به گزارش حلقه وصل: نشست دورهای «گروه اقدام مالی» (FATF) از دوم تا چهارم آبانماه در پاریس برگزار شد. یکی از نتایج مهم این نشست، تنزل جایگاه لبنان از وضعیت عادی به «فهرست خاکستری» بود؛ فهرستی که کشورهایی را شامل میشود که نیاز به نظارت و پایش بیشتری از سوی این نهاد دارند. اتخاذ این تصمیم در شرایطی که ثبات سیاسی لبنان به دلیل درگیریهای نظامی مستقیم با رژیم صهیونیستی به شدت آسیبپذیر شده است، جای تأمل و بررسی بیشتر دارد.
افزوده شدن لبنان به فهرست خاکستری در شرایطی صورت گرفت که این کشور سالها بهطور کامل با FATF همکاری کرده و استانداردهای مد نظر این نهاد را به اجرا گذاشته است. با توجه به بیانیه پایانی FATF و برنامه اقدام تعیینشده برای لبنان، میتوان دریافت که این اقدام همزمان با تلاشهای ایالات متحده و رژیم صهیونیستی برای تضعیف حزبالله در عرصه نظامی، به گونهای هدفمند در راستای تضعیف شبکهی تأمین مالی این گروه انجام گرفته است؛ امری که بار دیگر نقش FATF را، علیرغم ادعای غیرسیاسیبودن، در جهتگیریهای سیاسی برجسته میسازد.
برنامهی اقدام لبنان
در بیانیهی عمومی FATF در مورد لبنان، برنامهی اقدام این کشور در 10 بند ابلاغ شده است. چنانچه لبنان بخواهد از فهرست خاکستری FATF بیرون بیاید، باید در 10 بند مذکور پیشرفت قابل توجهی داشته باشد. اما سوال مهم اینجاست که FATF در برنامهی اقدام لبنان، چه چیزی را به این کشور ابلاغ کرده است؟
با بررسی برنامه اقدام لبنان این نکته روشن میشود که هدف این برنامه مقابله با جریان مالی حزبالله لبنان است. افزایش نظارتها بر جریانات پول نقد مخصوصا در مرزها و یا افزایش نظارت بر موسسات غیرمالی که در حوزهی طلا و سنگهای گرانبها کار میکنند، موید این قضیه است همچنین در بند 8 برنامه آمده است که لبنان باید تحقیقات پیرامون تامین مالی تروریسم را پیگیری کرده و با شرکای خارجی در این حوزه، اشتراکگذاری اطلاعات داشته باشد.
این اشتراکگذاری باید منطبق با گزارش ارزیابی FATF از لبنان باشد. در گزارش ارزیابی لبنان که در سال 2023 منتشر شده است آمده که لبنان باید تحقیقات در مورد تامین مالی تروریسم مرتبط با یک سازمان شبه نظامی محلی را پیگیری کرده و اطلاعات آن را به شرکای خارجی بهاشتراک بگذارد.
واضح است که منظور از یک سازمان شبهنظامی محلی در لبنان، حزبالله بوده و دولت این کشور علاوه بر تحقیقات در مورد روش تامین مالی حزبالله، نتیجهی این تحقیقات را در اختیار هرگونه درخواست کنندهای بگذارد.
نهاد FATF مدتهاست که حتی از قالب بهظاهر فنی خود خارج شده و بهصورت علنی ابزار دست غرب و در این برهه مخصوصا رژیم صهیونیستی شده است. شناسایی دقیق جریان تامین مالی حزبالله، ماموریتی است که بهنظر میرسد توسط رژیم صهیونیستی (که عضو اصلی FATF است) به FATF داده شده است.
حال مسئولین دولتی و موافقان همکاری با FATF باید جواب دهند، نهادی که اینگونه ابزار دست رژیم صهیونیستی است، چگونه میتواند با جمهوری اسلامی تعاملی منصفانه و دارای منفعت داشته باشد؟