سرویس پرونده: انقلاب مردم ایران به حساس ترین و مهم ترین روز خود رسیده است. تنها کاری که باقی مانده سقوط حکومت پهلوی است . شرایط در روزهای گذشته به گونه ای رقم خورده است که 22 بهمن روز سرنوشت ایران محسوب می شود . یا انقلاب پیروز می شود یا کودتای حکومت تا سالها خفقان را بر مردم تحمیل خواهد کرد مانند 28 مرداد، اما این بار مردم تجربه مشروطه و ملی شدن صنعت نفت و کودتای 28 مرداد را در ذهن دارند و به خوبی می دانند هزینه شکست چیست. رهبری امت نیز به هدایت گر خوبی است که نگذارد انقلاب به ورطه شکست بیفتد.
مردم از دو روز گذشته خیابان ها را ترک نکرده اند. در تهران بعد از حمله گارد به پادگان نیروی هوایی به دستور دولت تصمیم بر بمباران هوایی محدوده شرق تهران و پادگان است اما در جلسه ساعت 9 ستاد ارتش و اختلاف بین سران ارتش و دولت این حمله لغو می شود. حملات مردم در سراسر کشور به پاسگاه های ژاندارمری ادامه دارد. سرانجام در ساعت ده و نیم ستاد ارتش اعلامیه بی طرفی را صادر می کند. ستاد ژاندارمری به دست نیروی های مردمی فتح شده است . پادگان عشرت آباد نیز ضرب شصت مردم را چشیده و سقوط کرده است. دانشکده افسری ، پادگان نیروی هوایی ، کاخ گلستان و رادیو ایران نیز به دست مردم فتح شده اند. مردم زندان کمیته مشترک ضدخرابکاری که یادآور سالها شکنجه ی زندانیان سیاسی و جوانان پاک این مرز و بوم بوده است را نیز به تصرف خود درآورده اند.
امام در پیامی به ماسبت اعلام بی طرفی ارتش چهار نکته را متذکر می شوند. اولا از مردم میخواهند در صورتی که نیروهای ارتش به پادگان ها رفته اند آرامش خود را حفظ نمایند. دوم ، از مردم میخواهند جلوی آتش سوزی و خرابکاری را بگیرند. سوم ، به سفارتخانه ها حمله نکنند و در صورت حمله احتمالی دوباره ارتش جلوی آن بایستند و چهارم آنکه به امرای ارتش اعلام می کند در صورت جلوگیری از تجاوز ارتش به مردم و پیوستن آنان به ملت ، آنان را از ملت می دانند و مانند برادر با آنها رفتار خواهد شد. امام همچنین در پاسخ به استفتاء تعدادی از نظامیان درباره مراسم سوگند به تعهد حفظ تاج و تخت چنین می نویسند : " قسم برای حفظ قدرت طاغوتی صحیح نیست و مخالفت با آن واجب است؛ و کسانی که این نحو قسم خوردهاند باید بر خلاف آن عمل کنند. والسلام علیکم و رحمةاللّه و برکاته."
درهای زندان قصر توسط نیروهای مسلح گشوده می شود اما مردم زندانیانی که در حال فرار بودند را دستگیر و تحویل مدرسه رفاه می دهند. محل اسلحه سازی ارتش که از شب گذشته مورد حمله قرار کرفته بود صبح امروز به تصرف افراد مسلح مردمی در می آید. فرماندار نظامی آخرین اعلامیه خود صادر کرده و در آن از نظامیان می خواهد که به پادگان های خود بازگردند. میادین شهر تهران صحنه جنگ خونین گارد و مردم است.
مردم که با پیام امام از شب گذشته علیه حکومت نظامی اقدام به حضور در خیابان ها نموده بودند تا انقلاب از دست نرود، اکنون سنگر به سنگر حکومت پهلوی را به تصرف خویش در می آوردند. سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران به دست مردم اسیر شده و تحویل شورای انقلاب می شود. فرمانده گارد جاوید نیز در جریان درگیری ها در میدان فوزیه (امام حسین) به ضرب گلوله ای کشته می شود. حالا دیگر این مردم هستند که آزاد و رها خود تصمیم میگیرند.
بختیار نیز که قرار بود طی جلسه در حضور مهندس بازرگان استعفا بدهد ، در جلسه حاضر نمی شود. و پس از محاصره نخست وزیری با فرار به دانشکده افسری با هلیکوپتر فرار می کند و سرانجام آن که خود را مرغ طوفان می خواند 6 ماه بعد به طور مخفیانه از کشور خارج می شود.
تمام کلانتری ها و پایگاه های ژاندامری به تصرف مردم درآمده است. و حدود ساعت 6 بعد از ظهر مرکز رادیو و جام جم نیز به دست نیروهای انقلابی می افتد. و قطب زاده طی حکمی از سوی دولت موقت به ریاست صدا و سیمای ایران منصوب می شود.
این صدای ملت ایران است. گویند رادیو به عنوان اولین جملات پیروزی انقلاب این را بیان میکند. در این میان پیام امام امت به مناسبت پیروزی حائز اهمیت است . امام ملت مسلمان و قهرمان و مبارز ایران را با بیان سه نکته مهم هدایت می کند. توجه به رشد اسلامی و انقلابی مردم ایران در دوران گذشته ، توجه به خطر نفوذ و آشوب و هرج مرج توسط عناصر نفوذی و نیز تاکید بر برخورد اسلامی با اسیرانی که به دست نیروهای انقلابی می افتند.
حالا حکومتی که به شاهنشاهی 2500 ساله مینازید سقوط کرده است ، مردم شادمانند و استقامت رمز پیروزی آنا بر دژخیمان ستم بوده است. پیام های تبریک از دور نزدیک خطاب به ملت ایران صادر می شود. 654 شهید هزینه ملت در روزهای 21 و 22 بهمن ها برای به ثمر نشستن انقلاب است. انقلابی که به راحتی به دست نیامده است. اکنون که 40 سال از این روزها می گذرد مردم ثابت کرده اند در همه سختی ها و مشکلات پای آنچه که هزینه کرده ان ایستاده اند یعنی استقلال ، آزادی و جمهوری اسلامی.
* مطالب مرتبط:
- ۱۲ بهمن؛ آغاز شمارش معکوس پایان حکومت پهلوی
- ۱۳ بهمن؛ استقلال، خواسته بزرگ ملت
- ۱۴ بهمن؛ فرار، تنها راه در مقابل سیل مردمی انقلاب
- ۱۵ بهمن؛ اعتبار دولت موقت با حکم امام(ره)
- ۱۷ بهمن؛ سیل خروشان ملت دست دژخیم را کوتاه میکند
- ۱۸ بهمن؛ تحقق معنای وحدت ملت
- ۱۹ بهمن؛ بیعت با امام، معیت با امت