سرویس سیاست حلقه وصل - «وبلاگ حلقه وصل» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی حلقه وصل همراه باشید.
***
مجلس مراقب خوشبینیهای مفرط هست!؟
محمود عباس زاده مشکینی، نماینده پارلمان و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا با اشاره به جلسه دوشنبه شب گذشته نمایندگان با وزیر خارجه و معاون وی (باقری کنی)؛ رعایت خطوط قرمز نظام را برای مجلس مهم دانست و اظهار داشت: طبق گزارش هایی که ارائه شد، تا امروز تخطی از خطوط قرمز دیده نشده است. البته بعضی از مسائل در رسانههای غیررسمی بیان شده که ما کاری به آنها نداریم. بنده بر گزارش رسمی مسئولان استناد میکنم که بر اساس مستنداتی که ارائه شده، هنوز اعضای کمیسیون به این نتیجه نرسیدهاند که از خطوط قرمز تخطی شده است. [۱]
*ما درباره این اظهارات، تحلیل یا انگاره خاصی را مطرح نمی کنیم و قضاوت را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم.
در عین حال اما توجه مخاطبان محترم را به هشدارهایی که پس از خوانش حاقّ این اظهارات به ذهن متبادر می شود جلب می کنیم.
ضمن اینکه ما هم مثل آقای عباس زاده تلاش می کنیم کاری به مسائل مطروحه در رسانه های غیررسمی مثل اظهارات ویدئویی مبنی بر مقدم داشتن برجام بر ضامن امنیت مردم و انقلاب یعنی سپاه پاسداران نداشته باشیم.
پیش از این، دکتر فریدون عباسی، دانشمند اتمی کشورمان و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی انتقاداتی را از روند مذاکرات بیان کرده بود. [۲]
***
تودهنی رئیس انجمن ملی خرما به عاملان اصلی گرانی خرما
خبرگزاری دولتی ایرنا، به تازگی گزارش جالبی را پیرامون گران شدن خرما منتشر کرده است که در ادامه بخش های منتخب آن به انتخاب وبلاگ حلقه وصل را می خوانید:
_ قیمت خرما در حالی ابتدای ماه رمضان در برخی مناطق روند صعودی یافت که بررسیهای ایرنا از مناطق خرما خیز کشور نشان میدهد کمبودی در انبارها و بازار وجود ندارد و تولیدکنندگان، علاوه بر تامین بازار داخلی در ماه مبارک رمضان، آماده صادرات صدها هزار تن خرمای مازاد به بازارهای خارجی هستند.
_ در روزهای اخیر نیز همزمان با فرارسیدن ماه مبارک رمضان شاهد افزایش قیمت خرما در تهران و برخی مراکز استان ها بودیم که بخشی از آن به افزایش تقاضا مربوط بوده، اما در برخی مناطق، دلالان سعی در سوءاستفاده از شرایط بازار را داشتند.
_ با وجود اشباع انبارها و سردخانه ها در استانهای تولیدکننده خرما و اذعان تولیدکنندگان به وجود خرمای مازاد با قیمت مناسب، اما در برخی مناطق تهران و شهرهای بزرگ بخصوص در هفته نخست ماه مبار رمضان روند افزایشی قیمت خرما محسوس بود؛ اگرچه بخشی از این رشد قیمت به افزایش تقاضا باز می گشت اما اختلاف بالای قیمت ها بین استانهای تولیدکننده با مراکز مصرف، گویای سوءاستفاده دلالان از تقاضای مردم است.
بررسی میدانی خبرنگار ایرنا در تهران نشان میدهد که نرخ هر کیلوگرم خرما مضافتی بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان، خرما خاسویی بین ۶۵ تا ۹۰ هزار تومان، خرما پیارم بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزارتومان و خرما زاهدی بین ۳۸ تا ۵۰ هزار تومان است. اگرچه مراکز توزیع عمده، خرما را با نرخ مناسب و حاشیه سود پایین عرضه می کنند، اما برخی مراکز خردهفروشی، با قیمت بالاتری به فروش میرسانند. نرخ فروش خرما در برخی فروشگاه رشد ۳۰ درصدی را در یک ماه گذشته نشان میدهد.
در سایر شهرها نیز گزارشهایی مبنی بر فروش به نرخ سلیقهای و گرانفروشی خرما منتشر شد؛ برای نمونه، مرکز ایرنا در ساری در گزارشی از تعدد قیمت این کالا در فروشگاهها خبر داد و نوشت: به طور مثال در یک فروشگاه زنجیرهای، قیمت خرمای خشک بستهای۶۵۰ گرمی ۴۶ هزار و ۸۰۰ هزار تومان است اما همین کالا در دیگر نقطه شهر به قیمت هر کیلو۳۰ هزار تومان فروخته میشود.
با وجود افزایش بهای خرما در برخی شهرها، بررسی قیمتها در استان های تولیدکننده نشان می دهد که قیمت ها با قیمت بازارهای مصرف، فاصله قابل توجهی دارد.
_محسن رشیدفرخی رییس انجمن ملی خرما ایران می گوید: هر ساله در ماه مبارک رمضان قیمت خرما دارای نوسان بین ۵ تا ۱۰ درصدی می شود اما گرانفروشی این محصول، ورود ستاد تنظیم بازار و دستگاه های نظارتی را می طلبد. وی با بیان اینکه قیمت خرما در استانهای مبدا تغییر چندانی نداشته است، اضافه کرد: در صورتی که خرما با قیمتهایی خارج از عرف عرضه شود، باید ستاد تنظیم بازار و دستگاههای نظارتی ورود کنند. [۳]
*طی ماه ها و هفته های اخیر گزارش های متواتری از گرانی تخم مرغ، گوشت مرغ، گوشت قرمز، گوجه فرنگی، آهن و فولاد و هم اینک خرما منتشر شده است.
در خلال این گزارش ها نیز این نکته می تواند برای جهادگران عرصه تبیین جالب توجه باشد که با وجود اذعان دوست و دشمن به تخلف رخ داده در قیمت ها و یا نامنصفانه بودن قیمتهای گران شده اما همچنان عده ای با ژست الزامات بازار آزاد و رقابتی(!) مشغول ریشخند لزوم نظارت بر بازار هستند.
به دیگر سخن اینکه گویا کسانی در عرصه نظریه پردازی اقتصاد خرما هستند که همچنان که در منتخب بالا خواندیم از آقای رشیدفرخی، رئیس انجمن ملی خرما که بر لزوم نظارت بر قیمتها تأکید دارد هم بیشتر می فهمند!
جالب است که این مدعیان بازارفهمی و اقتصاددانی نه در مقابل نقل مشهور قدم زدن امیرالمومنین(ع) با تازیانه در بازار برای کنترل بازار ردّیه ای دارند، نه کتاب می خوانند تا اقدامات کنترلی دولت ها در زمینه قهوه و نیشکر طی سده اخیر را خوانده باشند و نه در جریان اخبار روز مثل جریمه شدن شرکت سامسونگ در کشور هلند به جرم گرانفروشی هستند.
در واقع مظلومیت مردم ایران، گرانی ها و نبود مطالبه کلان از دولت برای نظارت بر بازار به یمن وجود همین قبیل گندم نمایان جو فروشی است که نان در غم مردم دارند و بدتر آنکه از مهجوریت عقل هم غمی به راه نمی دهند!
گفتنیست، ما در وبلاگ حلقه وصل، ۲ سال قبل و در زمان آقای روحانی، در انتقاد از نبود نظارت کارای دولت بر بازار و گرانی خرما گزارشی را با عنوان لکّه ننگ جمهوری اسلامی به روایت عاملان خرمای ۳۰ هزار تومانی منتشر کردیم که خوانش مجدد آن خالی از لطف نیست.
***
خورشید با فوت کردن خاموش نمیشود آقای جلاییپور!
حمیدرضا جلایی پور، فعال چپ و از استادان اصلاح طلب در یادداشتی که صبح ما آنرا منتشر کرد در اشاره به جنگ اوکراین و ماجرای برجام نوشته است:
تصمیمگیران اصلی کشور از فرصت یک سال پیش دوره روحانی-ظریف استفاده نکردند؛ از فرصت هفته اول بعد از جنگ اکراین هم استفاده نکردند. فکر میکردند که آمریکا و غرب از جنگ پوتین علیه اکراین جاخورده و یک گام عقب مینشیند و در چنین شرایطی ایران بیشتر میتواند از آمریکا امتیاز بگیرد. ولی تا حالا قصه عکس شده است. پوتین ضربه خورده (در جنگ نرم که باخته) و غرب متفرق هم در برابر پوتین منسجمتر و در حال تثبیت موقعیت نظامی خود است. امیدواریم تصمیمگیران اصلی کشور فرصت هفتههای پیش را از دست ندهند وگرنه ایران و نظام سیاسی با این دولت “زیر متوسطها” (یا دولت “تپیده در خود” و مشغول امور حاشیهای) بدون احیای برجام وضع بدتری پیدا میکند. در چنین وضعی مساله اصلی ایران و ج. ا همچنان مساله «بقا» میشود و باز هم موضوع توسعه پایدار ایران، بعنوان شرط مهم حل معضلات جانکاه ایران، به حاشیه میرود. [۴]
*تحلیل ریاضی می گوید که مسئله ایران اسلامی نه در ۱۰ سال قبل، نه امروز و نه در فردا هرگز مسئله «بقا» نبوده و نخواهد بود. تا برجام بخواهد تأثیر خاصی در آن داشته باشد یا نداشته باشد.
فلذاست که در متن هم مشخص نیست آقای جلایی پور چنین ادعای غریبی را بر اساس چه ادلّه ای مطرح کرده است!؟
این نکته را نه یک استاد دانشگاه که حتی یک نوجوان دبیرستانی هم می داند که شرایط بقا برای هژمونی مطرح نمی شود.
آقای جلایی پور چطور توانسته مدعی شرایط بقا برای کشوری شود که با وجود دولت های ضعیف یا قوی اما در صورت کلان حاکمیت خود و به یمن وجود حمایت مردم از ولایت فقیه توانسته است نرخ ارزان نان، سوخت و مالیات را برای مردمش تضمین کند، امنیت مثال زدنی را ایجاد کند، به سمت بهبود مشکلاتش در حرکت باشد، از متحدان خود در اقصی نقاط جهان حمایت امنیتی، سیاسی و اقتصادی داشته باشد. به ونزوئلا و لبنان سوخت بدهد و بیکاری اش را تک رقمی کند.
درباره اثر تحلیل غلط باید دانست که ترویج تحلیل های غلط و غیرعقلانی در جامعه می تواند شریف ترین انسان ها را به وادی دشمنی بکشاند. مقابله استدلالی با این تحلیلها و گمان ها وظیفه مشخص و مستقیم جهادگران عرصه تبیین است.
گفتنیست، در دوران دولت آقای روحانی و پس از توافق برجام؛ دستاوردی که در سفره مردم و مقامات دولتی قرار گرفت تقریبا هیچ بود. به این معنی که حتی در شرایط ذهنی آقایان هم که ما اثبات کردیم شرایط ناواقعی هستند نیز اثری از دستاوردهای برجام نیست.
***
1_irna.ir/xjJ4FF
2_mshrgh.ir/1361200
3_irna.ir/xjJ3qt
4_http://sobhema.news/?p=21039