به گرارش حلقه وصل: سالهاست که دولت آمریکا از چین خواسته است در پیگیری ادعای مالکیت خود بر جزیره تایوان خویشتنداری کند و تهدیدات نظامی برای تحت کنترل درآوردن آن را کنار بگذارد.
خبرگزاری رویترز با اشاره به مساله تایوان در گزارشی نوشت، اکنون برخی از تحلیلگران چینی معتقدند، منطق این پیام دیرینه آمریکا با تهدیدات دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا برای تصرف گرینلند و کانال پاناما با استفاده از زور کاملا تضعیف شده است.
ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2024 بارها خواستار الحاق دوباره جزیره گرینلند و کانال پاناما به خاک آمریکا شده است؛ موضوعی که جنجالهای زیادی به راه انداخته است.
این اظهارات ترامپ و مواضع قدیمی آمریکا درباره تایوان طی هفتههای اخیر در محافل سیاسی چین مورد بحث و بررسی زیادی قرار گرفته است.
این گزارش افزود، در حالی که بعید است در کوتاهمدت تغییری در بنبست نظامی بر سر تایوان ایجاد شود، برخی میگویند که عدول ترامپ از هنجارهای دیپلماتیک آمریکا میتواند دریچهای را برای راهبرد چین در قبال تایوان ایجاد کند.
یک کارشناس چینی میگوید، دورهی اول ریاست جمهوری ترامپ نشان داد که او سیاست خارجی را به صورت معامله میبیند و نشان داد که ممکن است تمایل به توافق در مورد تایوان داشته باشد.
پروفسور «ژائو مینگهائو» از انستیتوی مطالعات بینالمللی دانشگاه فودان در شانگهای افزود، تهدیدات ترامپ برای تصرف گرینلند، کانال پاناما و حتی کانادا باید جدی گرفته شود.
او اضافه میکند: علاوه بر این، باید به تفکرات معامله محور ترامپ نیز فکر کنیم، که او در مورد آن نیز جدی است. بسیاری در چین ترامپ را به عنوان یک سیاستمدار معاملهگر حتی درباره مسائل دشوار از جمله مساله تایوان میبینند.
با این حال وزارت خارجه چین گفته که تلاش برای پیوند دادن وضعیت گرینلند به تایوان «پوچ و بی اساس» است.
این وزارتخانه در بیانیهای که برای رویترز ارسال کرده گفته: مسئله تایوان یک موضوع داخلی چین است و چگونگی حل و فصل آن چیزی است که به مردم چین مربوط میشود.
وزارت خارجه تایوان نیز در پاسخ به این سؤال که آیا اظهارات ترامپ میتواند انگیزهای برای چین بر سر تایوان باشد، گفت که «جمهوری چین»(نام رسمی این جزیره از نظر تایوان) یک کشور مستقل و دارای حاکمیت است.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت: «تحریف وضعیت حاکمیتی تایوان، وضعیت موجود در تنگه تایوان را تغییر نخواهد داد.»
چین مصرانه بر این باور است که تایوان بخشی از قلمروی اصلی آن است و هرگز از استفاده از زور برای تحت کنترل درآوردن این جزیره صرف نظر نکرده است.
رویترز در ادامه نوشت، یک عامل محدودکننده برای پکن این است که آمریکا خود را موظف به تجهیز تایوان با تسلیحات مدرن کرده است هر چند مشخص نیست در صورت وقوع جنگ آیا واشنگتن به کمک تایوان خواهد آمد یا نه. این مساله یکی از سیاستهای «ابهام استراتژیک» آمریکا محسوب میشود.
ترامپ در دوره اول خود با فروش تسلیحات از تایوان حمایت کرد اما در طول کارزار انتخاباتی سال گذشته تاکید کرد که تایوان باید برای دفاع از خود به ایالات متحده پول پرداخت کند!
این خبرگزاری انگلیسی در ادامه تاکید کرد، مطمئنا، مسئله تایوان بسیار متفاوت از اوضاع گرینلند، کانادا یا کانال پاناما است؛ از نظر چین، تایوان بخشی از سرزمین اصلی این کشور است و سرنوشت آن محتوم به «بازگشت به سرزمین مادری» است.
با وجود این، اظهارات ترامپ در مورد گرینلند در محافل سیاسی و رسانهای چین بازتاب زیاد داشته و بحثهای زیادی را به راه انداخته است.
«وانگ جیانگیوم، استاد حقوق دانشگاه هنگ کنگ میگوید، «اگر گرینلند توسط ایالات متحده ضمیمه شود، چین باید تایوان را تصرف کند...»
یک مفسر دیگری چینی نیز گفته، اگر ترامپ در مورد گرینلند اقدام کند، چین باید «از این فرصت برای بازپسگیری تایوان استفاده کند».
«هونگتو شومن» در یک وبلاگ چینی نوشته؛ به نظر میرسد ترامپ جدی است، بنابراین ما نیز باید ببینیم چه چیزی میتوانیم از این موضوع به دست آوریم.
«چن فِی» استاد مدعو دانشکده سیاست و مطالعات بینالمللی دانشگاه مرکزی چین، در پایگاه خبری چینی «نتایز» نوشت که درست مانند گرینلند برای ترامپ، تایوان نیز یک موضوع امنیتی مهم برای چین است.
با این حال وی تاکید میکند که این دو موضوع یکسان نیستند، زیرا آنچه ترامپ میخواهد انجام دهد، مستقیماً حاکمیت کشور دیگری را تهدید میکند. تایوان قلمرو ذاتی چین و یک موضوع کاملاً داخلی چین است. هیچ ارتباطی با حاکمیت کشور دیگری ندارد.