
محمدرضا شعبانی، عضو هیئت انتخاب بخش مستند سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر در گفتگو با حلقه وصل با اشاره به کیفیت بالای آثار رسیده به این بخش اظهار داشت: نمیخواهم سینمای مستند را در مقابل سینمای داستانی قرار دهم اما مستندهای رسیده به جشنواره قابل رقابت در بخش سودای سیمرغ هستند.
وی افزود: آثار رسیده به جشنواره اولا به جهت تعداد قابل توجه هستند. هشتاد مستند بلند در یک کشوری ظرف مدت یک سال ساخته شده است که این خودش یک رقم بسیار قابل توجهی است و صرف نظر از کیفیت، گام خیلی بلندی است.
عضو هیئت انتخاب بخش مستند جشنواره فیلم فجر بیان کرد: انتخاب کردن ده الی دوازده مستند از بین این مجموعه کار مشکلی است. زیرا آثار، آثار خوبی بودهاند که به دلایلی از جمله محدودیت تعداد آثاری که میتوانند در مسابقه شرکت کنند، نتوانستند انتخاب شوند. طبیعتا ممکن است به همین تعداد نیز آثار خیلی خوب دیگری هم وجود داشته باشند که نمیتوانند در بخش مسابقه به دلیل همان محدودیت حضور داشته باشند.
وی ضمن اشاره به این مسئله که آثار رسیده از کیفیت خوبی برخوردار بودهاند، بیان داشت: البته طبیعی است در میان این تعداد مستند، آثاری نیز فیلمهای سطحی و دمدستی باشند و اینطور نیست که همه فیلمها خیلی خوب باشند اما تاکید میکنم تعداد فیلم هایی که میشد برای بخش مسابقه انتخاب کرد، بیش از این تعداد بودند.
شعبانی با بیان اینکه مستندها بیشتر شخصیتمحور بودند، تصریح کرد: مستندهای پرتره تعدادشان خیلی بیشتر از مستندهای دیگر بود و بعد از آن نیز موضوع پرداختن به معضلات اجتماعی در رتبه بعدی بود. یکی دو فیلم هم بود که موضوعش موضوع روز منطقه یعنی داعش بود؛ فیلمی مثل «A157» که فیلم بینظیری است.
وی افزود: مستند «مردی با جین آبی» که جزو مستندهای خوب پرتره بودمیتوانست به بخش مسابقه راه پیدا کند اما متأسفانه از تلویزیون پخش شده بود و این خلاف آییننامه جشنواره فجر است.
عضو هیئت انتخاب بخش مستند جشنواره فیلم فجر در خصوص توجه به مضامین و انتخاب آثاری که همسو با جشنواره هستند، بیان داشت: فیلمها با نگاهی جامعالاهداف دیده میشوند. این نیست که بگوییم یک فیلم از نظر محتوایی خیلی خوب باشد ولی از نظر ساختار و شکلی مثلا توجهی نکرده باشد؛ قطعا چنین اثری کنار گذاشته میشود یعنی صرف این که یک فیلمی محتوای خوبی داشته باشد نمیتواند بیاید یا یک فیلمی که فقط مثلا ساختار خیلی خوبی داشته باشد و محتوای ضعیف دارد، رقابت کند زیرا طبیعتا کسی نمیپسندد. فرم و محتوا به هم چسبیده و از هم جداشدنی نیستند.
شعبانی در انتها خاطرنشان کرد: معیار و ملاک ما سازندگان آثار نیستند و اینگونه نبوده که به خاطر اینکه این فیلم برای فلان مرکز بوده، انتخاب بشود یا نشود.