سرویس سیاست حلقه وصل - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه ویژههای حلقه وصل نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای حلقه وصل» همراه شوید.
*******
** به آل سعود «امتیاز موشکی» بدهیم؛ سرِ برجام سلامت
«ناصر هادیان» فعال اصلاح طلب که پیش از این پیشنهاد «کاهش بُرد موشک های ایرانی» را مطرح کرده بود، در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت: «در بحث مذاکرات موشکی ایران میتواند این گزینه را روی میز بگذارد که ما حاضر به گفتوگو درباره توانمندی موشکی خود هستیم به شرط آنکه این گفتوگو در سطح منطقهای و میان بازیگران منطقهای باشد. ما باید به هرحال در یک حوزه امتیازی بدهیم که طرف مقابل بتواند آن را در داخل کشورش بفروشد».
این فعال اصلاح طلب در ادامه گفت: «من چند پیشنهاد (دیگر هم) دارم یکی از آنها اضافه کردن به بندهای غروب (تاریخ انقضای تعهدات ایران در برجام) است. دیگری در حوزه نظارت است که مثلا دسترسیهایی را که تاکنون ندادهایم روی میز قرار بدهیم... موضع ایران تاکنون رفع همه تحریمها بود و حالا میتواند مطالبه رفع تحریمهای صرفا برجامی را روی میز قرار دهد».
اکنون آل سعود در باتلاق جنگ یمن در حال دست و پا زدن است. این رژیم علیرغم اینکه در سالهای اخیر مردم مظلوم یمن و از جمله زنان و کودکان را مورد حمله نظامی قرار داده و قتل عام کرده است، اما به هیچ عنوان نتوانست به اهداف خود دست یافته و درمانده و عاجز است.
در سالهای گذشته نیز تروریست های تکفیری که آل سعود را پدرخوانده خود می دانستند، در عراق و سوریه و افغانستان و لبنان زمین گیر شده و و در اجرای نقشه شوم خود ناکام ماندند.
آل سعود با هزینه های گزاف و سرسام آور از آمریکا و تروئیکای اروپایی سلاح خریداری کرده است اما از یکسو از ابزار نظامی جهت قتل عام زنان و کودکان استفاده کرده و از سوی دیگر مستاصل بوده و در موضع ضعف قرار دارد.
در اینسو، ایران با هزینه های بسیار کمتر از کشورهای حوزه خلیج فارس، توان دفاعی و نظامی خود را روز به روز ارتقاء داده و امنیت را برای مردم ایران و همچنین مردم منطقه به ارمغان آورده است. در جمهوری اسلامی ایران، «میدان» در خدمت «دیپلماسی» و «امنیت» و «تعاملات اقتصادی» است.
ایران با توجه به تجربه هشت سال دفاع مقدس و به جهت حفظ منافع ملی و عزت مردم ایران، توان دفاعی و نظامی را به عنوان توانایی غیرقابل مذاکره و معامله می داند. همانطور که این مسئله برای هر کشور قدرتمندی، خط قرمز است.
ایران در مقایسه با آل سعود با اختلافی فاحش در موضع برتر قرار دارد. با اینحال افراطیون اصلاح طلب با تخطئه و کوچک نمایی مولفه های قدرت کشورمان، اصرار دارند که توان دفاعی و نظامی ایران را معامله کنند!
جریان تندرو اصلاح طلب همصدا با اسرائیل و ترامپ و بایدن و نتانیاهو و نفتالی بنت و دیگر دشمنان ملت ایران، برای برجامیزه کردن توان دفاعی و قدرت منطقه ای ایران بی قرار است.
** ظریف بهترین وزیر خارجه ایران در ۲۰۰ سال اخیر است
«علی بیگدلی» فعال اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «ایران دیگر وزیرخارجهای همچون محمدجواد ظریف نخواهد داشت که بر دیپلماسی به زبان انگلیسی کاملا مسلط بود. ایران طی ۲۰۰ سال اخیر و از زمان فتحعلی شاه که وزارت خارجه تاسیس شد، هیچگاه وزیرخارجهای به توانایی محمدجواد ظریف نداشته است که چنین تجربه و تخصصی داشته باشد و بر زبانهای مختلف مسلط باشد. اینکه ایران به زبان انگلیسی مذاکره نمیکند یک نقطه ضعف است. البته شاید چاره دیگری وجود نداشته است و تیم مذاکره کننده ایران بر این باور بودهاند که به این شکل میتوانند اهداف و خواستههای خود را صریحتر مطرح کنند. برخی در این میان گفتهاند که ما متون را به زبان فارسی به طرفهای دیگر میدهیم و آنها در کشور خود و پیش معتمدین خود آن را ترجمه کنند که این کار مشخصا خوشایند نیست و ضعف تیم مذاکره کننده ایرانی را نشان میدهد».
همچنین روزنامه اعتماد در مطلبی نوشت: «دلیل اصلی ضعف تیم کنونی در به اصطلاح امور رسانهای و شناخت دنیا بود. اگر کسی بود که میتوانست با دنیا صحبت کند ما توجیههای بسیار قوی برای تداوم مدیریت افکار عمومی به نفع ایران داشتیم...مناسب است که رهبری یا رییس جمهور یا وزیر خارجه از ظرفیت افرادی چون محمدجواد ظریف استفاده کنند. افرادی چون آقای ظریف میتوانند در سطح رسانهای بینالمللی موضع ما را به دنیا توضیح بدهند. متاسفانه در حال حاضر ما در تیم جدید فردی که این مسوولیت را به خوبی ایفا کند، نداریم».
این روزها و همزمان با دور هشتم مذاکرات وین، جریان اصلاح طلب با هجمه به دولت، مدعی است که دولت سیزدهم با «زبان دیپلماسی» آشنا نیست و این ظریف و تیم او بود که مسلط به زبان دیپلماسی بود.
این ادعا در حالی است که «سید محمود نبویان» نماینده مجلس- ۲۵ آذر ۹۴- گفته بود: «فردای روز توافق، دکتر ظریف به مجلس آمد تا گزارش بدهد و اذعان کرد یکی از بزرگترین دستاوردهای ما این است که هیچ جای متن برجام، کلمه «تعلیق» (suspend) برای تحریم ها استفاده نشده و همه جا «لغو» تحریم ها آمده است و همانجا بنده در ۴ جای متن توافقنامه، کلمه «تعلیق/ suspend» را به ایشان نشان دادم که واکنش ظریف اینگونه بود: عه! من اینجاها را ندیده بودم.»
همچنین «وندی شرمن» عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای آمریکا و مقام ارشد فعلی وزارت خارجه این کشور - فروردین ۹۶ - در اندیشکده وودرو ویلسون و در حضور «کاترین اشتون» مسئول اسبق سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تمسخر درباره توافق هستهای گفته بود: «اعضای ۵+۱ و اتحادیه اروپا توافق کردند که (با پوزخند) تحریمهای هستهای را موقتاً متوقف کنند، lift لغتی است که در زبان انگلیسی به معنی (معلق نگاه داشتن و یا موقتاً متوقف کردن) است اما طرف ایرانی lift را به معنی «پایان دادن و خاتمه دادن ترجمه میکرد» و به همین دلیل هم ما از این لغت استفاده کردیم».
لازم به ذکر است که برجام و ضمائم آن مجموعاً ۱۱۰ صفحه است. از این ۱۱۰ صفحه که مجموعه برجام را تشکیل میدهد، ۱۸ صفحه برجام است و تمام نکات دقیق، ظریف، زمانبندیهای اجرایی در ۹۲ صفحه باقی مانده و به عبارتی همان ضمایم برجام است. ظریف در گفتوگوی اخیر ادعا کرده که تعلیق در برجام نیامده و او برجام را خوانده است. یعنی وی فقط ۱۸ صفحه را خوانده و از ۹۲ صفحه دیگر که اساسیترین مسائل برجام در آن بوده، بیخبر بوده است!
رویکرد غلط «رسیدن به هر توافق، بهتر از عدم توافق»، اجرای توافق بهصورت یکطرفه، عجولانه، نامتوازن و غیرهمزمان در ۲ ماه، نگرفتن تضمین قوی و کافی برای لغو تحریمها، ادامه اجرای تعهدات برجامی علیرغم نقض فاحش برجام توسط آمریکا و اروپا از مصادیق قصور و تقصیرهای فاحش تیم مذاکرهکننده به ریاست ظریف در پرونده برجام است. همچنین اجرای تعهدات علیرغم گزارش نادرست آژانس در موضوع PMD، مرجع بودن تفسیر طرف مقابل و مبهم بودن متن برجام، قصور و تقصیر در انتخاب اعضای تیم مذاکرهکننده و حمایت از جاسوسها، اعتماد بلاوجه به طرف بدعهد و تضمین نامیدن امضای وزیر خارجه آمریکا، پیشبینی نکردن خروج طرف مقابل و انکار احتمال خروج آمریکا از توافق و... ابعاد دیگری از فاجعه بزرگ برجام است.
چندی پیش «مالک شریعتی» نماینده مجلس در توییتر نوشته بود: «این را هم انکار می کنید!؟ نخواندن کامل متن و پیوست متن، خطای بزرگی است؛ اما خطای بزرگتر مربوط به فرامتن است:اعتماد به آمریکا».
متاسفانه کارنامه آقای ظریف در وزارت امور خارجه به هیچ عنوان قابل دفاع نیست. یکی از نقاط ضعف جدی ظریف در ۸ سال گذشته این بود که وزارت «امور خارجه» را به وزارت «امور برجام» تقلیل داد. اقدامی که خسارت های فراوانی در پی داشت.
** هجمه «بانیان مشکلات موجود» به تیم اقتصادی دولت
روزنامه شرق در مطلبی نوشت: «سارا فلاحی، نماینده مجلس، گفت: تیم اقتصادی دولت مانند ژنرالهای بیسربازند که فرمان میدهند؛ اما کسی را ندارند که از آنها تبعیت کند. آنها به جای آنکه با مشکلات مردم رقابت کنند، با خود رقابت میکنند. بسیاری از لایحههای موجود در بودجه سال ۱۴۰۱ برآوردهای غلط و حذف و اضافههای رادیکالی دارد و گویی که دولت دوباره دست در جیب مردم برده است. دولت و اعضای کابینه ایشان انگار که سر کوچه فامیلی و رفاقت نشسته است و به آشنایان خود منصب و جایگاه داده است».
در ماههای پایانی دولت روحانی تورم نقطه به نقطه به ۵۵ درصد رسیده بود. چندی پیش «سید احسان خاندوزی» وزیر اقتصاد با اشاره به کاهش ۱۴درصدی تورم نقطه به نقطه در چندماه نخست دولت، گفته بود: «با مراقبتهایی که در سه ماه گذشته انجام شده است، نرخ تورم نقطه به نقطه از قله حدود ۵۵ درصدی در ماههای ۶، ۷ و ۸ امسال، روند کاهشی خود را ادامه داده و به ۴۱ درصد کاهش یافته است».
از سوی دیگر «حجتالله عبدالملکی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هفته های گذشته اعلام کرد: «در طول سه ماه گذشته ۲۱۷ هزار فرصت شغلی جدید، ایجاد و در سامانه «رصد» وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت شده است، در حالی که در شش ماه گذشتهاش تقریباً ۲۰۰ هزار فرصت شغلی ثبت شده بود».
کارشناسان معتقدند که خشکاندن چشمههای تورم و اقدامات ابتکاری در نظام تأمین و توزیع کالا توسط دولت سیزدهم، موفقیت نسبی در مهار روند فزاینده و افتادن در مسیر کاهشی تورم را در پی داشته است.
در اواخر آذرماه سالجاری، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) وابسته به جهاد دانشگاهی نتایج چند نظرسنجی خود درخصوص میزان محبوبیت و عملکرد سید ابراهیم رئیسی را منتشر کرد. در بخشی از این نظرسنجی از پاسخگویان سوال شد «آیا سیاستها و اقدامات آقای رئیسی را به عنوان رئیسجمهور تأیید میکنید یا خیر؟» طبق نتایج، ۶۶.۷ درصد مردم همچنان سیاستها و اقدامات رئیسی را تأیید میکنند.
نکته قابل توجه اینجاست که پیشتر نیز برخی موسسات و نهادهای معتبر بینالمللی رضایت مندی بالای مردم ایران از عملکرد رئیسی را تایید کردهاند. برای نمونه، تارنمای گالوپ (از معتبرترین موسسات نظرسنجی در جهان) اواخر مهرماه گذشته آخرین داده از نظرسنجی خود را منتشر کرد که طبق آن، اکثریت مردم ایران از عملکرد دولت رئیسی رضایت دارند و آن را تایید میکنند.همچنین نتایج نظرسنجی گالوپ با نظرسنجی دیگری که چندی پیش دانشگاه مریلند و مرکز افکارسنجی ایرانپل انجام دادهاند، مطابقت و همسویی قابل توجهی داشت.
با اینحال، جریان اصلاح طلب به عنوان بانی اصلی مشکلات موجود با سانسور میراث دولت روحانی و انکار موفقیت های دولت رئیسی، اصرار دارد که به مردم و افکارعمومی دهن کجی کند.