سرویس معرفی ؛ مهدی چراغ زاده// روز گذشته یکی از صفحات رهبر معظم انقلاب در اینستاگرام(khamenei_history)، خاطرهای از مطالعه کتاب «انسان دو قرنی» توسط معظم له را منتشر کرد که ایشان در سال ۱۳۷۰ نوشته بودند. به این بهانه به ذکر خاطره رهبر معظم انقلاب و معرفی این کتاب و نویسنده خواهیم پرداخت.
«کتابی منتشرشده به نام «انسان دو قرنی» و من آن را دیدم. در این کتاب، یک آدم آهنی ناگهان شعور و وجدان و درک پیدا میکند! این از واقعیتهای علمی زمان ما خیلی دور است؛ یعنی واقعیتهای علمی چنین چیزی را اصلاً تجویز نمیکند؛ لیکن هم سرگرم کننده است، هم سرگرم کنندهی بیهوده نیست - هجو نیست - یعنی ذهن را به آفاق جدیدی میبرد؛ و این چیز خوبی است. البته از سابق هم چنین چیزی معمول بوده است. چیزهایی هست که در یک زمان تخیلات بود، اما الان دارد به واقعیتها تقریباً نزدیک میشود.»
در ادامه به اختصار این کتاب را معرفی خواهیم کرد:
رمان «انسان دو قرنی و داستانهای دیگر» اثر ایزاک آسیموف شامل صد و هشتاد و یک صفحه است. نویسنده این کتاب تابعیت آمریکایی روسی داشت و شهرت او بخاطر سری کتابهای «امپراتوری کهکشانی» بود که به چاپ رسید. آسیموف در سال ۱۹۷۷ جایزهی بهترین رمان را برای اثر «انسان دو قرنی» دریافت کرد.
«سبک قدیم»، «تصویر در آیینه»، «غربال»، «ضربهی آب»، «با گامهای منظم» از جمله عناوین بخشهای مختلف رمان علمی تخیلی «انسان دو قرنی» است که روایتگر زندگی روباتیست که قصد دارد انسان شود. این کتاب را که هوشآذر آذرنوش ترجمه کرده برای اولین بار در سال ۱۳۶۹ توسط انتشارات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران(سروش) منتشر شده است.
در ادامه کتاب «انسان دو قرنی» به صورت مختصر معرفی شده است:
کتاب انسان دو قرنی توسط آیزاک آسیموف نوشته شده و با زبان فارسی چاپ شده است که دارای هشتاد و پنج صفحه است. آیزاک آسیموف یا اسحق عاصماف نگارنده آمریکایی روسی هستند. معروفیت مهم او بیشتر به موجب سری بنیاد داخل ایران یا سری امپراتوری کهکشانی است. قوانین سهگانه رباتیک او بسیار معروف در جهان است. دائرةالمعارف بریتانیکا او را به وضوح کلمه رباتیک در زبان انگلیسی میشناسد. او زیادتر از پانصد جلد کتاب در همه دستههای مهم ردهبندی دیوی به غیر از فلسفه دارد و سیارک آسیموف پنج هزار و بیست به افتخار او اسم داده شده است. آسیموف کلارک و هاینلاین یکی از سه نگارنده ی مشهور علمی تخیلی می باشد. این کتاب درمورد رباتی است که مارتين با خود به منزل مي آورد و دختر كوچكتر اسم این آدم آهنی را اندرو می گذارد. اندرو روباتي با خصوصیات يادگيری فراوان می باشد. اندرو واسه ی دختر كوچك خانواده از مقداری چوب گردن بندی زيبا مي سازد و همه متوجه می شوند که اندرو بر خلاف تصور شامل خلاقيت هنري هم اکنون هست.
برای دریافت و مطالعه کتاب «انسان دو قرنی و داستانهای دیگر» اثر آیزاک آسیموف فایل PDF این کتاب در ادامه آمده است:
* آیزاک آسیموف کیست؟
۲ ژانویه ۱۹۲۰ در یک خانواده آسیابان روسی ایزاک آسیموف دیده به جهان گشود. در خردسالی به همراه خانواده اش به آمریکا مهاجرت کرد و زندگی تازه ای را در آنجا شروع کرد. نکته جالبی که در زندگی او در آمریکا وجود داشت این بود که اسحاق به زبان انگلیسی و زبان یهودیان اروپای شرقی کاملا مسلط بود اما هیچگاه زبان روسی را یاد نگرفت!
شاید کار در مغازه لبنیات فروشی پدرش که در آن مجلات علمی – تخیلی هم وجود داشت او را به نوشتن این گونه مطالب علاقه مند کرد و آینده او را تشکیل داد. البته کار در مغازه پدر به جز آشنا ساختن او با مطالب علمی – تخیلی این فایده را هم برایش داشت که ایزاک آسیموف را انسانی سحرخیز و دقیق بار آورد به طوری که خودش می گوید: « برای من مایه غرور است که هر چند ساعت شماطه داری دارم اما هیچ گاه آن را کوک نمیکنم و ساعت ۶ صبح، خود از خواب بیدار میشوم، من هنوز به پدرم ثابت میکنم که آدم تنبلی نیستم.»
اسحاق نوجوان در ۱۱ سالگی اولین داستان خود را نوشت و ۷ سال بعد توانست یکی از داستان هایش را در مجله ای به چاپ برساند. اما در سن ۲۱ سالگی اتفاقی برای وی افتاد که شاید نقطه عطفی در داستان نویسی هایش بود. در آن زمان او داستانی با عنوان شبانگاه به مجله «داستان علمی - تخیلی حیرتآور» فروخت که برترین مجله در این عرصه به شمار می رفت. مجله داستان علمی - تخیلی حیرتآور برای هر کلمه یک سنت پرداخت میکرد. آسیموف در مورد این داستان چنین میگوید: پس برای یک داستان ۱۲هزار کلمهای ۱۲۰ دلار باید میگرفتم ولی وقتی چک ۱۵۰ دلاری دریافت کردم گمان کردم اشتباه شده و پس از تماس با سردبیر دریافتم که او آنقدر از داستان خوشش آمده که یک چهارم سنت برای هر کلمه فوق العاده پرداخت کردهاست.» و از اینجا بود که بعدها درآمدی که از نویسندگی به دست می آورد از حقوقی که دانشگاه بوستون به او می داد بیشتر بود. او در سال ۱۹۳۹ از دانشگاه کلمبیا فارغ التحصیل شد و در سال ۱۹۴۸ دکترای بیوشیمی اش را اخذ کرد. پس از اخذ مدرک، عضو هیئت علمی دانشگاه بوستون شد. از سال ۱۹۵۸تدریس را کنار گذاشت و به صورت تمام وقت به نوشتن پرداخت. در سال ۱۹۷۹دانشگاه به پاس نوشتههایش او را به استاد کامل ارتقا داد. آیزاک آسیموف در ششم آوریل سال ۱۹۹۲در اثر بیماری ایدز (که به خاطر انتقال خون آلوده در یک عمل جراحی به آن مبتلا شده بود) درگذشت.
او در طول حیاتش نزدیک به ۵۰۰ کتاب در دامنه گستردهای از موضوعات، از کتابهای کودکان گرفته تا کتابهای درسی دانشگاهی نوشته است. بیشترین شهرت وی شاید به خاطر داستانهای علمی - تخیلی اش و نقش پیشتازانه اش در بالا بردن داستانهای علمی - تخیلی از سطح مجلات زرد و ضعیف به سطح فکری مربوط به جامعهشناسی و تاریخ و ریاضیات و نجوم باشد.
اما مگر می شود کسی به این اندازه کتاب نوشته باشد و جایزه ای نبرده باشد؟ داستانهای علمی - تخیلی آسیموف جوایز متعددی را برای نویسنده خود به ارمغان آوردند : ۵ جایزه «هوگو»، سه جایزه «نیبولا»، جایزه «استاد بزرگ» انجمن نویسندگان علمیتخیلی آمریکا و ...اما بزرگترین افتخار او شاید نامگذاری یک سیارک به نام سیارک آسیموف ۵۰۲۰ باشد.