به گزارش حلقه وصل، «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در یک کنفرانس خبری در اختتامیه گردهمایی سفرای این کشور در آنکارا، مدعی شد که رابطه ترکیه با رژیم صهیونیستی و مصر به معنای عدول از ارزشها نیست.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، او مدعی شد: «ما همواره میگوییم که شروع روند عادیسازی روابط با اسرائیل و مصر به معنای دست کشیدن از اصول ما به ویژه در مورد مسأله فلسطین و بیت المقدس نیست.»
وی افزود: «زمانی که یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل به ترکیه سفر کرد، ما دوباره سفرا را باز گرداندیم. اکنون اسرائیل به سمت انتخابات پیش میرود و من نمیدانم که تعیین سفرا قبل یا بعد از آن انجام خواهد شد، زیرا این اقدام باید همزمان از هر دو انجام شود.»
چاووش اوغلو در ادامه ابراز تمایل کرد که روابط کشورش با مصر با همان شتابی باشد که با امارات متحده عربی و عربستان سعودی اتفاق افتاد.
او در رابطه با الحاق سوئد و فنلاند به ناتو به سند سه جانبه منعقده بین آنکارا، استکهلم و هلسینکی اشاره کرد و در این زمینه گفت: «هیچ اقدامی در این راستا انجام نشده است، سوئد و فنلاند هنوز به تعهدات خود در سند مذکور عمل نکردهاند.»
وی با بیان اینکه به پیشنهاد سوئد و فنلاند سازوکاری برای پیگیری اقدامات ملموس در رابطه با سند مذکور تدوین شده است، ابراز امیدواری کرد اولین جلسه این سازوکار در تاریخ ۲۶ آگوست برگزار شود.
ترکیه چهارمین شریک تجاری مهم رژیم صهیونیستی
تأکید «چاووش اوغلو» بر روابط با رژیم صهیونیستی ضمن «حفظ ارزشها» در حالی است که روز گذشته یک منبع سیاسی رژیم صهیونیستی به روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن گفت که ترکیه و این رژیم به عنوان بخشی از تلاشهای خود برای اصلاح روابط دوجانبه قصد دارند کنفرانسی در مورد اقتصاد و روابط تجاری برگزار کنند.
این روزنامه به نقل از یک منبع سیاسی ناشناس در تل آویو نوشت که این کنفرانس در پاییز برگزار میشود و «اورنا باربیوای»، وزیر اقتصاد رژیم صهیونیستی، سفیر این رژیم «ماتان سافران» را به عنوان وابسته اقتصادی جدید در ترکیه منصوب کرده است.
باربیوای در این باره گفته است که بازگشایی دفتر روابط اقتصادی و تجاری استانبول از سوی رژیم تل آویو که در ماه ژوئیه اعلام شد، «نشان دهنده تعهد اسرائیل به تعمیق روابط است.»
به نوشته الشرق الاوسط، روابط دیپلماتیک ترکیه و رژیم صهیونیستی برای یک دهه به دلیل حمایت ترکیه از حماس، انتقاد این کشور از رفتار رژیم تل آویو با فلسطینیها و اختلاف نظر بر سر سیاست انرژی در شرق مدیترانه تیره شده بود.
آخرین کنفرانس اقتصادی دو طرف نیز در سال ۲۰۰۹ قبل از یورش مأموران صهیونیست به کشتی کمکرسانی «مرمره» برگزار شد.
با همه اینها روابط اقتصادی رژیم صهیونیستی و ترکیه با وجود روابط پرتنش سیاسی که منجر به خروج سفرای دو طرف در سال ۲۰۱۸ شد، تحت تأثیر قابل توجهی قرار نگرفته است.
الشرق الاوسط با بیان اینکه تجارت سال گذشته آنکارا و تل آویو با ۳۰ درصد افزایش سالانه به رکورد ۷.۷ میلیارد دلار رسیده است، نوشت: «ترکیه چهارمین شریک تجاری مهم اسرائیل است.»
در این راستا اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم اسرائیل، ماه مارس گذشته به دعوت رجب طیب اردوغان از ترکیه بازدید کرد که این سفر منجر به بهبود روابط شد. از سوی دیگر، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در ماه می به سرزمین اشغالی سفر کرد، سپس هرتزوگ در ماه ژوئیه با اردوغان تماس گرفت و عید قربان را تبریک گفت.