
به گزارش حلقه وصل، استاد حمید سبزواری، نامي جدايی ناپذير از ادب انقلاب اسلامي به شمار ميرود. شاعری مبارز و انقلابي كه با سرودن بسياری از سرودهای ابتدای انقلاب، نام خود را به عنوان بزرگ شاعر انقلاب به ثبت رسانده است.
او مهمترین شعرهای مربوط به انقلاب اسلامی یا همان شعرهای انقلابی را سروده است، شعرهایی که هر کدام یادآور خاطرات انقلاب است. شعرهایی مانند: «خوشآمدی ای امام ما»، «این بانگ آزادی کز خاوران خیزد»، «برخیزید ای شهیدان»، «آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو»، «شهید مطهر»، «خمینی ای امام»، «خجسته باد این پیروزی» و ...؛ اما پيشكسوت شعر انقلاب اين روزها حال خوشی ندارد و در بیتوجهی مسئولین در منزل خود دست به گریبان بیماری و آلزایمر است.
وی برای دیدار با مقام معظم رهبری در نیمه ماه رمضان امسال توانست حضور پیدا کند و شعر کوتاهی بخواند. هرچند در طول راه چند بار فراموش کرده بود که کجا می رود و فرزند وی به او یادآوری میکرده است.
مقام معظم رهبری در دیدار سالانه شاعران، پس از دیدن حمید سبزواری با صدای بلند صدا میزنند: آقای حمید... و این شاعر پیشکسوت با کمک بقیه آرام آرام نزدیک میشود و حضرت آیت الله خامنهای نیز می گویند: «بیایید ببوسمتون...» و این شاعر را در آغوش میکشند. و چنین توجهی از سوی رهبری نشان از اهمیت و اثرگذاری این شاعر انقلاب دارد.
سبزواری چند سال پیش با بیان خاطراتی از دیدار با مقام معظم رهبری از حضور ایشان در محافل ادبی هم یادی کرده و گفته بود: «مقام معظم رهبری در زمانی که رئیسجمهور کشور بودند وقتی متوجه این امر شدند که شبهای شنبه در منزل بنده محفل ادبی برپا میشود، در این محفل حضور مییافتند. از زمانی هم که مقام معظم رهبری مسئولیت رهبری مسلمین جهان را بر عهده گرفتند، تا سالهای متمادی شبهای شنبه محافل ادبی در منزل ایشان برپا بود که جلسات بسیار خوب و پرباری بود.»
رهبر معظم انقلاب سالها پیش مقدمهی کتابهای سبزواری را به رشته تحریر در آورده اند. سبزواری در کتاب «حال اهل درد» این خاطره را ذکر کرده است و یکی از افتخارات خود را مقدمهنویسی مقام معظم رهبری بر کتاب خود میداند و در صفحه 195 کتاب در اینباره میگوید:
یک روز در خدمت حاج آقا بودم که فرمودند: آقا حمید چرا شما کارهایتان را چاپ نمی کنید؟
من به شوخی گفتم: آقا منتظر مقدمهای هستم که شما بر کتاب بنویسید.
ایشان جدی فرمودند: من برای هیچکس این کار را نکردم، ولی برای شما این کار را انجام خواهم داد.
من در واقع می گویم یک چراغی در دلم روشن شد وقتی که ایشان این فرمایش را فرمودند، گفتم: الحمدالله.
رفتم اینها را جمع و جور کردم. بعد آن موقع آقای شمسایی در دفتر حاج آقا کار میکرد. به شمسایی گفتم که به حاج آقا یادآوری کنید. شما بگویید کتاب آماده است من مقدمه را میخواهم، دیدم شمسایی آمد و گفت که حاج آقا فرمودند شعرها را بدهید و من این دو کتاب شعر را دادم خدمت حاج آقا بردند، البته همه مرتب و آماده بود.
ایشان یک مقدمه دو صفحهای بر کتاب نوشتند و چون هر دو کتاب را من فرستاده بودم مقدمه ایشان زینتبخش هر دو کتاب شد. این یکی از نعمتهای پروردگار بود که نصیب من شد، ان شاء لله ظل ایشان مستدام باشد و آن آرمانهایی که دارند، همه، جامهی عمل بپوشند و مقدمهنویسی ایشان مقدمهای شد برای برخورداری بیشتر از وجود ایشان.
متن کامل مقدمه رهبر انقلاب بر کتاب شعر استاد سبزواری که برای اولین بار در فضای مجازی منتشر می شود و حتی در پایگاه اینترنتی دفتر تنظیم و نشر آثار مقام معظم رهبری نیز موجود نیست، چنین است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
انتشار آثار شاعر انقلابی و مخلص جناب آقای حمید سبزواری بی شک گامی در جهت غنیسازی گنجینه ادبیات انقلاب و عرضه آن به مشتاقان و هنرشناسان است. شعر دوران انقلاب باید بخش برجستهای از اصیلترین و صادقانهترین شعر همه دوران تاریخ ایران به شمار آید.
شعر فارسی هر چند در عمر هزار و دویست سالهی خود و در مقاطع گوناگون به والائی و تعالی شایستهای نائل شده و نقطههای درخشانی که در ادبیات جهان میدرخشند پدید آورده، لیکن هرگز به طور کامل از آمیختگی به انگیزههای غیرصمیمی و پیرایههای ناشایسته برای شعر و هنر، کاملا مبرا نبوده است و همین است که شعر فارسی را با وجود شاعران و شعرهایی که جز به صفا و حقیقت ناظر نبودهاند و البته تعداد چنین شاعران و شعرهایی نسبت به حجم شعر فارسی چندان زیاد نیست. از صورت مجموعهای پاکیزه و بی غل و غش خارج ساخته و در آن فصول ناخوشایند و حتی تاسف انگیزی پدید آورده است.
شعر دوران انقلاب در میان همهی مقاطع تاریخی طولانی، این ویژگی را دارد که تقریبا یکدست و کامل در جهت آرمانها و هدفهای والا و سخنگوی احساسات و افکار جهت پیریهای ملتی است که شاعر، از دل آن برخاسته و بدان وابسته است.
شعر دوران انقلاب شعر زر و زور نیست. شعر احساسات سطحی و فردی و متوجه به آرزوها و امیال حقیر بشری نیست. زبان یک ملت و شرح حال یک امت است. انعکاسی از روح بزرگ جامعهای است که یکپارچه در جهت هدفها و آرمانهای الهی و انسانی گام برداشته و فداکاری کرده است. شعر هدفدار و سازنده مردمی است. شهر در بارها و میخانهها و عشرتکدهها نیست. شعر صحنهی عظم جهاد و سیاست و انقلاب و جهاننگری است. شعر خدایی است.
شاعر گرامی ما آقای حمید سبزواری از پیشکسوتان و پیشروان این راه است. زبان فاخر در شعر حمید، با مضمون انقلابی و مکتبی، آمیزهای مطلوب و ارزنده پدید آورده و مجموعه شعر او در دیوان معاصر فارسی، فصل رغبتانگیز و شایستهای گشوده است.
اینجانب از شاعر ارجمند بخاطر ارائهی این مجموعهی با ارزش شعری، به ادبیات مضبوط معاصر، صمیمانه تشکر میکنم و توفیق روزافزون ایشان را مسئلت مینمایم.
سید علی خامنه ای رئیس جمهوری اسلامی ایران»
همسر حمید سبزواری از مردم خواسته برای سلامتی و طول عمر این شاعر بزرگ انقلاب دعا کنند.