حلقه وصل: تیتر نیم صفحه نخست روزنامههای سیاسی یکشنبه 16 تیر ۹۸ به مسائل مهم روز سیاست پرداخته است.
روزنامه «آفتاب یزد»:
این روزنامه در تیتر اول خود با عنوان «همه چیز در ابهام است» نوشت:
«...در 1400 لاریجانی در حالی می گوید که در وادی شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نیستم که بخشی از اعضای دولت روحانی و همچنین کارگزاران بر روی او برای انتخابات 1400 حساب باز کردند. حال آنکه بسیاری از احزاب اصلاح طلب به دلیل تجربه دولت روحانی و تنزل پایگاه اجتماعی بر این باورند که نباید یکبار دیگر تجربه انتخابات 92 و 96 را در انتخابات ریاست جمهوری 1400 تکرار کرد بلکه برعکس اصلاح طلبان باید با کاندیدای خود وارد عرصه انتخابات شوند. از سویی ، بخش هایی از کابینه حسن روحانی هم که بعد از پایان دولت دوازدهم مایل به کناره گیری از قدرت نیستند بر روی کاندیداتوری لاریجانی در 1400 حساب باز کردند تا بتوانند با حمایت از لاریجانی و نشستن او بر اریکه قدرت در پاستور، در قدرت باقی بمانند. اما با این همه هنوز مشخص نیست که رئیس مجلس چه برنامه ای در سر می پروراند. کاندیداتوری او در انتخابات 98 و 1400همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد...»
روزنامه «ابتکار»:
این روزنامه در گزارشی ویژه با عنوان «پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان در اختیار فرصتطلبان» نوشت:
«...مخالفان طرح مشارکت مشروط معتقدند مشارکت مشروط و عدم مشارکت به نفع اصلاحطلبان و فضای سیاسی کشور نخواهد بود و درواقع با این تصمیم میدان برای رقیب خالی میشود. درمقابل اما موافقان چنین تصمیمی معتقدند زمانی که اصلاحطلبان قادر نباشند با توجه به موانع، کاری از پیش ببرند و در تصمیمات تاثیرگذار باشند حضور آنها هیچگونه منفعتی نخواهد داشت. بنابراین باتوجه به موقعیت و انتظاراتی که از این جریان سیاسی میرود مشارکت مشروط بهترین راهکار موجود در حال حاضر است. میان این دو تفکر موجود در بین اصلاحطلبان برخی دیگر معتقدند باید آسیبشناسی شود و به نوعی یک پالایش درونجریانی صورت گیرد. حال سوال این است که این پالایش درونجناحی چگونه و توسط چه نهاد و یا گروهی صورت گیرد؟ داریوش قنبری، فعال سیاسی اصلاحطلب با تاکید بر این امر معتقد است شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان میتواند متولی این امر باشد...»
روزنامه «فرهیختگان»:
این روزنامه در گزارش ویژه ای با عنوان «بازگشت هستهای» نوشت:
«...تحتتاثیر همین فعالیتها حالا و همزمان با روزهایی که ایران قرار است گام دوم کاهش تعهدات خود را ذیل برجام بردارد، مهمترین سوال قبل از هر چیز دیگری و حتی قبل از شناختن محتوا و اقدام ایران در گام دوم و سوم، این شده که «نتیجه این اقدامات چه میشود»، «آیا این مسیر باعث افزایش تنشها خواهد شد؟» و همچنین اینکه «آیا این اقدامات باعث افزایش تحریمها و مشکلات اقتصادی نخواهد شد؟» علاوهبر این، افکارعمومی درباره احتمال رفتن پرونده ایران به «شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی» و «شورای امنیت سازمانملل» هم سوالات مهمی دارد که باید پاسخ داده شوند، پاسخهایی که البته یک رسانه صرفا میتواند با استنباط از دادهها یا سوابق یک مساله به آنها بپردازد و باقی ماجرا به جزئیات سیاستورزی کسانی برمیگردد که هماکنون سکان اداره دستگاه دیپلماسی و قوه مجریه را برعهده دارند...»
روزنامه «ایران»:
این روزنامه طی گزارشی با عنوان «چرخش در مسیر تجارت خارجی» نوشت:
«... براساس گزارشهای رسمی سازمان توسعه تجارت، صادرات سه ماهه سالجاری در مقایسه با سال گذشته اندکی(1.2 درصد) کاهش یافته است. در ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد صادرکنندگان 11.5 میلیارد دلار صادرات انجام دادند. این در شرایطی است که سال گذشته در مدت مشابه رقم صادرات 11.6 میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که ایران همچنان در حفظ تراز مثبت تجاری در برهه تشدید تحریمهای تجاری موفق بوده و از دو سال پیش تا کنون واردات از صادرات پیشی نگرفته است...»
روزنامه «جوان»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «راپورت مقرهای حشدالشعبی به سیا» نوشت:
«... توطئه امریکا علیه نیروهای بسیج مردمی عراق درحالی است که هفته گذشته عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق با صدور فرمانی، رسماً از الحاق حشدالشعبی به ساختار نیروهای مسلح این کشور خبر داد. این اولین بار نیست که امریکاییها علیه حشدالشعبی در عراق دست به توطئه میزنند. توطئههای واشنگتن در شرایطی است که نیروهای بسیج مردمی عراق در جریان عملیاتهای ضدتروریستی، نقش مهمی در آزادسازی نقاط مختلف این کشور ایفا کردند و امروز نیز به نظر میرسد که حضور آنها در عرصه نظامی و در ساختار نیروهای مسلح آن هم به صورت رسمی، به مذاق امریکاییها خوش نمیآید و به همین دلیل، تلاشهای واشنگتن برای کنار زدن حشدالشعبی کلید خورده است...»
روزنامه «کیهان»:
طی گزارشی درباره «مهلت 60 روزه تمام شد به نقطه قبل از برجام برگردیم» نوشت:
«... پس از امضای برجام، اروپاییها به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردند. ظریف، مهر 96 گفت که هنوز نمیتوانیم یک حساب بانکی در انگلیس باز کنیم. آلمان نیز تنها در یک قلم در زمستان 96 در اقدامی توهینآمیز و بهانه اجرای تحریمهای آمریکا، از سوخت رسانی به هواپیمای حامل وزیر امور خارجه کشورمان امتناع کرد. همچنین فرانسه تنها در یک قلم مانع حضور غرفه ایران در نمایشگاه بینالمللی در این کشور شد و حتی اجازه حضور بازدیدکنندگان ایرانی را نیز نداد. به گزارش باشگاه خبرنگاران، پس از خروج آمریکا از برجام نیز بیعملی اروپا ادامه یافت و طرف اروپایی صرفا به ارائه وعدههای بدون پشتوانه بسنده کرد تا ایران را به اجرای یکطرفه تعهدات خود در این توافق وادار کند. یکی از مهمترین این وعدهها پس از خروج آمریکا از برجام، راهاندازی سازوکاری برای ایمنسازی تجارت میان ایران و اروپا بود. در ابتدا طرح کانال ویژه مالی (SPV) ارائه شد و بعد از ۹ ماه وعدههای پیاپی در نهایت، از سازو کار اینستکس بهعنوان بخشی از اس پی وی رونمایی شد...»
روزنامه «صدای اصلاحات»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «کاهش تعهدات برجامی در گام دوم» درباره مهلت 60 روزه ایران به اروپا اشاره کرد.
روزنامه «وطن امروز»:
این روزنامه در گزارشی با عنوان «پیشنهاد غنیسازی 20 درصد در فردو» نوشت:
«... به نظرم روشی که در گذشته اتخاذ شده بود میتواند موثر واقع شود. به این ترتیب که ما با توجه به رفع نیازهای کشور غنیسازی 20 درصد را به شکل مرحلهای محقق کردیم. وقتی آنها رآکتور تهران را از داشتن سوخت محروم کردند و کشور از جهت نبود توان تولید رادیوداروهای مورد نیاز خود در رآکتور تهران تهدید میشد، ما تصمیم گرفتیم خودمان اورانیوم 20 درصد را تولید کنیم. وقتی آن را تولید و در سال 91 تولیدمان را سهبرابر کردیم، پیام موثری به طرفهای غربی داده شد و توانستیم توانمندی خودمان را نشان دهیم. ضمن اینکه با این کار الگویی از منطق مقاومت به کشورهای دیگر عرضه شد. آنها به دنبال شکستن این الگو بودند که متاسفانه توافق برجام و پذیرش آن نوع مذاکرات، اساسا برنامه ما را به انحراف کشاند...»