به گزارش حلقه وصل، مجموعه طنز «قاف لبخند» با حضور نویسندگان و علاقهمندان به طنز در ترنجستان سروش رونمایی شد.
شهرام شکیبا، سعید بیابانکی، امید مهدینژاد، احمد ملکوتیخواه، علیرضا لبش، جلال سمیعی و ... از جمله نویسندگان این مجموعه هستند که در این مراسم رونمایی تنها مهدی نژاد و مقدمی و مقامی کیا به همراه مهران عباسی مدیر نشر قاف، حضور داشتند.
مهران عباسی مدیر نشر قاف در این مراسم اظهار داشت: انتشارات «قاف» امسال در نمایشگاه کتاب این مجموعه طنز را عرضه کرد و بنا را بر این گذاشت که در بازار نشر کتاب امروز کاری بکند تا کمی حال و هوای مردم تغییر یابد و مجموعه کتاب جمع و جور وکاربردی حتی ارزان وخواندنی را به مخاطب عرضه کند.
مدیر نشر «قاف» تصریح کرد: بحث آغاز این مجموعه طنز به دبیر محتوایی امید مهدینژاد شکل گرفت تا از نویسندگان طناز مطبوعات و حوزههای مرتبط با فضای کتاب دعوت به همکاری کردیم تا چنین مجموعهای را منتشر کنیم.
عباسی خاطرنشان کرد: مجموعه «لبخند قاف» 10 جلدی است و با چند رویکرد منتشر شده تا رگههایی از یادداشت و رگههای اجتماعی طنز در آن دیده شود. این مجموعه قالب های مختلفی را شامل میشود و مجموعههایی از سعید بیابانکی، شهرام شکیبا و دیگر دوستان طنزپرداز را دربردارد. البته برخی از آثار مستقل هستند و در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
عباسی همچنین در ادامه به فعالیت در این حوزه اشاره کرد و ضمن بیان اینکه با ترس این پروژه را کلید زدیم و وارد کار نشر شدیم، گفت: البته در بحث محتوایی با توجه به شناختی که از آقای مهدینژاد داشتم نگرانی حس نمیشد، ولی ما ناشری نوپا هستیم و ورود اولیه و اینکه مواجه با مخاطب را چگونه میخواهیم آغاز کنیم مهم بود، زیرا کتاب اصولاً کار درآمدزایی نیست و ما از سر دلبستگی بهای علاقهمندیمان را پرداخت میکنیم؛ چراکه درنهایت برخورد مخاطب مهم است.
وی افزود: ما در نمایشگاه کتاب با استقبال خوب مخاطبان مواجه شدیم، اما در کنار فروش از تکنیکها و تجربههای پیشین نیز استفاده میکردیم. گاهی یک پارگراف یا یک صفحه از کتاب را میخواندم که همین باعث میشد حلقه ما به مخاطبان گیر کند و شاید بازخورد من و برداشتم در ایام نمایشگاه در غرفه «قاف» این بود که مخاطب خستگیاش را در غرفه بدر میبرد.
به گفته این مدیر انتشارات، انتشار این مجموعه ظنز قدم اول ما بود و بنا داریم اگر بازخورد با مخاطب مفید بود آن را بسط دهیم. البته استقبال مخاطب موجب میشود پروژه از آب و گل خارج شود. همچنان که ما هنوز توزیع کتاب را آغاز نکردهایم و این برنامه مقدمه پخش است و بنا داریم در انتشارات از ظرفیت طنزپردازان جامعه استفاده کنیم و این جریان را ادامه دهیم.
وی با بیان اینکه از ظرفیت نهاد یا سازمانی برای تبلغیات استفاده نکردیم، گفت: بیشتر تبلیغات در فضای مجازی بود. ما اولین حضورمان را در نمایشگاه کتاب در یک غرفه 3 متری آغاز کردیم. بنا داریم موج تبلیغی خاصی را با شکلهای مختلف آغاز کنیم و همزمان با پخش کتاب این موج تبلیغی شکل میگیرد.
وی در ادامه ضمن بیان اینکه ما برای رفع نگرانیها آن را به دبیر محتوایی تفویض کرده بودیم و بعد توکل کردیم، گفت: ما مانعی به نام ممیزی نداشتیم. البته این مجموعه هم از نظر محتوایی جهتگیری خاصی نداشت. بیشتر هدفگیری مخاطب بود.
در ادامه این نشست امید مهدینژاد از شاعران طنزپرداز و نویسندگان این مجموعه گفت: این روزها تعداد ناشر از نویسنده و کتابفروش در کشورمان بیشتر است. شاید توجیه بزرگی بخواهد که با این دیدگاه موجود فردی با اثری وارد حوزه نشر شود.
این شاعر گفت: راحت بودن کتابها برایمان مهم بود. اینکه کتاب به لحاظ شکل و قطع برای مخاطب آسان باشد. ما در پی چاپ اثری فاخر و وزین با قیمتی گزاف نبودیم. در عین اینکه متنها قوی هستند در پی آسایش مخاطب بودیم برای اینکه نویسنده طنز جدی است. البته در نمایشگاه کتاب برخیها به دنبال مجموعههای جوک بودند اما نگاهی که به طنز جدی مینگرد را مدنظر قرار دادیم و با آن دوستان اقدام به همکاری کردیم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا اشارات سیاسی در طنزها کمرنگ است، گفت: اشارات سیاسی هم وجود دارد، اما پنهان است. به نظر من شاید یکی از رویکردهای درست همین باشد؛ یعنی قالب موضوع فرهنگی است، اما در پنهان متن اشارات سیاسی وجود دارد.
مهدینژاد درباره اینکه در گذشته مجلاتی مانند توفیق و گلآقا در امر طنز و اصلاح رویهها موفق بودند، آیا فکر میکنید باز هم همان خلاقیتها وجود دارد، گفت: در کتاب رگههایی از طنز سیاسی در حدی که باید دیده شود وجود دارد، اما در حال حاضر بیشترین فضای انتشار این مطالب در اینترنت است. البته مجلات طنز خوبی داریم ولی استقبال به شکل توفیق و گلآقا نیست، اما باید گفت محتوای خوب بیش از آن دوران تولید میشود.
مقدمی از دیگران حاضران این نشست اظهار داشت: کتاب من در این مجموعه لغتنامه طنز است. البته پیشینه لغتنامه طنز نوشتن شاید قدیمی باشد، چه در ادبیات داخل و چه ادبیات خارج و حتی ادبیات معاصر داخلی، اما نکتهای که درباره ادبیات معاصر باید بگویم اینکه بیشتر رویکرد نویسندگان طنزی که برای لغتنامه استفاده کردند سیاسی بوده است که آن هم البته کارکرد خود را دارد، ولی رویکرد من فرهنگی و اجتماعی است و زیاد با سیاست میانه خوبی ندارم.
این طنزپرداز گفت: کلیات کتاب توجهی به سیاست ندارد. حدود 10 سال پیش نوشتن درباره طنز را از مجله آیندهسازان آغاز کردم و پس از آن با انتشار کتاب و کارهای مستقل به امروز رسیدم.
وی در پایان سخنان خود ابراز داشت: شاید نیاز باشد میان هجوم طنز کتابهای جوک یا کتابهایی که به نام جعلی طنز فروخته میشود در این فرصت به ناشری خصوصی که روی پای خود ایستاده و به سمت مجموعه طنز فاخر پیش رفته خسته نباشید بگویم و امیدوارم این موفقیت ناشر مستقل ادامهدار باشد.
مقامی کیا نویسنده مرکز مشاوره هم به طراحی زیبای گرافیست مجموعه اشاره کرد.
«بیتبازی» اثر سعید بیابانکی، «رساله صد فرمان» نوشته جلال سمیعی، «اصن یه وضی» نوشته رضا ساکی، «مرکز مشاوره» نوشته حسامالدین مقامیکیا، «بی سر و ته» نوشته عیرضا لبش، «بسته پیشنهادی» نوشته امید مهدینژاد، «ابوی فدوی» نوشته احمد ملکوتیخواه، «نوستالژیکاتور» نوشته ندا شاهنوری، «از اون لحاظ» نوشته عبدالله مقدمی و «رباعیات زنجیرهای» اثر شهرام شکیبا، از کتابهای این مجموعه ده جلدی هستند که توسط نشر قاف با عنوان «قاف لبخند» منتشر شدهاند.