به گزارش حلقه وصل: کسانی که اخبار مربوط به تصرف شهر «حماه» توسط گروههای مسلح تروریستی در سوریه رصد میکردند، میدانند که ارتش و نیروهای مسلح سوریه مقاومت بسیار سختی در برابر حملات این گروهها انجام دادند و این «محمد الجولانی»، سرکرده گروه تروریستی تکفیری «هیئت تحریر شام» را بر آن داشت تا به «سربند قرمزها» یا واحد نیروهای ویژه خود متوسل شود.
به اذعان ناظران اگر «سربند قرمزها» نبودند، گروههای مسلح هیچگاه نمیتوانستند، سرنوشت این نبرد را به سود این گروهها تغییر دهند. اما «سربند قرمزها» چه کسانی هستند و چه مأموریتی دارند؟
بیعت مرگ
در ماه مه 2018 گروه تروریستی تکفیری «هیئت تحریر شام»، جبهه النصره پیشین کلیپی تصویری تحت عنوان «جز در برابر خدا سر فرود نمیآوریم» منتشر کرد که در آن برای اولین بار نیروهای ویژه این گروه به تصویر کشیده شده بودند.
این کلیپ نشان میداد که چگونه این نیروها که همگی سربندهای قرمز بسته بودند، مهاراتهای رزمی و جنگی ویژه را فرا میگیرند.
چند سال بعد آشکار شد، بسیاری از عملیاتهای تروریستی انتحاری که در آنها صدها شهروند بیگناه در مناطق مختلف سوریه از جمله در حومههای ادلب، حلب، حماه و لاذقیه به وقوع پیوسته بودند، با این گروه ارتباط پیدا میکند.
گفته میشود که گروه «سربند قرمزها» نام خود را از «ابو دجانه» صحابه پیامبر گرفتهاند که به شجاعت معروف بود و در میدانهای نبرد سربندی قرمز به سر میبست.
اوایل سال 2020 کلیپی از ابو محمد الجولانی، سرکرده هیئت تحریر شام منتشر شد که او را درحال بستن سربندی قرمز به سر در کنار گروهی از تروریستها نشان میداد که همگی سربند قرمز به سر بسته بودند، این کلیپ به کلیپ «بیعت مرگ» معروف شد و طی آن تروریستها در برابر الجولانی قسم یاد کردند که در راه اهداف گروه جانفشانی کنند.
از زمان تأسیس این گروه در سال 2012 با نام «جبهه النصره» توسط تکفیریهای تندرویی که از عراق به سوریه آمده بودند و قبل از قطع ارتباط صوری آن با سازمان «القاعده» و تغییر نامش به «هیئت تحریر شام»، این گروه در اغلب حملات خود بر عملیاتهای «کیفی» متکی بود که در «بمبگذاری» مراکز وابسته به دولت سوریه نمود پیدا میکرد، این بمبگذاریها توسط افراد خبرهای انجام میشد که اغلب آنها عضو واحد «سربند قرمزها» بودند.
عملیاتهای کیفی هیئت تحریر شام به بمبگذاری محدود نمیشد، بلکه مهمترین ویژگی این نیروها «انتحاری» بودن آنها بود، بنابراین در زمانی که عملیاتها به بن بست میخورد و هدف محقق نمیشد، «سربند قرمزها» موظف بودند، خود به دل نیروهای سوری بزنند و منفجر کنند.
مأموریتهای سربند قرمزها
مأموریتهای بسیار سخت و خطرناک به این نیروها محول میشود که در بمبگذاری و منفجر کردن خود در مناطق هدف و عمدتا در میان افراد چه نظامی و چه غیر نظامی، از جمله در مناطق غیرنظامی پرجمعیت نمود پیدا میکند.
معمولا هیئت تحریر شام هرگاه در عملیاتی یا حملهای یا دستیابی به هدفی به درب بسته بخورد، از این نیروها استفاده میکند که شرط اول پیوستن آنها به این واحد گذشتن از جان خود است.
واحد «سربند قرمزها» علاوه بر نیروهای انتحاری دارای گروهی تکتیرانداز است که آنها نیز تحت آموزشهای بسیار حرفهای و سخت قرار میگیرند و مأموریت آنها هدفگیری درجهداران و افسران تأثیرگذار میدانی در ارتش سوریه است.
به گفته یک منبع نظامی سوری، «سربند قرمزها» رکن اصلی عملیات گروههای تروریستی مسلح از جمله هیئت تحریر شام در حمله به مناطق راهبردی حومه شمالی حماه معروف به کوه «زین العابدین» در شمال شهر حماه را تشکیل میدادند و چندین عملیات انتحاری در مواضع ارتش سوریه انجام دادند که راه را برای پیشروی دیگر تروریستها باز میکرد.
این منبع نظامی سوری خاطر نشان کرد که «سربند قرمزها» شاخه سازمان القاعده در سوریه هستند که در سال 2016 توسط «ابو رفیق ازبکی» تشکیل شد و سرکردگی آن را «ابو یقظان مصری» برعهده دارد.
«سربند قرمزها» نقش مهمی در حملات هیئت تحریر شام به گروه تروریستی تکفیری «جنود الشام» به سرکردگی «ابو مسلم چچنی» در منطقه جبل الترکمان در حومه شمالی لاذقیه در سال 2021 ایفا کردند که منتهی به تصرف این منطقه توسط هیئت تحریر شام شد.
نوع عملیات «سربند قرمزها» همان عملیات «انتحاری» است که طی سالهای 2011 تا 2018 گروههای تروریستی به ویژه «داعش» و خودِ تحریر شام با نام «جبهه النصره» در سوریه و عراق به ویژه در مناطق پر جمعیت و پر تردد غیرنظامی انجام میدادند و موجب شهادت و زخمی شدن صدها انسان بیگناه و بیدفاع میشدند.
این بار دیگر ثابت میکند، هیئت تحریر شام اگرچه تلاش میکند، خود را در ظاهر گروهی به روز رسانی شده و جدا از القاعده و داعش نشان دهد، اما در باطن همان تفکرات و اندیشهها را دارد.