سرویس پرونده: رهبر انقلاب در دیدار رمضانی با دانشجویان، آنها را به تلاش جدی و همهجانبه برای غلبه دادن گفتمان انقلاب در دانشگاه توصیه نمودند. ایشان در ضمن این بحث فرمودند: «من به همهی آن هستههای فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و بهقول میدان جنگ، آتشبهاختیار.»
فرمان آتش به اختیار رهبر انقلاب در دیدار ۱۷ خردادماه برای خیلیها عجیب بود و شاید برای شما هم سوال ایجاد شده که منظور از آتش به اختیار چیست و مصادیق آن چه کسانی هستند؟ حلقه وصل در پروندهای با همین عنوان به دنبال معرفی مصادیق «آتش به اختیار» است.
شما ازدواج کردهاید؟ در فکرش هستید؟ چند سال است که به دنبال تشکیل خانوادهاید؟ اگر ازدواج کردهاید در این مسیر با چه مشکلاتی مواجه شدهاید؟ آیا تا به حال به آمار جوانان مجردی که از مرز سن مطلوب ازدواج گذشته و هنوز ازدواج نکردهاند، دقت کردهاید؟ و آیا تا به حال با آمار زوجهای جوانی که حتی چند سال یا چند ماهی از ازدواج آنها نگذشته با تلخی از یکدیگر طلاق گرفتهاند، برخوردی داشته و دلائلش را جستجو نمودهاید؟
آمارهای تکان دهنده و ناخوشآیند موجود در کشور، حاکی از خلا یک جریان صحیح فرهنگی و عملیاتی در موضوع ازدواج و تشکیل خانواده است و این یک هشدار برای آسیبهای اجتماعی و خانوادگی است که گریبان جامعه ما را گرفته است.
این خلا ناشی از عدم وجود یک مدیریت متمرکز و یا مرجع مسئول در حوزه ازدواج است در حالی که تمامی مسائل و مشکلات جوانان اعم از اشتغال، مسکن، تحصیلات، سربازی و حتی آموزش رانندگی و ... دارای یک مدیریت و یا حتی وزارتخانه هستند، مگر ازدواج که مهمترین و سرنوشتسازترین مسئله انسان است.
چهار شعار مهم
عدهای از بچههای اصفهان چند سال پیش با دیدن این خلاء عظیم و تاثیرگذار، به فکر افتادند که چارهای کنند و شبکهای راه بیندازند که دوایی برای دردهای جوانان مجرد باشد. در آن ایام با همراهی مرحوم سازمان ملی جوانان که بعضی کارهای خوب در برخی حوزهها انجام میداد، همفکری کردند و بالاخره در فضای ازدواج دستی بالا کردند. آنها خودشان را فعالان ازدواج معرفی کردند و چون قرار بود شبکه شوند و شبکهای کار کند، نام خودشان را «شفا» گذاشتند؛ شبکه فعالین ازدواج.
شبکه فعالین ازدواج با الهام گرفتن از سنت حسنه پیامبر اکرم(ص) و در راستای ترویج فرهنگ صحیح ازدواج با ارائه فعالیتهای زیادی در قالبهای تئوری و عملیاتی برای ترغیب جوانان به ازدواجی با چهار شعار محوری: به هنگام، آگاهانه، آسان و پایدار تلاش کرد تا با برقراری ارتباطی نظاممند، هدفدار و مؤثر بین فعالان، مؤثرین و مخاطبان عرصه ازدواج، به جوانان، خانوادهها و جامعه کمک کند. بر مبنای این شعار ازدواجی خوب است که به موقع باشد، با آگاهی انجام پذیرد، به آسانی رخ دهد و ادامهار باشد. پس موسسه شفا باید شرایط همه این شعارها را فراهم میکرد.
این شبکه میخواست خلا مجموعهای پویا را در عرصه ازدواج با تکیه بر مبانی عمیق اسلامی و فرهنگ غنی ایرانی پرکرده و موانع مادی، معنوی و فرهنگی بر سر راه و انجام یک ازدواج موفق را رفع کند و جوانان و خانوادهها را در تشکیل و تحکیم خانوادههایی گرم، خوشبخت، موفق، صمیمی و استوار کمک کند.
شبکه فعالین ازدواج متشکل از داوطلبانی است که به صورت مستقل، وارد عرصههای فرهنگی و اجتماعی شده و در کنار حفظ استقلال تشکل خود، در چارچوب قوانین کشور فعالیت میکنند. در واقع این شبکه بر مبنای استفاده از تفکر خلاق و نوآور استانها و بستر سازی مناسب در جهت شایسته سالاری و مشارکت آفرینی آنها عمل کرده و توانسته بخشی از توان بالقوه داوطلبانه در امور خیرخواهانه را در حوزه ترویج فرهنگ ازدواج به هنگام، آگاهانه، آسان و پایدار به مرحله اجرا برساند.
اما هدف از تاسیس دبیرخانه شبکه فعالین ازدواج، سامان بخشیدن به نوآوری و توانایی اعضای شبکه و حمایت از آنها در انجام فعالیتهای خیریه اجتماعی بوده که در حقیقت بستری مناسب جهت رشد و تقویت بنیه فرهنگی و اجتماعی جوانان به عنوان بدنه اصلی جامعه محسوب میشود.
همه کارهایی که انجام شد
بچههای موسسه شفا انواع طرحها و ایدههای مختلف را برای فرهنگسازی در امر ازدواج راهاندازی کردند. این شبکه ابتدا تسهیلات ازدواج را فراهم میکرد. «کانون پیوند مهر» با همین دیدگاه راهاندازی شد تا دیگر زوجهای جوان به دنبال تالار و آرایشگاه و گلفروشی و میوهفروشی و... ندوند و به راحتی از این طریق این خدمات را در اختیار بگیرند.
شبکه فعالین ازدواج با استفاده از آمارهای سازمان ثبت احوال و سازمان آمار کل کشور و همچنین دیگر آمارهای موجود معتبر، آمار ازدواج وطلاق کشور را جمع آوری کرده و توسط کارشناسان و متخصصین پژوهشهای اجتماعی مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.
برای تحقق آرمانها و اهداف ارتباطی شبکه برای ارتباط با فعالان و تاثیرگذاران حوزه ازدواج و خانواده، هدایت و راهنمایی آنها و جلوگیری از سردرگمی علاقهمندان و مخاطبان مباحث ازدواج و خانواده، بنا شد تا سخنرانان و فعالان برتر در این حوزه شناسایی و متصل به شبکه فعالان ازدواج گردند. این شبکه موفق به شناسایی و دریافت اطلاعات بیش از 1600 نفر از این اساتید در 30 استان کشور شد.
ساماندهي مقالات و پاياننامههای مرتبط با ازدواج و خانواده در 37 سرفصل شناسایی شده توسط معاونت پژوهش شبکه فعالان ازدواج با هدف استفاده از نظرات و پژوهشهای دانشگاهی و حوزوی انجام گرفت. این معاونت 4500 مقاله از دانشگاهها و حوزههای علمیه سراسر کشور در حوزه ازدواج و خانواده را تا کنون رصد و شناسایی کرده و اطلاعات آن را به صورت بانک جامع مقالات آماده کرده است. این مقالات از میان بیش از 33 هزار پایان نامه و رساله دانشجویان و اساتید از سال 1373 تا کنون گردآوری شده است.
بچههای شفا همچنین به دنبال انتشار مجله هم بودند. آنها برای پوشش اخبار حوزه ازدواج و آموزش مهارتهاي ازدواج آسان، شاد، ساده و موفق دست به کار انتشار نشریه شدند. «عطر سیب» اولین مجله تخصصی ازدواج و خانواده بود که تا مدتها منتشر میشد.
شفا با ارائه طرحی تحت عنوان «پیک دانایی» تا حد زیادی مشکل توزیع کتاب در حوزه ازدواج را حل کرد. در این طرح یک اطاق خاص به گونهای سوار بر یک خودرو طراحی شده که در داخل اطاق قفسههای کتاب تعبیه میگردد و این قفسهها تماماً شامل کتب ازدواج و خانواده است. دایر شدن این نمایشگاه سیار کتاب و تردد آن در نقاط پرتردد شهر فرصت مناسبی را جهت تهیه کتاب برای علاقه مندان فراهم آورد.
... راهت ادامه دارد
شفا در استانهای دیگر هم راه افتاد و در بعضی جاها انصافا خوش درخشید. موسسه شفا در کرمان تحت عنوان «مؤسسه طلوع زندگی»، در خراسان جنوبی تحت عنوان «شبکه فعالین ازدواج»، در خراسان شمالی تحت عنوان «شبکه فعالان ازدواج»، در یزد تحت عنوان «شبکه فعالان ازدواج یزد»، در زنجان تحت عنوان «بنیاد ازدواج کوثر» در تبریز تحت عنوان «شبکه فعالان استان آذربایجان شرقی» و در استان آذربایجان غربی هم تحت عنوان «شبکه فعالان ازدواج استان آذربایجان غربی» فعالیت میکنند اما بقیه استانها هم تقریباً نیمه تعطیل است.
شفا همچنان به دنبال درمان دردهای زندگی مشترک است هرچند دولتها حمایت نکنند و اولویتهایشان تماس تلفنی و ملاقات و دیدار باشد. اینجا دارد اتفاقهای مهمی برای زندگی جوانان میافتد.