
به گزارش حلقه وصل: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در حالی قرار است در حدود یک ماه دیگر برگزار شود که بالغ بر نیمی از مردم ایالات متحده خواستار ایجاد تغییر در روند برگزاری این انتخابات هستند.
نه به الکترال؛ رأی مردمی ملاک باشد
گروه بینالملل خبرگزاری فارس؛ بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط مؤسسه گالوپ، ۵۸ درصد از مردم ایالات متحده خواستار تعیین رئیسجمهور این کشور بر اساس آرای اکثریت هستند. در این میان ۳۹ درصد از افراد در آمریکا معتقدند که ساختار کنونی، مناسب است و پیروز انتخابات ریاستجمهوری باید بر اساس آرای کالج الکترال تعیین شود.
رأی الکترال تعیینکننده است
بنیانگذاران ایالات متحده در سال ۱۷۸۷ از بیم اینکه اکثریت نتوانند فرد مناسب را برای ریاستجمهوری انتخاب کنند؛ سیستمی را موسوم به الکترال طراحی کردند.
بهموجب این سیستم، در هر ایالت، گروهی بهعنوان هیئت انتخابکنندگان در مورد رئیسجمهور آینده ایالات متحده تصمیمگیری میکنند. تعداد آرای الکترال در هر ایالت هم متناسب با جمعیت آن ایالت تعیین میشود. در مجموع ۵۳۸ انتخابکننده، کالج الکترال را تشکیل میدهند.
کلینتون برنده اما بازنده!
باتوجهبه سیستم حاکم بر انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده این آرای الکترال است که تعیینکننده است و نه رأی مردمی. همین روند انتخاباتی بود که هیلاری کلینتون دموکرات را باوجود کسب اکثریت آرا راهی خانه کرد و دونالد ترامپ را بهواسطه آرای بیشتر الکترال راهی کاخ سفید. این در حالی بود که کلینتون ۳ میلیون رأی مردمی بیشتر از ترامپ کسب کرده بود؛ اما رقیب جمهوریخواه او با ۳۰۴ رأی الکترال قدرت را در دست گرفت.
دموکراتهای ناراضی در مقابل جمهوریخواهان راضی
بیشترین افراد ناراضی از سیستم انتخاباتی کنونی آمریکا را دموکراتها تشکیل میدهند. 82 درصد از آبیها، خواهان ایجاد تغییر در این روند هستند. دموکراتها پیشازاین در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ هزینه این فرایند انتخاباتی را به شکل بدی پرداختند و مجبور شدند ترامپ را بهعنوان رئیسجمهوری از حزب قرمزها برای ۴ سال تحمل کنند.
در نقطه مقابل، اکثریت جمهوریخواهان با ۶۶ درصد خواهان ادامهیافتن همین سیستم کنونی انتخاباتی هستند و معتقدند که الکترال باید تعیینکننده نفر اول کاخ سفید باشد. این در حالی است که پیشازاین پس از انتخاب ترامپ به ریاستجمهوری ۸۱ درصد از قرمزها از الکترال اعلام رضایت کرده بودند و فقط ۱۷ درصد خواهان تغییر روند انتخابات ریاستجمهوری شده بودند.
طرفداران دو حزب اصلی ایالات متحده در حالی با یکدیگر بر سر روند برگزاری انتخابات ریاستجمهوری اختلاف فاحشی دارند که در گذشته، اکثریت دموکراتها، جمهوریخواهان و حتی افراد با گرایش مستقل به دنبال تغییر قانون اساسی برای ایجاد تغییرات در فرایند انتخابات بودهاند.
بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط گالوپ در دهههای ۱۹۶۰، ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی به طور متوسط ۷۰ درصد از جمهوریخواهان، ۶۶ درصد از دموکراتها و ۷۴ درصد از افراد مستقل از سیستم حاکم بر انتخابات ناراضی بودهاند و رأی مردمی را مهمتر میدانستهاند.
اصلاحاتی در کار نیست
باوجودآنکه اکثریت ساده مردم آمریکا خواهان اصلاح قانون اساسی این کشور در مورد انتخابات ریاستجمهوری هستند؛ ایجاد اصلاحات در روند برگزاری این انتخابات تقریباً محال به نظر میرسد.
تغییر در قانون اساسی ایالات متحده بهندرت اتفاق افتاده است. ایجاد اصلاحات در این قانون روند دشواری دارد که تقریباً تأمین خواسته اغلب مردم آمریکا را غیرممکن میسازد.
تغییر در قانون اساسی به حمایت اکثریت نمایندگان در کنگره آمریکا احتیاج دارد. راه جایگزین دیگر این است که دو سوم از ایالتها، کنوانسیونی را برای تغییر قانون ارائه کنند و سهچهارم از ایالتها هم این اصلاحات را تصویب کنند. باتوجهبه نظرات کاملاً متفاوت نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه در مورد سیستم الکترال، بعید به نظر میرسد که اعضای کنگره برای تغییر قانون به اجماع برسند.
انتخابات نوامبر؛ مهمترین انتخابات تاریخ مدرن آمریکا
انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده قرار است در پنج نوامبر (۱۵ آبانماه) برگزار شود. برخی تحلیلگران این انتخابات را مهمترین انتخابات تاریخ مدرن آمریکا توصیف کردهاند. دو ترور نافرجام نامزد جمهوریخواه هم اهمیت این انتخابات را دوچندان کرده است.
در حال حاضر بر اساس بسیاری از نظرسنجیها در سطح ملی، هریس دموکرات توانسته است رأی عده بیشتری از مردم ایالات متحده را به خود جلب کند.
نامزد دموکرات در نظرسنجی انجام شده توسط «بلومبرگ» و «مورنینگ کانسالت» هم توانسته بود رأی ۶ ایالت از هفت ایالت کلیدی را به دست آورد؛ اما همچنان ترامپ جمهوریخواه فرصت دارد تا نتیجه را به نفع خود تغییر دهد.
رئیسجمهور سابق ایالات متحده، دوران رقابتی پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. دو سوءقصد نافرجام و جایگزینی هریس بهجای بایدن، بارها در تغییر آرای نامزد جمهوریخواه در نظرسنجیها اثر گذاشت؛ اما به نظر میرسد تا اینجای کار روشهای کارزار ترامپ برای پیروزی بر هریس چندان موفقیتآمیز نبوده است و احتمال ماندن معاون رئیسجمهور در کاخ سفید این بار در قامت رئیسجمهور افزایشیافته است.