سرویس حاشیهنگاری: چند روز پیش شورای شهر تهران در اقدامی عجیب نام برخی از خیابانهای تهران را به نام تنی چند از هنرمندان تغییر داد. این اقدام گرچه در ظاهر بها دادن به هنرمندان کشور به حساب می آید اما روند این نامگذاری های عجیب که در دوران شورای شهر کنونی آغاز شده باعث می شود هراز چندگاهی با سروصدای و حاشیه های اینگونه نامگذاری ها حواس مردم از مسال اصلی و ضعف مدیریتی شورای شهر و شهرداری تهران پرت شود. چرا که اولا این نامگذاری بدون اغراض سیاسی نبوده و انتخاب هنرمندانی با خط و مشی اعتقادی و حتی سیاسی خاص اثبات کننده این مدعاست. دومین نکته ای که در این نامگذاری وجود دارد ادامه استفاده ابزاری از هنرمندان است، چرا که همه نیک می دانند که شواری شهر تهران در انتخاب یک شهردار کارآمد مانده است و در این چندسال که شورای شهر کنونی روی کار آمده اند از انتخاب یک شهردار کارآمد و توانمند درمانده اند و شاید اینکار راهی باشد برای پرداختن به مسائل فرعی و فراموش کردن مسائل اصلی که شورای شهر از حل آنها عاجز است.
در این گزارش می خواهیم برخی از اظهار نظرات هنرمندان متعهد کشورمان پیرامون این موضوع که در رسانه های مختلف منعکس شده است را بررسی کنیم.
* تلاش شورای شهر برای انحراف افکار عمومی
حجت الاسلام شهاب مرادی در گفتگویی با اشاره به نامگذاری عجیب برخی از خیابن های تهران گفته است: متاسفانه امروز شورای شهر و مجموعه مدیریت شهری درک صحیحی از نیازها، اولویتها و موضوعات اصلی اجتماعی، فرهنگی امروز شهر تهران ندارند. و پر واضح است این حاشیه سازیهای تعمدی، ناشی از علاقه یا تکریم اهالی هنر نیست بلکه استفاده ابزاری از هنر و اهالی آن است و این را می شود از درددل بزرگان و پیشکسوتهای فراموش شده عرصه هنر و فرهنگ این سرزمین شنید.
وی افزود: آیا کسی در شورای شهر فکر میکند گروهی از علاقمندان به هنر و اهالی فرهنگ خوشحال شده؟ و یا گروهی از جریان انقلابی و حزباللهی از این اقدام ناراحت شدهاند؟ درحالی که به نظر میرسد جریان مذهبی و انقلابی را ضعیف بودن شهرداری و شورای شهر در حوزه عملکردی غمین و نگران میکند نه این نوع اقدامات که ناشی از عدم درک صحیح اولویتهای فرهنگی و اجتماعی است. آن چیزی که گروههای گوناگون مردم را راضی و خوشنود میکند تلاش و فعالیت چشمگیر شورای شهر و شهردار منتخب آنهاست. اعضای محترم شورای شهر مسیر و روشها را اشتباه انتخاب کردهاند؛ خوب است به جای این دست اقدامات هیجانی و نمایشی، فکری برای تقویت کارآمدیشان بکنند. امروزه ضعف مدیریت شهری موضوعی سیاسی و یا جناحی نیست! اگر شورای شهر تمام خیابانهای تهران را هم به نام مصدق کند نه جریان حزباللهی، ارزشی و انقلابی را بسیار خشمگین میکند و نه جریان مقابل را شاد و راضی و خشنود و شگفتزده. موجب تعجب است که شهرداری و شورا هنوز این مهم را متوجه نشدهاند.
* سرپوش گذاشتن بر ضعفهای مدیریتی شهر تهران
محمدحسین نیرومند از هنرمندان متعهد کشورمان نیز دراین خصوص گفته است: به نظرم برای این کار ابتدا باید اقتضائات زمان را سنجید. به نظر میرسد این کار بیشتر از این که لطف به هنرمندان باشد، سرپوش گذاشتن بر ضعفهای مدیریتی شهر تهران است و از این منظر به نفع هنرمندان هم نیست و به نوعی سوء استفاده تبلیغاتی از نام آنها است. از طرف دیگر دامنه هنرمندان ایران؛ چه کسانی که در قید حیات هستند که انشاءالله خداوند حفظشان کند و چه کسانی که فوت شدهاند، بسیار گسترده است و میتوان لیست بلندی را از اسامی این هنرمندان پیشنهاد کرد. در مجموع من فکر میکنم وقوع اتفاقاتی از این دست عمدتا جنبه سیاسی دارد و در فضایی تماما سیاسی رخ میدهد.
وی ادامه داد: اگر کسی برای ورود به لیست شورای شهر 1 میلیارد تومان پول داده باشد که ظاهرا هم این اتفاق رخ داده است، من این دسته از افراد را به رسمیت نمیشناسم؛ چراکه ورودشان به شورای شهر، ورودی غیرطبیعی است و حضور آنها در ترکیب اعضای شورای شهر تهران، شأن این شهر و این شورا را مخدوش میکند. در این چند سالی که برخی از این افراد در مسند کار قرار دارند، هیچ کار جدی ای در شهر تهران انجام نشده است و تنها 3 شهردار را تغییر داده اند. از این رو فکر میکنم پرداختن به این موضوع رسمیت بخشیدن به افرادی است که صلاحیت عضویت در شورای شهر بزرگی مثل تهران که قرار است اُم القرای جهان اسلام باشد را ندارند.
نیرومند خاطرنشان کرد: کاملا احساس میشود که این نوع اقدامات در فضایی سراسر سیاسی و به منظور سرپوش گذاشتن بر ضعف های حوزه مدیریت شهری صورت میگیرد. اگر این افراد واقعا دغدغه فرهنگ و هنر را داشتند، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه کرده و به لیست هنرمندان درجه یک کشور نگاهی می انداختند و در ادامه هنرمندان سرآمد رشته های مختلف هنری را انتخاب میکردند و سپس این میادین . معابر را به نام هنرمندان نامگذاری میکردند.
* هنرمندان غیر واقعی می خواهند فرهنگ اصیل را حذف کنند
علیرضا قزوه نیز در واکنش به این اقدام شورای شهر تهران گفت: بنده نمی دانم مبنای این کار شورا چیست اما ما در گذشته سرزمینی بودیم با هنرمندان اصیل که بهترین خیابان ها و معابر شهرها به نامهای این بزرگواران گذاشته شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر معابری شهری یا استانی نیست که نام بزرگانی مانند فردوسی ، سعدی، استاد شهریار ، اقبال و... نام گذاری نشده باشد. این اتفاق اخیر حاصل عملکرد سلبریتی ها است که باید این را عزا گرفت. این هنرمندان غیر واقعی می خواهند فرهنگ اصیل را حذف کنند و این بسیار خطرناک است. این ها اصالت فرهنگی ندارند و به تعبیر من یکسری هوس مند و شومن هستند. البته برخی از سیاستمدان هم سیاست را نمی دانند فقط سلبریتی سیاسی هستند مانند ترامپ و اوباما که درکی از جامعه ندارند. اینها تحت تاثیر هنرمندان غیر واقعی هستند.
وی افزود: استاد شهریار می گوید:« هنر باید الهامی که صرف آید» الهام نزدیک به وحی است . هنرمند واقعی باید به درجه حکمت برسد اما امروز می بینیم که هنرمند واقعی گوشه نشین شده و سلبریتیها جولان می دهند. متاسفانه صداوسیما هم از این هنرمندان غیر واقعی استفاده می کند.