حلقه وصل: در بسته خبری امشب دهه کرامت اخباری از جمله عرضه 20 هزار جلد کتاب در ایستگاههای «رواق رضوی»، ضرورت به روزرسانی داستانها در حوزه فرهنگ رضوی، شعر آیینی نیاز به تحقیق و مطالعه دارد و زیارت؛ پلی برای دستیابی به آرامش، منتشر شده است.
عرضه 20 هزار جلد کتاب در ایستگاههای «رواق رضوی»
به مناسبت فرارسیدن دهه کرامت و آغاز فعالیت ایستگاههای «رواق رضوی» در 31 استان، بیش از 400 عنوان کتاب با موضوعات رضوی، قرآنی، کودک و نوجوان در این مراکز عرضه میشود.
این ایستگاهها در 120 نقطه جغرافیایی کشور با هدف برپایی ایستگاه فرهنگی و خدماتی طراحی شده است، به صورتی که در این مجموعه ایستگاهی، خدمات فرهنگی و اجتماعی متنوعی با محوریت فعالیت کتاب و کتابخوانی و دیگر فعالیتها شامل اقدامات هنری و تبلیغی به مخاطبان ارائه میشود.
از جمله کتابهای رضوی عرضه شده در این ایستگاهها میتوان به عیون اخبارالرضا(ع)، آسمانیترین مهربانی، بار باران، دعبل و زلفا و اوسنه گوهرشاد اشاره کرد که از کتابهای مرتبط با موضوعات رضوی در بسترهای مختلفی مانند رسانه ملی، مراسم حرم مطهر، مساجد و مراسمات مختلف کشوری معرفی شده و بخشهایی از کتابها در این فضاها خوانده میشود.
همچنین ششــمین مســابقه کتابخوانی به نشــر با عنوان «اوسنه گوهرشاد» نوشته سعید تشکری در دهه کرامت رضوی با اهدای جوایز ویژه در سطح ملی برگزار میشود.
همچنین در ایستگاه «رواق رضوی» علاوه بر برپایی ایستگاه کتاب و کتابخوانی، خدمات مختلف خادمیاران رضوی در عرصههای مختلف از جمله حوزه زیارت، سلامت، مشاوره حقوقی، کارآفرینی و اشتغال، حوزه خانواده و کودک و نوجوان به مردم ارائه میشود.
گفتنی است، ایستگاههای «صحن انقلاب» همزمان با دهه کرامت، از 13 تا 23 تیرماه در 31 استان سراسر کشور در حال برگزاری است.
ضرورت به روزرسانی داستانها در حوزه فرهنگ رضوی
مدیرعامل خانه کتاب توجه به ادبیات داستانی در حوزه رضوی را ضروری دانست و گفت: از آنجا که هنوز خیلی از زوایای زندگی امام رضا(ع) کشف و بازگو نشده، نویسندگان باید اهتمام ورزند در حوزه ادبیات داستانی با نگاهی جدید و بهروز که موردپسند جوانان امروزی باشد، همچنین، در زمینه رمان و داستان درراستای فرهنگسازی رضوی قدمی بردارند.
بنا به گزارش روابط عمومی بنیاد بین المللی امام رضا (ع)، نیکنام حسینیپور افزود: جلوههای جشنوارههای رضوی، در حوزه شعر رضوی و برخی مباحث هنری پیشرفت خوبی داشته است، اما در حوزه کتاب بهخصوص داستانها و رمانها باید فعالیت بیشتری را داشته باشیم و برای اثربخشی بیشتر سبک و سیره رضوی از نویسندگان بخواهیم بهصورت غیرمستقیم و جذاب به این موضوع بپردازند.
وی در خصوص برگزاری جشنواره میراث مکتوب رضوی اظهار کرد: مؤسسه خانه کتاب در خصوص حوزه کتاب طی جلسات متعدد با مدیرعامل بنیاد بینالمللی امام رضا(ع) محمودرضا برازش، دبیر کتابِ سال جمهوری اسلامی ایران به جمعبندی رسید که درراستای فرهنگسازی رضوی، جشنوارهای را با عنوان میراث مکتوب رضوی به میزبانی یزد برگزار و از مترجمان، مصححان، ناشران، پدیدآورندگان و دانشجویان دعوت شود تا آثار خود را برای ارزیابی و داوری به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
مدیرعامل خانه کتاب بیان کرد: این جشنواره شامل سه بخش کتاب، مقاله و پایاننامه است که در بخش کتاب، آثار در دو گروه کودک و نوجوان و بزرگسال با محورهای معارف رضوی (سیره، سبک زندگی و احادیث)، زیارت، ادبیات داستانی (رمان، داستان و مجموعه داستانهای کوتاه)، شعر نو و کلاسیک، هنر (نمایشنامه، فیلمنامه، معماری و هنرهای تجسمی)، تاریخ و مردمشناسی بررسی میشوند.
حسینیپور خاطرنشان کرد: آثار ارسالی به این جشنواره باید طی سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۷ منتشر شده باشند که توسط دبیرخانه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با همکاری داوران مورد ارزیابی قرار میگیرند.
شعر آیینی نیاز به تحقیق و مطالعه دارد
شاعر و منتقد نامآشنای ادبیات ایران درباره شعر ایرانی و بایستههای آن گفت: در ساحت شعر آیینی میتوان به آموزش عقاید دینی نیز پرداخت، بنابراین، شعر آیینی نیاز به تحقیق و مطالعه دارد.
بنا به گزارش روابط عمومی بنیاد بین المللی امام رضا (ع)، عبدالجبار کاکایی به تبیین کارکردهای شعر آیینی پرداخت و افزود: شعر آیینی میتواند شامل پیامهای متعددی شود، به همین مناسبت در تاریخچه شعر آیینی به موضوعات متنوعی برخورد میکنیم، از جمله این پیامها و محتواها میتوان به «تعلیم و ارشاد» اشاره کرد.
وی ادامه داد: در گذشته در کنار بخش عرفانی شعر آیینی که اشعار نابی از آن در غزلیات حافظ یا سرودههای مولانا و دیگر شاعران وجود دارد به ساحتهای دیگر محتوایی نیز پرداخته شده، بعضاً تلقی امروزی شاعران از شعر آیینی، «شعر تغزلی و عاشقانه» است که عموماً در «غزل و ترانه» نمود دارد.
این شاعر و منتقد نامآشنای ادبیات ایران با اشاره به سبکهای شعر آیینی، متذکر شد: با محدود شدن شعر آیینی در بخش عرفانی که عموماً رویکردی تغزلی و عاشقانه را دنبال میکند، امروزه کمتر شاهد استفاده از فرمهای ادبی مانند قطعه، قصیده یا دیگر سبکهای شناختهشده شعری هستیم، به تعبیری میتوان گفت امروزه مجرای شعر آیینی تنگ شده و تنها شاهد شعر آیینی در بخش غزل هستیم.
زیارت پلی برای دستیابی به آرامش است
همزمان با ایام دهه کرامت و در آستانه میلاد امام رضا(ع) دومین وبینار تخصصی ادیان با موضوع «زیارت در ادیان ابراهیمی» برگزار شد.
این وبینار با مشارکت سازمان فرهنگی و بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و با حضور اساتید و بزرگانی از ادیان و مذاهب مختلف در سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد و هر یک از اساتید با توجه به دین و آیین خود به بررسی موضوع زیارت، ویژگیها و آثار زیارت پرداختند.
استاد صوفی مسلک در ابتدای این وبینار در مورد زیارت و آداب آن در بین صوفی مسلکان هندی صحبت کرد و گفت: زیارت یکی از مشترکات فرقه صوفیه، کرامیه و شیعه اثنی عشری است.
شاهد سید حَسنین بقایی با اشاره به مشترکات فرقه صوفیه و شیعه، بیان کرد: مشترکات بسیار زیادی بین این دو فرقه وجود دارد و اختلافات موجود هم بیشتر در مسائل جزیی و فروع دین است، پیروان فرقه صوفیه هم به زیارت کربلا، نجف، کاظمین و سامرا مشرف میشوند.
معاون بخش ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در ادامه این مراسم به تبیین موضوع زیارت پرداخت و گفت: زیارت یک کار عقلانی و فطری است و این مهم را تایید میکنند، همه انسانها با هر دین و آیینی با این موضوع آشنا هستند.
مصطفی رنجبر شیرازی زیارت را پلی برای دستیابی به آرامش دانست و بیانکرد: همه انسانها هنگام حضور در زیارتگاهها و معابد به آرامش روحی دست پیدا میکنند.