سرویس حاشیه نگاری: اکران فیلم سینمایی «مزار شریف» از چهارشنبه هفته گذشته در سینماهای کشور آغاز شده است. به همین مناسبت یادداشت شفاهی محمدحسین نیرومند، مدیرعامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس درباره این فیلم در ادامه میآید:
به نظر من اصلیترین اشکال مزارشریف این است که با یک داستان پرکشش شروع میشود ولی ناگهان افت میکند. یکی از شخصیتهای فیلم باید از فضایی شلوغ و خطرناک بیرون برود، در جریان این بیرون رفتن، داستان مدام افت میکند. بعد برای جلوگیری از این افت داستان، قصه را طوری جلو میبرد که گویا رسیدن این فرد به مرز، از یک جنگ بزرگ جلوگیری میکند تا از این راه، کشش داستان حفظ شود.
من به این دلیل که دامادمان در آن حادثه حضور داشت، درگیر حادثه بودم و از اتفاقاتی که در آن سال رخ داد اطلاع داشتم. واقعیت این است که چنین داستانی اصلا حقیقت ندارد، اصلا قرار نبود ایران وارد جنگ با طالبان شود. این روایت اشکالات تاریخی دارد. با این حال به نظر من، این کار با سایر فیلمهای جشنواره قابل مقایسه نبود، چون یک تیم حرفهای آن را تولید کردند؛ هم بازیها خوب بود و هم فیلمنامه، تا حدودی، قابل قبول بود و تودهی مردم را درگیر خواهد کرد.
البته این انتقاد اصلی من نیست، انتقاد اصلی من این است که چرا اکثر کسانی که برای افغانستان فیلم میسازند، موضوعشان طالبان است؟ شاید این افراد میخواهند وجه افراطی اسلام و جهالت آنها را که به اسم اسلام عرضه میشود نشان دهند، ولی اگر بتوانند پشت پرده ی طالبان را برای مردم به نمایش درآورند بهتر است، این که طالبان از کجا شکل گرفت و آمریکا کجای قصهی طالبان است. در فیلمسازی ما آمریکا در افغانستان اصلا حضور ندارد.
انتظار میرفت حوزهی هنری که فضایی انقلابی دارد، حداقل به چنین موضوعی بپردازد، ولی باز هم این فیلم «طالبانی» ساخته شد.
این اشکالات به نوعی دیگر در فیلمسازی دفاع مقدس ما هم وجود دارد. جنگ ما با هیچ جنگ دیگری در عالم قابل مقایسه نیست، جنگ سرزمینی نیست. جوانان در جنگ حضور پیدا میکردند تا تربیت شوند؛ جوهرهی دفاع مقدس ما این است، ولی متاسفانه در فیلمهای دفاع مقدسی اصلا چنین چیزی دیده نمیشود.
الگوی فیلمهای دفاع مقدس ما الگویی خارجی است، هیچ نسبتی با دفاع مقدس ندارد. وقتی این فیلمهایی را که به اسم دفاع مقدس ساخته میشوند ببینید، کاملا متوجه میشوید که سازندگان آن اصلا جنگ را درک نکردهاند، حتی یک نفر از دوستان و بستگان آنها هم در جنگ حضور نداشته است.