکاندهنده بود و کسی باور نمیکرد که اصرار دولت اردوغان بر مواضعش در ادلب٬ تا این اندازه هزینهساز باشد.
موضوع کشته شدن نظامیان ترکیه در ادلب٬ دیروز اصلیترین موضوع خطبه نماز جمعه در سراسر ترکیه بود و مردم این کشور به نشانه همدردی٬ با نصب پرچم بر سر در مغازهها و خانهها٬ مشارکت در تشییع جنازه نظامیان و نیز اهدای خون٬ عواطف خود را به نمایش گذاشتند.
دیروز در بسیاری از رسانهها و در فضای مجازی ترکیه٬ آتش خشم ضدروسی شعلهور شد و برخی از روزنامهها٬ از رویداد ادلب به عنوان «خنجر روس در قلب ترکیه» یاد کردند. اما دیروز٬ نهاد ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که گفتوگوی تلفنی کوتاهی بین اردوغان و پوتین صورت گرفته و قرار بر این است که آن دو به زودی و نهایتاً تا 4 روز دیگر به صورت حضوری دیدار و گفتوگو کنند.
از تماس تلفنی تا تهدید و انتقام
اگر چه تماس تلفنی اردوغان و پوتین به عنوان روشن ماندن چراغ مذاکره و دیپلماسی مورد ارزیابی قرار گرفت٬ اما تنش ادامه دارد و ارتش ترکیه به چندین نقطه نظامی ارتش سوریه حمله کرد.
برخی رسانهها اعلام کردند که اردوغان در این تماس تلفنی٬ به شکل علنی سوریه را تهدید کرده و به پوتین گفته است: «تمام مواضع سوریه٬ برای حملات ارتش ما به شکل اهداف مشروع بوده و از راه هوا و زمین٬ مورد حمله قرار خواهد گرفت.»
پس از انتشار خبر تماس تلفنی اردوغان و پوتین٬ وزارت دفاع ترکیه با انتشار بیانهای اعلام کرد که در حملات جدید توپخانه ارتش سوریه٬ یک سرباز دیگر ترکیه در ادلب کشته شده و 2 درجهدار نیز مجروح شدهاند.
وزارت دفاع ترکیه همچنین اعلام کرد که در چندین نقطه نظامی٬ اهدافی از واحدهای مختلف سوریه مورد اصابت راکت هواپیماهای بدون سرنشین قرار گرفته و علاوه بر آن که چند خودرو زرهی و توپ و ادوات ارتش سوریه از بین رفته٬ 56 نیروی ارتش سوریه نیز کشته شدهاند. در همین حال٬ بعضی رسانههای عربی٬ ترکی و کُردی٬ از کشته شدن برخی از فرماندهان ارتش سوریه همچون برهان رحمون خبر دادهاند و اخبار تایید نشدهای نیز در مورد حمله به برخی از مواضع حزبالله منتشر شده است.
موضع احزاب در پارلمان ترکیه
مهمت ناجی بوستانجی از سران حزب عدالت و توسعه خواستار برگزاری نشست غیرعلنی مجلس ملی ترکیه برای بررسی مساله ادلب در روز سه شنبه شد.
او اعلام کرد که در این نشست٬ خلوصی آکار وزیر دفاع٬ اطلاعات لازم را در اختیار نمایندگان خواهد گذاشت. اما حزب جمهوری خلق و حزب دموکراتیک خلقها٬ اعلام کردهاند که باید همین امروز در پالمان٬ نشست فوری برگزار شود.
در همین حال احزاب پارلمان شامل حزب عدالت و توسعه٬ حزب جمهوری خلق٬ حزب حرکت ملی و حزب خوب٬ با امضای یک بیانیه مشترک٬ کشته شدن سربازان ترکیهای در ادلب را محکوم کرده و سوریه را مقصر جلوه دادند.
اما حزب دموکراتیک خلقها٬ حاضر به امضای این بیانیه نشد و در بیانیه دیگری بدون آن که همچون احزاب دیگر٬ سربازان کشته شده را شهید بنامد٬ به خانوادههای آنان تسلیت گفته و اعلام کرده که حزب حاکم را مسبب ریخته شدن خون جوانان میداند و خواهان آن است که دولت اردوغان از سیاستهای غلط خود در سوریه٬ صرف نظر کند.
رسانههای ترکیه چه میگویند؟
نهاد عالی شبکههای رادیویی و تلویزیونی ترکیه (RTÜK) که بر فعالیت رسانههای دولتی و خصوصی نظارت میکند٬ با انتشار بیانیهای خواستار آن شد که همه رسانهها بر اساس حس تعهد و عواطف ملی با مساله ادلب مواجهه کرده و حضور ارتش ترکیه در ادلب را به عنوان اقدامی در راستای تامین صلح٬ قلمداد کنند.
صبح امروز٬ روزنامه جمهوریت به عنوان یکی از معدود مطبوعات منتقد دولت اردوغان با تیتر جنجالی «به چه قیمتی» یا «در برابر چه هدفی»٬ عکس سربازان کشته شده را قرار داده و حضور ترکیه در ادلب را به چالش کشید. اما دیگر روزنامههای این کشور٬ غالباً بنزین بر آتش انتقامگیری ریختند.
روزنامه ینی شفق از روزنامههای تندرو وابسته به اتاق فکر حزب عدالت و توسعه٬ با تیتر «طوفان انتقام»٬ به شکلی جنجالی در مورد ادلب خبر رسانی کرده و ابراهیم کاراگول سردبیر این روزنامه که در اغلب سفرهای خارجی اردوغان را همراهی میکند٬ در یک یادداشت تحلیلی٬ بدون آن که به سیاستهای غلط ترکیه در سوریه اشاره کند٬ در ماجرای کشته شدن نظامیان ترکیه روسیه و ایران را به عنوان مقصرین اصلی٬ متهم کرد!
پسکوف پای حرف خود ایستاد
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین٬ اعلام کرده بود که سربازان ترکیه در مناطقی خارج از نقاط دیدهبانی نظامی کشته شدهاند. اما خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه این موضوع را تکذیب کرد. به همین خاطر دیمیتری پسکوف یکبار دیگر حرفهای خود را تکرار کرده و اعلام کرد: «بارها از ترکیه خواستیم به ما اطلاع دهد که نیروهایش را به کدام نقطه فرستاده است اما پاسخی ندادند. سربازانی که مورد هدف قرار گرفتهاند٬ در مراکزی غیر از نقاط دیدهبانی مستقر شده بودند.»
ترکیه چه خواهد کرد؟
بسیاری از تحلیلگران سیاسی ترکیه بر این باورند که دیدار آتی اردوغان و پوتین٬ یک دیدار تعیینکننده و مهم است که میتواند منجر به تصمیم نهایی ترکیه در مورد ادلب شود.
آنان بر این باورند که اردوغان در نهایت باید خواسته پوتین را بپذیرد و اجازه دهد که ادلب به تمامی تحت کنترل ارتش سوریه قرار بگیرد اما در عین حال٬ ترکیه میخواهد فعلاً به تحرکات انتقامجویانه ادامه دهد و از این لحاظ باید گفت٬ دست کم در شرایط کنونی٬ ترکیه در مورد فرجام ادلب٬ به جمعبندی نهایی نرسیده و چنین چیزی میتواند هزینههای تازهای بر دست مردم و دولت ترکیه بگذارد.