به گزارش سرویس استان های حلقه وصل، آنچه که در کنار خانواده نقش اثرگذاری در تربیت فرزندان دارد محیط بیرونی و شکل گیری ارتباطات در این محیط است از همین رو یکی از نکاتی که مورد توجه خانواده های باید قرار گیرد محیطی است که فرزندانشان در آن حضور می یابند و قدر مسلم مسجد بهترین مکان برای پایه گذاری تربیت دینی است.
در همین راستا کانون فرهنگی ولایت قزوین برنامه های فرهنگی ، تربیتی و دینی متناسبی با نیاز کودکان و نوجوانان در مسجد ولایت طرح ریزی کرده است که خانواده ها با اطمینان خاطر با پیوندی که با مسجد رقم زده اند می توانند شاهد تربیت صحیح دینی فرزندان شان در این فضا باشند.
یکی ازمهمترین و اثرگذارترین برنامه هایی که توسط این کانون طرح ریزی شده است، طرح «راهی به سوی آسمان» است که تلاش می کند با اجرای برنامه های متنوع و جامع معرفتی، اردویی، ورزشی، علمی و عبادی با تعمیق ارتباط بین نوجوانان و مسجد گامی جهت تربیت نیروی جوان مؤمن و انقلابی بردارد.
حمید خورشیدی مسئول کانون فرهنگی ولایت قزوین در خصوص فعالیت های این کانون با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی ضمن اشاره به شروع فعالیت کانون ولایت در سال 82 و آغاز فعالیت تربیت محور این کانون در سال 90 بیان داشت: با توجه به دغدغه ای که در خصوص ارتباط گیری نوجوانان با مسجد و تربیت نیروی انقلابی و مؤمن وجود داشت کانون فعالیت های تربیتی خود را به صورت خاص حدود هفت سال است آغاز کرده، البته قبل از این طرح ما در مجموعه فرهنگی «خادمان مهدی» با وام گرفتن از نگاه امام راحل و رهبر معظم انقلاب به صورت مردمی و خودجوش فعالیت می کردیم. این مجموعه در ابتدای تاسیس در فضای هیئت انواع فعالیتهایی که در راستای ترویج انقلاب پیش بینی شده بود را در دستور کار خود قرار داد و سپس پس از یک دهه فعالیت تشکیلاتی منسجم با زیرمجموعههای اقماری زیر نظر مجموعه اصلی اهداف خود را پیش برد که هیئت دانشجویی خادمان، کانون فرهنگی- هنری مسجد ولایت، هیئت امنای مسجد ولایت، موسسه خادمان موعود و پایگاه بسیج ولایت در حوزههای مختلف تعیین شده به فعالیت در این مجموعه مشغول هستند که کادرسازی و تربیت نیرو در کانون ولایت انجام میگیرد.
خورشیدی ادامه داد: در واقع ما فعالیت های خود را برای عام ترین مخاطبان و خاص ترین مخاطبان مسجد در این کانون برنامه ریزی کردیم، فعالیت هایی که برای مخاطب عام صورت می گیرد برنامه های مناسبتی، دهه ی محرم، فاطمیه، نیمه شعبان، ماه مبارک رمضان و ... است اما به فراخورنیاز مخاطب، لایه های جذب مخاطب تنگ تر و برنامه ها نیز جدی تر پیگری می شود.
وی تصریح کرد: لایه ی اصلی هم مباحث تربیتی است، که در سال 91 اتاق فکر و هیئت اندیشه ورزی توسط دغدغه مندان فرهنگی مسجد ولایت در خصوص تربیت نوجوانان به عنوان نسل آینده و منشأ اثر تشکیل شد. ما تصمیم گرفتیم که از تولد تا مرگ و وفات را در برنامه های تربیتی خود بگنجانیم یعنی از قبل از تولد، ازدواج، سال های بعداز ازدواج تا شکل گیری نطفه در گروه های سنی 0 تا 7 سال، 7 تا 14 و 14 تا 18 سال و دوره ی دانشجویی مباحث تربیتی متناسب را آموزش دهیم.
مسئول کانون فرهنگی ولایت قزوین خاطر نشان کرد: در حال حاضر اساس کار ما در طرح «راهی به سوی آسمان» دوره ی 14 تا 18 سال است که از بدو ورود، مخاطب نوجوان به مدت شش سال این راه را در مسجد طی می کندو از آنجا که این مدت قدری طولانی ست و هدف ما تربیت نیروی فعال و اثرگذار است در مرحله نخست جذب گزینش صورت می گیرد و مخاطبان نوجوان ما غربال می شوند تا به مخاطب مطلوب خود برسیم.
وی اضافه کرد: در واقع این طرح از ورودی نوجوانان پایه ی ششم و هفتم آغاز می شود و ما با همکاری که با آموزش و پرورش قزوین داریم هر سال بین 1000 تا 2000 دانش آموز در این طرح ثبت نام می کنند اما با توجه به ظرفیت و شرایطی که مطرح کردم در نهایت از بین این افراد حدود 500 نفر انتخاب شده و دعوت به آزمون می شوند که از این تعداد 40 تا 50 نفر در آزمون ورودی قبول می شوند و طی شش سال انواع برنامه های اردویی، ورزشی، معرفتی، خلاقیتی، مهارتی، عبادی و معنوی را برای آنها برگزار می کنیم.
خورشیدی ادامه داد: روند کار طی این مدت سیر می شود و در کنار این طرح برای خانواده های نوجوانانی که در این طرح شرکت کرده اند، برنامه هایی با 2 راهبرد آموزش خانواده و آشنایی آنها با فضای طرح اجرا می شود. شرکت کنندگان بعد از قبولی در آزمون ورودی، در قالب گروه های همسن و همسال با شرکت در اردوی افتتاحیه وارد طرح می شوند، یک برنامه توجیحی هم برای اولیا گذاشته می شود و فضای طرح در مدت زمان اجرای آن یعنی شش سال تبیین می شود و سپس دوره موقت طرح در تابستان آغاز شده و شرکت کنندگان وارد جشنواره تابستانی می شوند.
این فعال فرهنگی تصریح کرد: در جشنواره تابستانی برنامه های ثابتی نظیر جلسات گروهی و بحث های معرفتی برگزار می شود که در ایام تابستان این برنامه ها سه جلسه در هفته در بازه زمانی صبح تشکیل می شود و همچنین یکسری برنامه های شناور نظیر اردو که شامل اردوهای راهیان نور و اردوهای جهادی البته برای سطوح بالاتر، برنامه های عبادی، جشنواره خلاقیت مانند پل ماکارونی، بازی های فکری، مسابقات علمی و ورزشی و غیره برای ایام تابستان هم در نظر گرفته شده است. در طول سال همین برنامه ها با حجم کمتر برگزار می شوند به طوری که پنجشنبه ها جلسات گروهی و جمعه ها هم برنامه های دیگری برای شرکت کنندگان در طرح برنامه ریزی شده است.
مسئول کانون فرهنگی هنری ولایت قزوین در خصوص همراهی خانواده ها در اجرای طرح تربیتی راهی به سوی آسمان گفت: در این طرح خانواده ها هم در کنار فرزندان شان دیده شده اند به طوری که برنامه هایی نظیر اردوهای خانوادگی، نشست ها و غیره برای خانواده ها دیده شده که یکسری از برنامه ها آموزشی بوده و در حوزه تربیت فرزند است و یکسری جلسات هم شامل همایش در خصوص طرح است که برگزار می شود.
وی خاطر نشان کرد: خوشبختانه هر سال استقبال از این طرح افزایش می یابد و متقاضیانی که داریم هر سال با توجه به شناختی که نسبت به این طرح ایجاد شده، بیشتر می شوند؛ نکته ای که وجود دارد این است که در کارهای فرهنگی هنری مشکل مخاطب وجود دارد ولی ما خیلی با این مسئله روبرو نیستیم و به راحتی مخاطب جذب کرده و پای کار می مانند. به نحوی که عمدتاً دانش آموزان بعد از فارغ التحصیلی به عنوان مربی و یا کادر در اجرای این طرح مشغول به فعالیت می شوند.
خورشیدی با اشاره به میزان موفقیت طرح تربیتی «راهی به سوی آسمان» در تربیت جوان مومن و انقلابی خاطر نشان کرد: ما تاکنون یک دوره خروجی دانش آموزان از این طرح را داشتیم که در این بین دانش آموزانی را داریم که توانسته اند در دانشگاه امام صادق، دانشگاه امیر کبیر، دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین قبول شوند و تعدادی هم در حوزه علمیه در حال تحصیل هستند و در فضاهای دینی و فکری منشا اثر هستند. در چشم اندازه این طرح ما به دنبال راه اندازی امور شعب هستیم تا در شهرهای استانمان و همچنین استان های کشور این طرح اجرا شود.
مسئول کانون فرهنگی ولایت قزوین افزود: به هر صورت این مجموعه ی انقلابی به دنبال تبیین گفتمان انقلاب اسلامی و پاسخ به دغدغه های مقام معظم رهبری حرکت می کند و در این مسیر با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و شعارسالی که هر سال انتخاب می کنند تلاش می کند که برنامه های مختلفی را طرح ریزی کند و این مباحث را در آن ها بگنجاند، برای مثال در خصوص حمایت از کالای ایرانی سعی می شود که در فضای معرفی و عرضه و مصرف محصولات ایرانی گام هایی برداشته شود. همچنین برگزاری نمایشگاه نوشت افزار ایرانی اسلامی از دیگر اقدامات این کانون در طول این سالها ست.
وی خاطر نشان کرد: جدای از خروجی که در مورد طرح به آن اشاره کردم بحث حوزه خانواده، رصد و ارزیابی برنامه های این طرح، نوآوری در جلسات و ابتکار در طرح و جشنواره ها، اشتغال زایی و اقتصاد دانش بنیان از جمله مباحث مورد هدف کانون ولایت است .
خورشیدی درپایان با اشاره به برگزیده بودن این طرح در اجلاس 24 و 25 سراسری نماز یادآور شد: مهمترین شاخصه در برگزیده شدن این طرح نیازمحوری بودن آن است چراکه ما با توجه به نیازهایی که در سن نوجوانی وجود دارد، سلسه فعالیت هایی را برنامه ریزی کردیم و سعی کردیم به بهترین نحو ممکن و در جمیع جهات پاسخگوی نیازها در سن نوجوانی باشیم و در کنار اینها ابتکار و به روز بودن از ویژگی های این طرح است و مهمترین هدف در اجرای این تربیت صحیح نوجوانان در بستر تربیت دینی و تربیت جوان مومن انقلابی است که در حال حاضر حدود 160 تا 170 نفر از نوجوانان پسر در این طرح شرکت دارند و امسال برای هفتمین سال متوالی است که این طرح اجرا خواهد شد.