حلقه وصل: روز گذشته ۲۵ تیرماه به مناسبت بزرگداشت واقعه مسجد گوهرشاد و گرامیداشت روز عفاف و حجاب درهفدهمین برنامه از سه شنبههای فرهنگی که در موزه قرآن آستان قدس رضوی با حضور جانبازان و خانواده شهدای قیام گوهرشاد برگزار شد.
در این مراسم حجتالاسلاموالمسلمین سید امیر احمدی طباطبایی، محقق و پژوهشگر این سند اظهار کرد: اسنادی که از آنها رونمایی میشود، مجموعه ۳۱۲۵ برگی اسناد قیام گوهرشاد است که تعدادی از آنها در مرکز اسناد آستان قدس رضوی و عمدتا در مرکز اسناد انقلاب اسلامی نگهداری میشود.
وی ادامه داد: این اسناد مربط به پیش از واقعه، زمان وقوع و پس از آن است. اغلب این اسناد مربوط به پروندههای بازجویی از دست اندکاران دستگیری، شکنجه و تبعید مردم و علمایی بودند که به دلیل شکایت بازماندگان افرادی مانند اسدی، متولی آستان قدس و آیتالله آقازاده خراسانی به دادگاه احضار شدند؛ میشود.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: همچنین در این اسناد متن بازجوییها و شرح برخی از اقدامات این عوامل، مانند شکنجهها و سوء استفادههای مالی در اسناد منعکس شده است. اهمیت این اسناد از آن رو است که کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته و با توجه به دست اول بودن منابع، افقهای جدیدی را در این زمینه خواهد گشود.
طباطبایی اظهار کرد: برخی دیگر از این اسناد عبارت است از درخواست همسر سر کشیک سوم آستان قدس رضوی برای پرداخت مستمری همسرش که به علت عدم رعایت قانون متحدالشکل کردن لباس در دوره رضاشاه از کار اخراج شده بود.
وی افزود: نامه محرمانه حسن تقی زاده؛ والی خراسان به نیابت تولیت وقت آستان قدس در خصوص عدم رعایت قانون لباس متحدالشکل در آستان قس رضوی و گزارش سر کشیک اول آستان قدس در مورد عدم تغییر لباس خادمباشی کشیک اول و عدم تشرف
وی در موقع کشیک است و همچنین تلگرافهای رمز مخابره شده از سوی آستان قدس با دفتر مخصوص شاهنشاهی در روز بعد از قیام مسجد گوهرشاد گزارش حضور نواب احتشام رضوی در این جریان؛ از جمله موضوعات این اسناد به جا مانده است.
این پژوهشگر تاکید کرد: گفتنی است که تمام این اسناد در چند دسته از جمله ژاندارمری، اسناد اداری که اسناد اصلی هستند و دسته سوم هم اسناد خطی دادگاهی است. با توجه به ضعیف بودن این پژوهشها و همچنین عدم نبود برخی از این اسناد امید است که این مراسم بهانهای شود در جهت اینکه بتوانیم شاهد این امر باشیم که این ضعفها برطرف شود و آن دسته از اسنادی که اثری از آنها نیست با تلاش پژوهشگران و توجه آنها این اسناد پیدا شوند.
در ادامه این مراسم سید عبدالله ارجاعی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی اظهار کرد: همزمان با هفتهعفاف و حجاب در طی این هفته۷۰۰ برنامه در سطح استان برگزار شد که پنجشنبه هفته جاری، روز آخر برگزاری این برنامهها است.
وی عنوان کرد: خوشبختانه در این مسیر دستگاههای مختلف از جممله صدا و سیمای استان، ائمه جمعه شهرستانهای استان فعالیتهای خوبی داشتند، به گونهای که این اقدامات امسال تا دهستانها نیز پیش رفت و در آنجا اقداماتی صورت گرفت.
ارجاعی خاطرنشان کرد: همچنین ائمه جمعه سراسر استان نیز فعالیتهای تبلیغی خوبی را انجام دادند و خوشبختانه موفق شدیم حداقل یک برنامه تبلیغی و ترویجی را در تمام دهستانها برگزار کنیم. اقدام ویژهای که در مشهد صورت گرفت راهپیمایی در روز ۲۱ تیرماه بود.
وی ادامه داد: از این رو با توجه به اینکه جانشین فرمانده نیروی انتظامی در این جلسه حضور دارند، خواهش من این است که با توجه به خطبه دوم امام جمعه مشهد که در روز ۲۱ تیر ماه به آن اشاره داشتند و افراد را در حوزه عفاف و حجاب به چهار دسته تقسیم کردند.طبق دسته بندی ایشان چهار دسته از افراد را در جامعه داریم که برای عفاف و حجاب اهتمام کافی ندارند، دسته اول افرادی هستند که با فلسفه عفاف و حجاب آشنا نیستند، بنابراین از این افراد میخواهیم که مطالبی که در این خصوص وجود دارد را مطالعه کنند تا از این طریق بتوانند ضعف پوششی خود را برطرف کنند. دسته دوم نیز افرادی هستند که استدلال، مباحث علمی و منطق عفاف و حجاب را مطالعه میکنند اما آن را قبول ندارند و ما از آنها درخواست داریم که به حرمت چادر سیاه حضرت زهرا(س) چادر بپوشند و محجبه شوند.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی اضافه کرد: دسته سوم نیز عدهای هستند که حتی حضرت زهرا(س) را قبول دارند اما باز هم سیره ایشان را عملی نمیکنند، پس این افراد باید به حرمت قانون جمهوری اسلامی که بر پایه حجاب است، نسبت به رعایت کردن آن موظف شوند و حد اقل به حرمت قانون، این کار را انجام دهند.
ارجاعی اظهار کرد: عدهای هم به دیانت و مقدسات ما اعتقاد ندارد و ما معتقدیم که این افراد عوامل بیگانه هستند. بنابراین با این افراد باید چه کرد؟ به نظر میرسد که این افراد سازمان یافته عمل میکنند.
وی خاطرنشان کرد: اقتدار نظام، نیروی انتظامی و امکاناتی که نظام در اختیار نیروی انتظامی گذاشته به همین دلیل با وجود چنین نیروهایی این امر معنا ندارد که افرادی در جامعه باشند و به وضوح کشف حجاب کنند و در خیابانها حضور یابند.