به گزارش حلقه وصل: مدت زمان زیادی تا پایان دوره ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا باقی نمانده است. وی در روز 20 ژانویه آتی(یکم بهمن ماه)، به طور رسمی قدرت را به دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا منتقل خواهد کرد و کاخ سفید را ترک می کند. از این رو، به رسم دیگر روسای جمهور در تاریخ آمریکا، با نزدیک شدن به زمان خروج بایدن از قدرت، بسیاری از صاحب نظران و تحلیلگران، دیدگاه های مختلفی را در مورد دوره ریاست جمهوری وی و عملکردش در قدرت مطرح می کنند.
به بیان ساده تر، آن ها سعی دارند میراث بایدن در قدرت را بررسی کند و ببینند که آیا وی در مقام رئیس جمهوری آمریکا توانسته عملکرد خوبی را به ثبت برساند و موفق باشد یا خیر؟ در این چهارچوب، با توجه به شواهد و قرائن گوناگون، بیراه نیست اگر بگوییم بایدن را باید یک رئیس جمهور به تمام معنا شکست خورده در تاریخ سیاسی آمریکا ارزیابی کنیم. استدلالی که با 8 نشانه در دوره ریاست جمهوری وی قابل ردیابی و شناسایی است.
یک: رئیس جمهوری که تعطیل بود!
به تازگی برخی رسانه های آمریکایی با اشاره به سفر اخیر بایدن و خانواده اش به جزایر ویرجین آمریکا واقع در دریای کارائیب گزارش داده اند که او با این سفر، پانصد و هفتادمین روز تعطیل خود را در دوره چهار ساله حضورش در قدرت رقم زده است. این عدد بر اساس آنچه برخی رسانه ها نظیر فاکس نیوز اعلام کرده اند، معادل با 40 درصد کل دوره ریاست جمهوری بایدن در آمریکا است.
این آمار در شرایطی مطرح شده که ایلان ماسک از چهره های نزدیک به ترامپ معتقد است بایدن 100درصد دوره ریاست جمهوری اش را در تعطیلی بوده و در واقع دیگران امور محوله به رئیس جمهوری آمریکا را انجام میدادند. به بیان ساده تر، او تنها یک ویترین بوده است!
دو: رکوردزنی بایدن در شاخص بیخانمانسازی آمریکاییها
بر اساس جدیدترین داده های نهادهای حکمرانی در آمریکا، شمار بیخانمان ها در سال 2024 در آمریکا، بیش از 18 درصد در قیاس با سال 2023 افزایش یافته است. این یعنی تنها در طی یک سال، بیش از 770 هزار بیخانمان به آمریکا اضافه شده است. این عدد در نوع خود یک رکورد بزرگ محسوب می شود.
اساسا آمارهایی از این دست بوده که سبب شده تا بر اساس جدیدترین نظرسنجی موسسه گالوپ، پس از چندین دهه، مسائل و دغدغه های اقتصادی، جای توجه به دموکراسی در آمریکا به عنوان اولویت اصلی مردم این کشور را بگیرند.
سه: انفجار بحران بدهی در آمریکا
در دوره ریاست جمهوری بایدن شاهد انفجار بحران بدهی در آمریکا و عبور میزان بدهی آمریکا از رقم 35 تریلیون دلار بوده ایم. این عدد به قدری چشمگیر است که بسیاری قبل از انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا معتقد بودند که آمریکا به جای یک سیاستمدار نیازمند یک حسابدار است تا کرسی ریاست جمهوری این کشور را اشغال کند.
اساسا به دلیل همین بدهی سنگین است که رتبه اعتباری دولت آمریکا در دوره ریاست جمهوری بایدن توسط موسسات معتبر رتبه سنجی نظیر فیچ دو مرتبه سقوط کرد. موضوعی که به هیچ عنوان برای اقتصاد آمریکا و موقعیت بین المللی این کشور مساله مطلوبی نیست.
چهار: گافهای بیانتهای بایدن
شاید بیراه نباشد اگر جو بایدن را سلطان گاف دادن های عجیب و غریب در میان روسای جمهور کل تاریخ آمریکا بدانیم. او در بسیاری از موارد که توسط دوربین های تلویزیونی ضبط شده با افراد خیالی دست می داد و صحبت می کرد و یا چندین بار از پله های هواپیما سقوط کرد و حتی نام اعضای کابینه خود و رهبران خارجی را که با آن ها ملاقات می کرد از یاد می برد.
در عین حال، بایدن وضعیت سلامتی مساعدی نیز نداشت و بسیاری معتفقد بودند که او با رفتارهای عجیب و غریبش به عنوان رئیس جمهور آمریکا، وجهه بین المللی این کشور را به خطر انداخته است. این موضوعات به قدری برای بایدن حاشیه ساز شدند که در نهایت خودِ وی و حزب دموکرات را به این جمع بندی رساندند که بهتر است او در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا شرکت نکند.
پنج: همدستی بایدن با نسلکشی صهیونیست ها در غزه
جنگ غزه در دوره ریاست جمهوری بایدن رخ داد. او همه جوره ازکارزار جنایت و نسل کشی رژیم اشغالگر قدس علیه مردم غزه حمایت کرد. وی میلیاردها دلار کمک مالی و تسلیحاتی را به صهیونیست ها تخصیص داد(آمریکا در جایگاه نخست ارائه کمک های مالی و تسلیحاتی به صهیونیست ها قرار دارد). موضوعی که منتج به شهادترسیدن بیش از 45 هزار فلسطینی بیگناه شده است و البته که ده ها هزار نفر دیگر هم مجروح و مفقود هستند.
اساسا به دلیل همین جنایات است که دیوان بین المللی دادگستری، حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و البته یوآف گالانت وزیر جنک سابق صهیونیست ها را صادر کرده است. این در حالی است که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، اصلیترین متحد و همراه صهیونیست ها در اعمال جنایت علیه مردم فلسطین و دیگر ملت های منطقه بوده است. موضوعی که آن نیز تا ابد در تاریخ آمریکا برجا خواهد ماند و لنکه ننگی بر پیشانی جو بایدن است.
شش: بدترین رئیس جمهور تاریخ مدرن آمریکا
نشریه دیلی میل اخیرا در یک نظرسنجی که با حضور شمار قابل توجهی از مردم آمریکا همراه بوده، این نکته را مورد اشاره قرار داده که اغلب آمریکایی ها، جو بایدن را بدترین رئیس جمهور این کشور در طی حداقل 50 سال اخیر ارزیابی می کنند. در این راستا، آمریکایی ها این اعتفقاد را دارند که عملکرد بایدن در قدرت حتی از ریچارد نیکسون که به دلیل رشوایی واتر گیت مجبور به استعفا شد نیز بدتر بوده است.
بسیاری معتقدند ریشه رسیدن آمریکایی ها به این دیدگاه در مورد بایدن در این است که وی در حوزه اقتصادی و رفاهی مردم آمریکا نتوانسته موثر عمل کند و البته که در حوزه سیاست خارجی این کشور نیز کلکسیونی از شکست ها را رقم زده است.
هفت: نفاق معنادارِ بایدن
جو بایدن همواره سعی داشته تا خود را در مقام یک دولتمرد جنتلمن و آداب دان به افکار عمومی کشورش و جهان معرفی کند. فردی که به قوانین و عرف ها احترام می گذارد و چندان غیرعادی(مثل ترامپ) رفتار نمی کند. با این حال، او در دوره حضورش در قدرت این تصویر را مخدوش کرد. به عنوان مثال، او در شرایطی مدام از حقوق بشر صحبت کرده که دولتش در پسِ پرده سیلی از اقدامات جنایتکارانه در بخش های مختلف جهان بوده است. شاید عینیترین نمونه در این رابطه جنگ غزه و همدستی وی با صهیونیست ها در ارتکاب به جنایت علیه مردم فلسطین باشد.
در مثالی دیگر، بایدن که همواره از تعهد خود به قانون صحبت می کرد، پس از آنکه پسرش در چند پرونده قضایی درگیر شد، اعلام کرد که اگر او محکوم شود در پرونده وی دخالتی نخواهد کرد. با این حال، علی رغم محکومشدن هانتر بایدن از سوی سیتسم قضایی آمریکا، بایدن در روزهای آخر حضورش در قدرت، از اختیارات عفو ریاست جمهوری آمریکا استفاده کرد و پسرش را عفو کرد.
اقدامی که با بازخوردهای منفی گسترده ای در آمریکا رو به رو شد. پیش از این نیز هانتر بایدن با توجه محتویات غیر اخلاقی لو رفته از لپ تاپش، رسوایی های گسترده ای را برای پدر خود به بار آورده بود. در عین حال، گزارشهای مختلف حاکی از همدستی بایدن با برادر و پسرش در برخی معاملات تجاری غیرقانونی و فرار مالیاتی نیز هستند که این مساله هم برای بایدن جنجالساز شده است.
هشت: ادعای عجیب بایدن در مقام رئیس جمهوری آمریکا
در نهایت باید گفت که انگار خودِ بایدن هم از زمان حضورش در قدرت ایمان داشت که عملکرد بدی را از خود به جا خواهد گذاشت. او همواره تاکید می کرد که حضور او در قدرت برای ممانعت از حضور ترامپ در قدرت بوده است. به بیان ساده تر، او به صورت ایجابی سعی در اثبات کارآمدی خود نداشت و با نفی ترامپ سعی در اثبات خود داشت.
اساسا به همین دلیل هم بوده که بسیاری از اقلیت های قومی در آمریکا نظیر لاتین تبارها، مسلمانان و یا هیسپانیکها که سنتا در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دموکرات ها رای می دادند، از این حزب فاصله گرفته و در انتخابات سال 2024 آمریکا به ترامپ رای دادند. از این رو، بایدن رئیس جمهوری بود که حتی از همان ابتدای کار نیز خودش را قبول نداشت و سعی داشت افکار عمومی آمریکا را هم قانع کند که نباید از او توقع چندانی داشته باشند!