به گزارش حلقه وصل، روغن زیتون، روغنی است که از زیتون فشرده بدست می آید. قدمت استفاده از روغن زیتون به ۶۰۰۰ سال قبل برمیگردد و منشأ آن قبل از اینکه به کشورهای حاشیه مدیترانه راه پیدا کند، در ایران، سوریه و فلسطین بوده است. در آمریکا می توانید سه نوع روغن زیتون بخرید: روغن زیتون فوق بکر، روغن زیتون معمولی و روغن زیتون با طعم سبک. روغن زیتون فوق بکر، که ۶۰ درصد از کل روغن زیتون فروخته شده در آمریکای شمالی را تشکیل می دهد، می تواند برای آماده سازی غذای سرد و همچنین در پخت و پز استفاده شود. روغن زیتون را می توان در انواع سبک های آشپزی استفاده کرد؛ روغن زیتون با طعم ملایم، طعمی خنثی دارد و از آن می توان در زمانی استفاده کرد که طعم فلفلی خاص روغن زیتون را در پخت و پز نمی خواهید.
روغن زیتون چگونه درست می شود
روغن زیتون از زیتون هایی تهیه می شود که روی درختان زیتون رشد می کنند، اغلب این درختان در منطقه مدیترانه قرار دارند. پس از برداشت، زیتون ها را به صورت خمیری خرد می کنند و در فرآیند سانتریفیوژ قرار می دهند تا روغن آن جدا شود. محصول نهایی در مخازن فولادی ضد زنگ نگهداری می شود که از اکسیژن و نور خورشید دور بماند. هنگام بطری شدن، روغن باید در یک بطری شیشه ای تیره برود تا تازه بماند. هنگام بطری شدن، روغن باید در یک بطری شیشه ای تیره برود تا تازه بماند.
همچنین میتوانید روغن زیتون فرابکر را خریداری کنید که از فشرده شدن زیتونهای رسیده به صورت سرد و بدون استفاده از حرارت یا مواد شیمیایی، طبق استانداردهای تعیینشده توسط شورای بینالمللی زیتون تهیه می شود. گفته می شود که روغن زیتون حاوی مواد شیمیایی به نام «فنل» است که این یکی از دلایلی است که تصور می شود روغن زیتون دارای خواص سلامتی قدرتمندی است. از طرف دیگر، برای تهیه روغن زیتون تصفیه شده از گرما یا حلال استفاده می شود که در نتیجه روغنی بی مزه ایجاد می شود که می توان آن را با روغن های دیگر مخلوط کرد.
حقایق تغذیه ای روغن زیتون: مصرف یک قاشق غذاخوری روغن زیتون چه فوایدی دارد؟
در هر قاشق غذاخوری روغن زیتون فوق بکر ۱۲۰ کالری، صفر پروتئین، ۱۴ گرم چربی، دو گرم چربی اشباع شده و ۱۰ گرم اسیدهای چربی تک غیراشباع (MUFAs)، ۱.۵ گرم چربی غیراشباع چندگانه (PUFA)، صفر گرم کربوهیدرات، ۰ گرم فیبر و ۰ گرم شکر وجود دارد. از آنجایی که روغن زیتون عمدتاً از چربیهای غیراشباع مفید برای قلب تشکیل شده است و تنها مقدار کمی چربی اشباع شده داراد، یکی از مزایای استفاده از این روغن در آشپزی - به ویژه با سبزیجات - این است که به بدن کمک میکند تا ویتامینهای محلول در چربی مانند A، D، E و K را از غذا جذب کند.
آنچه مطالعات درباره فواید روغن زیتون برای سلامتی نشان می دهند
روغن زیتون تا حد زیادی به عنوان یکی از بهترین چربی هایی که می توانید مصرف کنید، به ویژه برای سلامت قلب شناخته می شود. محققان در یک مطالعه بیش از هفت هزار و ۲۰۰ زن ۵۵ ساله و مسن تر را که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری قلبی بودند، مورد بررسی قرار دادند. این مطالعه نشان داد افرادی که بیشترین میزان روغن زیتون را در چارچوب رژیم غذایی مدیترانه ای مصرف می کردند، به ترتیب ۳۵ و ۴۸ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر در مقایسه با افرادی قرار داشتند که کمترین مقدار روغن را مصرف می کردند.
این مطالعه نشان داد که به ازای هر ۱۰ گرم روغن زیتون فرابکر (تقریبا ۱ قاشق غذاخوری) که در روز خورده می شود، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ۱۰ درصد و خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی ۷ درصد کاهش می یابد. ممکن است MUFA ها، فنل ها و ویتامین E موجود در روغن زیتون محافظ قلب باشند. روغن زیتون همچنین به عنوان ضد التهاب شناخته می شود. محققان خاطر نشان می کنند که این روغن می تواند عملکرد عروق خونی، کلسترول و حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و فشار خون بالا را کاهش دهد.
مصرف روغن زیتون در کنار قلب سالم، ممکن است برای طول عمر مفید باشد. یک مطالعه نشان داد افرادی که حداقل روزی نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون مصرف می کنند در مقایسه با افرادی که هرگز روغن زیتون مصرف نمی کنند یا به ندرت از روغن زیتون استفاده می کنند، ۱۹ درصد کمتر در معرض خطر مرگ و میر قرار دارند. محققان توصیه می کنند که روغن زیتون را جایگزین مارگارین، کره، سس مایونز و چربی لبنیات کنید.
آیا افزودن روغن زیتون به رژیم غذایی می تواند به کاهش وزن کمک کند یا خیر؟
احتمالا روغن زیتون می تواند به کاهش وزن کمک کند درصورتی که در چارچوب یک رژیم غذایی سالم مصرف شود و نباید در مصرف آن زیاده روی کنید. روغن زیتون یک چربی سالم است، اما همچنان یک چربی است، بنابراین اعتدال در مصرف آن برای جلوگیری از افزایش وزن مهم است. اطلاعات زیادی در مورد تأثیر مصرف روغن زیتون به تنهایی بر کاهش وزن وجود ندارد، اما مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد رژیم مدیترانه ای حاوی روغن زیتون می تواند به جلوگیری از افزایش وزن با افزایش سن کمک کند و خطر اضافه وزن یا چاقی را کاهش دهد.
محققان همچنین خاطرنشان میکنند که تمرکز رژیم غذایی بر چربیهای غیراشباع، مانند روغن زیتون و ماهیهای چرب، بدن را تشویق میکند تا چربی بسوزاند؛ این موضوع ممکن است تا حدی یکی از دلایلی باشد که پیروی از یک رژیم غذایی مدیترانهای موجب کاهش وزن می شود.
آیا می توان از روغن زیتون برای چرب کردن پوست، مو و نواحی دیگر بدن استفاده کرد؟
متأسفانه، ممکن است نخواهید به روغن زیتون به عنوان یک تقویت کننده زیبایی روی آورید. در حالی که به نظر می رسد روغن زیتون می تواند یک مرطوب کننده طبیعی عالی باشد، اما تحقیقات نشان می دهد که استفاده مستقیم روغن زیتون بر روی پوست ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر داشته باشد.
محققان در یک مطالعه ۱۹ فرد بزرگسال فاقد «درماتیت آتوپیک» (بیماری های التهابی پوست مانند اگزما)، را مورد بررسی قرار دادند. این افراد شش قطره روغن زیتون را دو بار در روز به مدت پنج هفته به ساعد خود زدند؛ محققان مشاهده کردند که این کار در واقع موجب شکسته شدن سد محافظ پوست و قرمزی خفیف پوست شد.
یک مطالعه نشان میدهد که وقتی روغن زیتون در محصولات پوستی و صابونها فرموله میشود، میتواند به روشهای مشابه اسید هیالورونیک (یک تقویت کننده پوست در محصولات ضد پیری)، مرطوب کند و آنتیاکسیدانهای محافظ و ضد پیری ارائه دهد.
به همین ترتیب، بر اساس نتایج یک مطالعه دیگر، استفاده از روغن زیتون به صورت مستقیم بر روی مو ممکن است یک پوشش نازک روغنی روی تارها ایجاد کند. بنابراین اگر علاقه مند به استفاده از روغن زیتون برای مو و پوست خود هستید، بهتر است از محصولات پوست و موی حاوی روغن به جای استفاده مستقیم از آن استفاده کنید.
یک کاربرد شگفت انگیز دیگر روغن زیتون به عنوان نرم کننده موم گوش است، اگر مشکل دائمی با موم گوش دارید، می توانید چند قطره روغن زیتون گرم را روی مجرای گوش خارجی بریزید تا به از بین بردن تجمع آن کمک کند.