محسن جهاندوست مدیر پروژه ای با عنوان «کالای ایرانی بخریم» در استان یزد است که در گفتگو با حلقه وصل به معرفی این طرح می پردازد. جهاندوست در ابتدا از دغدغه ای می گوید که گروهی از جوانان یزدی را درگیر خود کرده است، وی بیان داشت: در طی دو سه سال اخیر و تأکید مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از کالای ایرانی و خرید آن این دغدغه در بین بسیاری از خانواده ها ایجاد شد که به دنبال کالای ایرانی باشند و ملزومات خود را از جنس ایرانی خریداری نمایند.
وی ادامه داد: البته مشکلاتی در این مسیر برای دغدغه مندان جدای از بحث رخنه فرهنگی که در مورد کالای ایرانی بود وجود داشت و آن هم عدم دسترسی به کالاهای باکیفیت ایرانی و همچنین عرضه ی آنها بود.
جهاندوست تصریح کرد: امروزه متأسفانه رویای کیفیت کالای خارجی در بی توجهی به کالای داخلی ریشه دوانده و به تبع آن علاوه بر از بین رفتن تولید داخلی و بیکار شدن کارگران، مشکلات و معضل های اجتماعی زیادی نیز بوجود آمده است. برای برون رفت از این چالش و تحقق حمایت از تولید داخلی و اقبال جامعه به سمت استفاده از تولیدات ملی در وهله نخست باید ذهنیت نادرست کیفیت بالای کالای خارجی نسبت به کالای ایرانی در باور افراد جامعه ما شکسته شود و شکستن چنین باور غلطی نیازمند تولید باکیفیت، معرفی، عرضه و در نهایت نیز توسل به ابزار فرهنگی است.
مدیر پروژه «ایرانی بخریم» در استان یزد اضافه کرد: مطمئناً کالاهای خارجی در کشورمان مشابه ایرانی با کیفیت و با قیمت مناسب دارد که افراد نسبت به آن مطلع نیستند و گاهی حتی برخی اجناس خریداری می شود که باکیفیت هستند اما گمان می کنند که خارجی است چراکه برخی اجناس ایرانی با مارک های خارجی به فروش می رسند.
وی ضمن اشاره به مسائل و مشکلات دیگری که در خصوص ترویج خرید کالای ایرانی وجود دارد اظهار داشت: تمام آنچه گفته شد یک سمت، وجود دلال هایی که اجناس تولیدی را از تولیدی ها با قیمت پایین خریداری و آن را با قیمت چند برابر در بازار عرضه می کنند و از این بابت بیش ترین سود دست آن ها را می گیرد مسئلهای است که باید مورد توجه قرار گیرد. گاهی هم تولیدکنندگان خُردی هستند که توان، امکانات و آگاهی عرضه محصولشان را ندارند در نتیجه در کارشان با شکست مواجه می شوند تمام این مسائل موجب شد که بنده به همراه چند تن دیگر از دوستانم به فکر انجام فعالیت در این حوزه افتادیم.
جهاندوست خاطر نشان کرد: مسلماً با رویکرد خرید کالای ایرانی می توان حمایت از کار و سرمایه ایرانی را تحقق بخشید و در این عرصه درخواست بجای مردم برای بهبود کیفیت و ارتقاء اجناس ایرانی باید مورد توجه باشد. در این صورت است که تولید ملی مقدمه ای خواهد بود بر اشتغال زایی و کارآفرینی و افزایش بهره وری در تمامی عرصه ها و همچنین باعث بهبود وضعیت اجتماعی، زندگی مردم می شود و در نهایت اثرات مثبت در اقتصاد که منجر به رشد و ترقی کشورمان خواهد شد.
این جوان فعال یزدی ادامه داد: با توجه به آنچه گفته شد و مشکلات و دغدغه ای که ایجاد شده بود ما به فکر راه اندازی «سامانه جامع تولید تا مصرف» افتادیم با عنوان «ایرانی بخریم». یعنی در واقع سیستمی جامعی که به معرفی، عرضه و فروش کالاهای ایرانی باکیفیت و همراه با قیمت مناسب توسط خود افراد تولید کننده می پردازد و دست دلالان را در گام نخست کوتاه می کند.
وی تأکید کرد: البته این سیستم به صورت پایلوت در سطح استان یزد اجرایی می شود و در آینده ای نزدیک در کل کشور به فعالیت خود ادامه می دهد. به هر صورت افرادی که به هر نحوی درتولید و پخش کالای ایرانی(تولید درکارخانه_کارگاه_منزل و...) تفاوتی نمی کند نقش دارند، می توانند در این سیستم ثبت نام و کالای خود را معرفی و عرضه کنند و هیچ هزینه ای برای فروش و معرفی محصولشان دریافت نمی شود.
مدیر پروژه «ایرانی بخریم» در یزد خاطر نشان کرد: این سیستم در حال حاضر آماده ثبت نام تولید کنندگان است و آن ها می توانند نام کالا ومشخصات خود را به شماره ۰۹۱۳۵۱۴۳۱۸۵ و یا آی دی @kalayeirani_bekharim در ایتا ارسال نمایند. البته تنها ثبت نام برای معرفی محصول کافی نیست و ما گروهی جهت رصد این اطلاعات داریم که بعد از تأیید کیفیت محصول و قیمت آن محصول در این اپلیکیشن بارگذاری می شود.
جهاندوست ضمن اشاره به حمایت جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی استان از این نرم افزار افزود: نکته دیگر اینکه این رصد به صورت مداوم صورت می گیرد و اگر تخطی در خصوص قیمت و کیفیت کالا مشاهده شود همکاری کاملاً متوقف خواهد شد. ما به دنبال تولیدکنندگان و کارخانه دارهای بزرگ نبودیم در واقع هدف ما تولید کنندگان خرد و حتی خانگی است که در شرایط اقتصادی فعلی هیچ امکانی برای عرضه محصول خود ندارند. به هر صورت تا کنون که ما از هیچ نهادی حمایت نشده ایم و تنها جبهه فرهنگی استان به یاری ما آمده و حمایت کرده است.
این فعال فرهنگی به خلاء های فرهنگی نیز اشاره کرد و گفت: با تمام فعالیت هایی که در حوزه حمایت از کالای ایرانی می شود مسئله ی فرهنگی بسیار اثرگذار است که نباید از آن غافل شد. تولیدکنندگان بسیاری در کشور تلاش می کنند که محصول باکیفیت تولید و عرضه کنند و تلاش بعدی متوجه رسانه هاست تا مردم را نسبت به این محصولات آگاه کنند و اطلاع رسانی صورت گیرد که مثلا فلان محصول خارجی معادل ایرانی با کیفیتش هم تولید شده است. باید به تدریج نگاه مردم را با عرضه محصول با کیفیت ایرانی و البته معرفی آن تغییر داد تا در هنگام خرید اولویت آن ها کالای ایرانی باشد.
جهاندوست در پایان بیان داشت: با حمایت از کالای ایرانی و در واقع خرید آن ما در به کارگیری کارگران بیش تر در کارگاه ها و کارخانه ها کشورمان سهیم می شویم. شاید اطراف شما هم جوانان تحصیل کرده و بیکاری هستند که کافی ست چرخ تولید داخل به راه افتد تا آن ها نیز به شغل پایداری دست یابند و این در کنار مدیریت واردات کالاهای خارجی، خرید کالای ایرانی را نیز می طلبد پس همگی با هم کالای ایرانی بخریم.