سرویس معرفی: حجتالاسلام صابر بایرامی در گفت و گو با حلقه وصل به تشریح فعالیتهای خودجوش یک گروه جهادی در قالب طرح «رفقای مسجدی» در اردبیل پرداخت.
وی بیان داشت: یکی از برنامههایی که در ایام ماه مبارک رمضان سال 96 در برخی مساجد اردبیل نوجوانان و جوانان را به صورت پرشور سر سفره قرآن و تعلیم و تربیت دینی مینشاند برنامه ای تحت عنوان «رفقای مسجدی» بود که به صورت خودجوش سعی در تربیت دینی و افزایش علقه این قشر با مساجد داشت.
بایرامی تصریح کرد: آن سال گروه تبلیغی کوثر نور که متشکل از طلاب اردبیلی بود و در قم تحصیل می کردند در ایام تبلیغی از جمله دهه محرم و ماه مبارک رمضان و تابستان ها به منطقه اردبیل می آمدند و به فعالیت های فرهنگی و تبلیغی می پرداختند. بعد از ماه مبارک رمضان در سال نود و شش با توجه به اثرات این طرح و استقبالی که شد ما ادامه ی کار را در دست گرفتیم و در واقع با همکاری روحانیون جهادی شهر اجرای طرح «رفقای مسجدی» را ادامه دادیم.
این فعال فرهنگی ادامه داد: البته ابتدای کار من هم به عنوان یک روحانی کار را در مسجدی آغاز کردم و به مرور مسئولیت این طرح به بنده سپرده شد. دی ماه سال ۹۶ تعدادی از مساجد در واحد برادران اجرای این طرح را آغاز کردند و بعد به تدریج واحد خواهران هم کار را شروع کردند. فعالیت حوزه ی کاری «رفقای مسجدی» کودکان و نوجوانان گروه سنی 7 تا 1۶ است که شامل مباحث کلی قرآن، احکام، معارف دینی، اخلاقی، برنامه های آموزشی، تفریحی ، ورزشی، تربیتی و ... می شود.
وی ضمن اشاره به مساجد حاشیه شهر اردبیل افزود: خب برخی از مساجد این مناطق فاقد کانون فرهنگی و یا پایگاه بسیج بودند و هدف ما هم ابتدا ارتقا و توانمندسازی این مساجد بود و در نهایت نیز ارتباط گیری با نوجوانان و جوانان این مناطق. در واقع از جمله مباحث محوری این طرح ابتدا مسجد محور بودن است یعنی فعالیت ها باید در داخل مسجد صورت گیرد و آن فضای معنوی بسیار کمک کننده است در طرح مباحث تربیتی. نکته ی دیگر اینکه روحانی مسجد باید کار را در دست بگیرد و فعالیت ها با محوریت آن روحانی صورت می گیرد.
بایرامی خاطر نشان کرد: بحث دیگری که در طول این مدت فعالیت بسیار مدنظر ماست نخبه یابی و نخبه پروری ست. چراکه در مناطق حاشیه شهر اردبیل افراد نخبه ی فراوانی هستند که به دلیل نبود شرایط و امکانات فرصت تداعی پیدا نمی کنند و متأسفانه بسیاری از این افراد از کودکی مشغول فعالیت می شوند به همین منظور ما بعد از شناسایی این افراد در حین فعالیت و ارتباط گیری با ارگان ها و نهاد های مختلفی وارد گفت و گو و مشورت می شویم تا این افراد تحت حمایت قرار گیرند.
مسئول اجرایی طرح «رفقای مسجدی» ادامه داد: برای مثال تفاهم نامه ای با دانشگاه فرهنگیان امضاء کردیم که در مساجد جهت آموزش کودکان و نوجوانانی که پایه تحصیلی ضعیفی دارند معلم و مربی برای آموزش فرستاده می شود . به نوعی شناسایی کودکان و خانواده های نیازمند و همچنین حمایت از افراد مستعد از جمله بخش های اصلی این طرح است که بعد از بازدید حاج حسین یکتا نیز مورد تأیید ایشان قرار گرفت و همین امر ما را در اجرای این طرح مصمم تر ساخت.
وی ضمن اشاره به آموزش بانوان سرپرست خانوار و یا خانواده های نیازمند حاشیه شهر اردبیل یادآور شد: در بحث اقتصاد مقاومتی تلاش کردیم تا با آموزش قالیبافی، خیاطی برای بانوان و کشاورزی و کسب مهارت برای آقایان تا حدودی به معیشت آن ها نیز کمک کنیم که خدا را شکر مثمرثمر واقع شده و در حال حاضر بسیاری از این خانواده ها شرایط بهتری یافتند.
بایرامی اضافه کرد: آنچه قابل انکار نیست متأسفانه تغییر نگاه نسبت به روحانیت به ویژه در مناطق کم برخوردار است نکته ی دیگری که ما را برآن داشت که در حوزه ی تبلیغ چهره به چهره وارد شویم تغییر این نگاه بود. قشر نوجوان و جوان ما با توجه به آنچه گفتم باید نیازمند پاسخ به شبهات در این حوزه بود که این طرح کمک بسیاری کرد احیاء شعائر الهی در مراکزی که زمینه ی بروز مفاسد اجتماعی وجود دارد وتبلیغ فرهنگ ارزشی مردم اردبیل، ترویج فرهنگ و اندیشه ی دینی با عرضه ی محصولات سالم و ارزشمند فرهنگی در قالب هدیه ازطرف یک روحانی هم از دیگر بخش ها ی فعالیت ما درطرح «رفقای مسجدی» ست. ما واقعا تلاش می کنیم مانند یک رفیق و دوست بچه ها را به سمت مساجد بیاوریم .
این فعال فرهنگی تأکید کرد: ایجاد محیطی امن و با نشاط با محتوای معارف دینی برای خانواده ها و مخصوصا کودکان و نوجوانان هدف دیگر ماست. دشمنان از طریق بسیاری از رسانه ها از جمله فضای مجازی اخلاق را هدف قرار داده اند و ما با اعتلای مساجد این مناطق تلاش می کنیم که این موضوع یعنی اخلاقیت در صدر فعالیت های بچه ها قرار بیگرد. طرح احکام که به آن اشاره کردم نیز مورد توجه است چراکه بارها متأسفانه ما شاهد بودیم که والدین با گذشت چندین سال از عمر زندگی زناشویی خود و یا حتی درمباحث فرزندپروری از بسیار از احکام شرعی خود غافل و بی اطلاعند.
این مبلغ دینی ضمن اشاره به حمایت های قرارگاه فرهنگی فاطمه الزهرا(س) استان گفت: با شروع این طرح توانستیم برای اجرایی کردن برخی ایده ها حمایت هایی را دریافت نماییم اما حمایت اصلی ومداوم قرارگاه فرهنگی فاطمه الزهرا(س) استان موجب شد این طرح با اثرگذاری بیش تر پیش برود.
مسئول طرح «رفقای مسجدی» در اردبیل اظهار داشت: در حال حاضر رفقای مسجدی در 18 مسجد برای برادران و 20 مسجد برای خواهران درحال اجراست اما ما تلاش خواهیم کرد که این طرح از سطح شهراردبیل به دیگر شهرها و حتی روستاهای استان نیز انتقال یابد و روستاهای دورافتاده ی استان و دیگر مناطق هم از فعالیت های ای طرح بی بهره نمانند.
وی در خصوص مشکلات اجرایی این طرح نیز گفت: خب همان طور که گفتم این کار توسط گروهی جهادی در حال اجراست و مبلغان ما به صورت جهادی فعالیت می کنند اما آنچه مهم است توجه به این مبلغین و رفع مشکلات و مسائل مالی آن هاست. به هر صورت همان طور که رهبر معظم انقلاب هم فرمودند باید متولیان کارهای فرهنگی از جهت مالی هم حمایت شوند تا بتوانند بدون دغدغه به انجام فعالیت بپردازند. امیدواریم که این مهم مورد توجه مسئولان قرار بگیرد و با توجه به اثرگذاری این طرح در خصوص حمایت از این جهادگران نیز اقداماتی انجام شود.
وی افزود: کار پرورش نخبه های انقلابی با محوریت مساجد و ایجاد پایگاه های علمی و فرهنگی جهت هدایت فکری دانش آموزان ونوجوانان از اهم فعالیت های این طرح است و باید با برگزاری چنین برنامههایی پاسخگوی نیاز این قشر از جامعه در جهت تربیت جوان مؤمن و انقلابی باشیم و به امیدخدا با همراهی دغدغه مندان فرهنگی استان سعی خواهیم کرد که به نحو احسن این کار را ادامه دهیم و در سطح استان گسترش دهیم.