به گزارش حلقه وصل، مجموعهای از کتابهای مرتبط با حوزه مدیریت فرهنگی و کار تشکیلاتی طی سالهای اخیر منتشر شده است. بخش بسیاری از این کتابها از متن سخنان رهبر انقلاب تهیه شده و همین نشان از سطح دغدغه رهبر فرزانه انقلاب در موضوعات فرهنگی دارد. از همین رو نگاهی به برخی کتب موجود در بازار که به مباحث مدیریت فرهنگی، کار تشکیلاتی و ... انداختهایم تا مخاطبان این کتابها، شناسایی اجمالی با آنها پیدا کنند.
«من چنین دغدغهای دارم»
کتاب «دغدغـههای فرهنگی» شرح مزجی یکی از بیانات محوری مقام معظم انقلاب در سال 1373 با استفاده از دیگر بیانات ایشان می باشد که توسط موسسه جهادی(صهبا) گرداوری و تنظیم شده است.
«بنده به معنای واقعی کلمه، احساس نگرانی میکنم و حقیقتا دغدغه دارم، این دغدغه از آن دغدغههایی است که آدمی به خاطر آن، گاهی ممکن است نصف شب هم از خواب بیدار شود و به درگاه پروردگار تضرع کند. من چنین دغدغهای دارم.»
متن محوری کتاب، مربوط به دیدار مقام معظم رهبری با عناصر جبهه خودی در حوزه فرهنگ در تاریخ 22/4/73 است. در این جلسه هم مسئولان دولتی در حوزهی فرهنگ حضور داشتهاند و هم گروههای مستقل فرهنگی. این کتاب از جمله کتب ارزشمند مرتبط با دغدغههای فرهنگی رهبر انقلاب است که منتشر شده و تاکنون بارها تجدید چاپ شده و مورد توجه فعالان فرهنگی بوده است.
این کتاب با 272صفحه در سال 1393 به چاپ سی ام رسید که خوانندگان میتوانند این کتاب را از فروشگاه موسسه جهادی تهیه نمایند.
تراز مدیر انقلابی
کتاب«عیار مدیران» برای مدیران و افرادی که در معرض مدیریت هستند میتواند بسیار سودمند و اثر گذار باشد. مخاطب عبارات این کتاب فقط مدیران اجرایی نیستند بلکه کارگزاران نظام اعم از نمایندگان و اعضای شوراها و مجموعه های مردمی نیز، مورد خطاب رهبری بودهاند.
البته اساس تربیت مدیران به تعلیم و تربیت جامعه در خانواده، مدرسه، دانشگاه و حوزههای علمیه باز میگردد و نهادهایی باید به پرورش مدیران بپردازند که جای آن درکشور خالی است اما با این حال رهبر فرزانه انقلاب در مدت 24 سال، مرتب با نصایح و توصیههایشان و بعضا تعریفات و یا هشدارها که نسبت به مدیران داشتهاند، به نوبه خود در شرایط زمانی مختلف به اصلاح رفتار مدیران پرداختهاند. با جمع آوری سخنان معظم له در این زمینه میتوان به عیاری رسید که تراز مدیران انقلاب اسلامی را تعیین می کند.
کتاب« عیار مدیران از منظر رهبر معظم انقلاب» به کوشش امیرحسین بانکی پورفرد و محمد تقی رفیعی، حاوی مجموعه بیانات رهبری در این خصوص است، به رشته تحریر درآمده و انتشارات حدیث راه عشق آن را در 380 صفحه منتشر کرده است.
«جبهه فرهنگی انقلاب سازماندهی میخواهد»
کتاب «کار باید تشکیلاتی باشد»، مجموعه ای از بیانات مقام معظم رهبری درباره تشکل و کار تشکیلاتی است، که به کوشش محمود زارعی و با همکاری موسسه شهیدکاظمی به رشته تحریر درآمده است.
این کتاب با توجه به نیاز فعالان فرهنگی تدوین و تهیه شده و برگرفته از فرامین معظم له است، از عناوین این کتاب میتوان به، ضرورت کار تشکیلاتی، آثار و برکات کار تشکیلاتی، شاخصها و بایدهای تشکیلات موفق انقلابی، آفت شناسی کار تشکیلاتی، وظایف مدیر تشکیلات، وظایف اعضاء تشکیلات، نمونههای موفق تشکیلات انقلابی، جبهه فرهنگی انقلاب سازماندهی می خواهد و... اشاره کرد که کاملا بصورت کاربردی و دسته بندی پردازش شدهاند.
حوزویها بخوانند
کتاب «مدیریـت فرهنگی» نوشته محمد علی حاجیده آبادی که توسط نشر هاجر منتشر شده است. نگارنده انگیزه خود از نوشتن این کتاب را اینگونه عنوان کرده: «یکی از مسائلی که اکنون مراکز حوزوی با آن روبرو هستند و مشکلات بسیاری نیز آفریده است، فقدان و یا کمبود مدیرانی است که علاوه بر برخورداری از دانش دینی، به مهارت و هنر مدیریت به خصوص مدیریت فرهنگی نیز آراسته باشند و بتوانند با همتی والا اداره برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی را عهدهدار شود.»
این کتاب مشتمل بر6 فصل ( مدیریت – فرهنگ – مدیریت فرهنگی – فرایند مدیریت فرهنگی – اصول مدیریت فرهنگی – صلاحیت ها و ویژگی های اساسی مدیران فرهنگی) بوده و دارای 136 صفحه است.
کتابی با سر فصل مباحث عملی و کاربردی برنامهها و فعالیتهای فرهنگی
کتاب «مدیـریت فعالیـت های فرهنگی» نوشته سیدمهدی حسینی کاری از انتشارات هاجر وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران است.
در بخشی از این کتاب به کارکردهای مدیریت به صورت کاربردی پرداخته شده و دربخش دیگر این مجموعه تلاش گردیده تا مخاطبان با تعدادی از فعالیتهای فرهنگی باطیفها و سطوح مختلف و نیز از مراحل شکل گیری، مبانی،کارکردها، شیوه اجرا و ارزیابی و درپایان آسیب شناسی هر فعالیت آگاهی یابند.
مدیر در جامعه اسلامی متکی به مردم ،جزو مردم، همراه با مردم
کتاب «بـرای مدیران» مجموعهای از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب به مدیران است که برگرفته از سخنرانیها، خطبهها، پیامها و بیانات ایشان است.
کتاب برای مدیران، محصول کوششی است در استخراج و دسته بندی گزیدههایی از کلام رهبری در مقوله مدیریت، ویژگیهای مدیران وآنچه آنها برای ادای درست تکالیف مدیریتی خود و نیل به هم نگری و هم راهی در تحقق دولت اسلامی باید بدانند و به کار بندند. کتاب «برای مدیران» کاری از انتشارات سروش بوده است.
راز کار فرهنگی را تبلیغاتچیهای جهان میدانند
کتاب «جرعهها» گزیده بیانات رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنهای (مدظله العالی) است. این کتاب توسط حسن قدوسی زاده تدوین و تنظیم شده و دفتر نشر معارف آن را به چاپ رسانده است.
این کتاب مشتمل بر هفت فصل (دانشگاه، دانشجو، تولید علم – جوانان – فرهنگ و مسایل فرهنگی – حضرت امام، حوزه و روحانیت – ارزش های دینی و اسلامی – مسائل عبادی و اخلاقی – اهل بیت علیهم السلام) است.
گزیده ای از سخنرانیهای رهبری که در این کتاب آمده است:
اثر کار فرهنگی صددرصد است و هیچ کار فرهنگی درست، بدون اثر نیست. راز کار فرهنگی را تبلیغاتچیهای جهانی میدانند. اگر این همه پول خرج می کنند و رادیو و خبرگزاری راه میاندازند، به این دلیل که آثار و نتایج کار فرهنگی را میدانند. تاثیر هیچ سرمایه گذاری مثل کار فرهنگی قطعی و نتیجه اش صددرصد نیست. اگر کار فرهنگی کم تاثیر باشد بدانیم که ارکانش ناقص است و به میزان لازم انجام نگرفته است، باید عیب آن را یافت و اصلاح کرد.
کتاب جرعهها مشتمل بر 216 صفحه است.
فرهنگ بخش اساسی تمدن اسلامی
مساله فرهنگ بعنوان اساسیترین بخش تمدن نوین اسلامی، موضوعی است که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب مدظله العالی بوده است و معظم له همگان را به حضور و نقش آفرینی در این عرصه، چه در جهت تقویت بنیههای فرهنگ اسلامی و چه رفع موانع این فرهنگ دعوت کردهاند.
کتاب «جهاد فرهنگی»، مجموعه بیانات رهبر انقلاب در حوزه فرهنگ و جهاد فرهنگی و کار فرهنگی است که به همت دانشگاه امام صادق (ع) جمع آوری و منتشر شده است.این کتاب با 385 صفحه و قیمت8000 تومان قابل تهیه است.
مسئله فرهنگ مسئله ارزشهاست
منافقین بسیاری از زشتیها را انحراف نمیدانند.«چون به آنان گفته میشود در زمین فساد نکنید،میگویند ما اهل اصلاح هستیم.» (سوره بقره آیه 11)
ضرورت بررسی تاریخ حرکتهای فرهنگی، از آنجاست که کلیات و حتی جزییات تاریخ در طول زمان تکرار میشود. وقتی تفکر خوارج برای عدهای تکرار شد، گروهک فرقان آیتالله مطهری، مصلح و پایبند اصول را از امام و ملت گرفتند و به شهادت رساندند.
بنابراین ما به درسهای تاریخ نیازمندیم و باید بدانیم خروج از دین، گاه در هیئت روشنفکری روی میدهد و گاه ظاهر دینی دارد، اما خط تولید خارجیگری و خوارجسازی همچنان دایر است!
فتنه صرفا آن چیزی نیست که در سال1388 به چشم آمد و ممکن است بازهم اتفاق بیفتد؛ فتنه گاهی از مسیر دین و معنویت، فتنهگری میکند و این گونه است که در جامعه با خرافه پرستی و شیطانپرستی روبه رو میشویم. حال که جریانهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شکل گرفتهاند، به آسیب شناسی این جریانها نیازمندیم.
همانطور که رهبر معظم در بیانات خود فرمودند:
«مسئله فرهنگ، مسئله خط سیاسی چپ و راست نیست، مسئله ارزشهاست؛ بودن یا نبودن و آری یا نه.انقلاب و اسلام، هویت اسلامی و انقلابی این کشور است. توده عظیم مردم، مسلمان و متدینند و بدیهی است که باید طرفدار اسلام و پایبند به نظام اسلامی باشند.»
کتاب «آسیب شناسی جریانهای فرهنگی با نگاهی به تاریخ انقلاب» توسط محمد حسن صنعتی به رشته تحریر در آمده که در آن با دو فصل جریان شناسی فرهنگی( قبل از پیروزی انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب ) و جریان شناسی بعد از انقلاب (آسیب شناسی – جناحها و جریانهای کشور) با65 صفحه و در قطع پالتویی به سفارش مؤسسه خدمات مشاورهای جوانان و پژوهشهای اجتماعی؛ با همکاری انتشارات آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.
علاقهمندان به تهیه این کتب میتوانند آنها را از فروشگاه اینترنتی «من و کتاب» خریداری کنند.