به گزارش حلقه وصل، طی یک هفته اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی به شدت افزایش یافته و در برخی از معاملات نیز به ۱۲۰ دلار به ازای هر بشکه نیز رسید که این میزان در ۱۱ سال گذشته بی سابقه بوده است.
با این حال هم اکنون قیمت برنت دریای شمال هم اکنون در بازار جهانی به ۱۱۸ دلار و ۱۱ سنت رسیده که نسبت به آخرین معاملات روز گذشته با ۷ دلار و ۶۵ سنت افزایش، رشدی ۶.۹۳ درصدی را تجربه کرده است.
از طرف دیگر قیمت نفت برنت دریای شمال نسبت به ۵ روز پیش ۲۴ دلار، نسبت به ۲۰ روز پیش ۲۶ دلار و نسبت به دو ماه گذشته ۴۴ دلار رشد قیمتی به خود دیده است.
هم چین امروز قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت در بازار جهانی ۱۱۵ دلار و ۶۸ سنت معامله شد که نسبت به آخرین قیمتهای معامله شده در روز گذشته با ۸ دلار و ۱ سنت افزایش، رشدی ۷.۴۴ درصدی را به ثبت رسانده است.
از طرف دیگر قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت نسبت به ۵ روز پیش ۲۴ دلار و ۹ سنت، نسبت به ۲۰ روز پیش ۲۷ دلار و ۲۳ سنت و نسبت به دو ماه گذشته ۴۵ دلار و ۲۵ سنت رشد قیمتی به خود دیده است.
قیمت بسته نفتی اوپک نیز به ۱۱۷ دلار و ۶ سنت به ازای هر بشکه رسیده که نسبت به روز گذشته با افزایش ۴ دلار و ۸۶ سنتی رشدی ۴.۳۳ درصدی را تجربه کرده است.
قیمت نفت خام سبک ایران نیز طی دو روز گذشته ۱۱۱ دلار و ۹۷ سنت در بازارهای جهانی به فروش رسیده که رشدی ۳.۷ درصدی یا به عبارت دیگر ۳ دلار و ۳۴ سنتی نسبت به معاملات گذشته داشته است.
برخی از فعالان بازار امیدوار بودند که اگر ایران اجازه خروج از تحریمها را داشته باشد، معامله با ایران میتواند بازار نفت را آرام کند، با این حال، ایران نمیتواند یک اختلال عمده در عرضه روسیه را جبران کند.
اگرچه روسیه روزانه ۵ میلیون بشکه نفت خام صادر میکند، اما تحلیلگران کالایی انتظار دارند که ایران تنها بتواند تولید خود را برای عرضه ۳.۳ میلیون بشکه در روز تا دسامبر افزایش دهد.
در این گزارش قصد داریم دلایل افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی را بررسی کنیم.
۱- جنگ اوکراین:
پس از یک ماه تنش در مرزهای اوکراین بالاخره روسیه به این کشور حمله کرد که در پی آن ایالت متحده آمریکا و متحدانش غربی اش تحریمهای شدیدی را علیه این کشور اعمال کردند به همین دلیل نگرانی برای عرضه انرژی به طور مستقیم و غیرمتسقیم تشدید شد و بازار نفت نیز تحت تأثیر قرار گرفت.
۲- متعهد نبودن برخی از اعضای اوپک برای تولید نفت و عرضه آن به بازار:
برای ماه آوریل اعضای اوپک متعهد شده اند که تولید روزانه خود را به ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش بدهند ولی با این حال طی چند ماه اخیر بسیاری از اعضای اوپک و وپک پلاس در عمل به وعدههای خود برای تولید نفت عمل نکرده و این امر سبب شده که قیمت نفت به دلیل عرضه پایین در بازار رو به افزایش برود.
۳- کاهش ذخایر نفتی آمریکا:
بسیاری از تولید کنندگان نفت از جمله ایالات متحده همواره قصد دارند با افزایش عرضه نفت خود در بازار جهانی افزایش تقاضا را کنترل کرده و از افزایش قیمت نفت بکاهند.
۴- افزایش فعالیتهای صنعتی با کاهش همه گیری کرونا
با افزایش تقاضای جهانی نفت و از سرگیری فعالیتهای صنعتی پس از کرونا، عرضه نفت در شرایط فعلی جوابگوی تقاضا برای مصارف صنعتی در سراسر جهان نیست به همین دلیل از این امر به عنوان یکی از مهمترین دلایل افزایش قیمت نفت نام برده میشود.
این در حالی است که با آغاز همهگیری شیوع کرونا در سال ۲۰۲۰ و کاهش تقاضای جهانی که به افت قیمت نفت منجر شد، کشورهای عضو اوپک و تولیدکنندکان بزرگ غیر عضو تصمیم گرفتند تولید روزانه خود را حدود ۱۰ میلیون بشکه کاهش دهند که با بهبود تقاضا، تولید این کشورها بصورت تدریجی افزایش یافت.
۵- کاهش برداشت و عرضه نفت روسیه در بازار جهانی
روسیه یکی از تولیدکنندگان بزرگ نفت در جهان است که روزانه بین ۴ تا ۵ میلیون بشکه نفت صادر میکند؛ اختلال در عرضه نفت روسیه میتواند به افزایش بیشتر قیمت نفت هم منجر شود که این امر هم اکنون رخ داده چون از طرفی این کشور با حمله به اوکراین دست و پنجه نرم میکند و از طرف دیگر میزان برداشت نفت در سیبری در فصل زمستان به مانند همه سالهای گذشته به شدت کاهش پیدا کرده است.