به گزارش حلقه وصل، سیدیحیی یثربی پیشکسوت فلسفه در یادداشتی به موضوع حمایت از کالای داخلی پرداخته است که در ادامه میآید:
با توجه به شرایط اقتصادی فعلی جامعه، لازم میدانم نکتهای را درباره حمایت از کالای داخلی که شعار امسال است، به مسئولین محترم تذکر بدهم. چنانکه پیش از این نیز، بارها تذکر دادهام، شعار سال از سوی مقام معظم رهبری بر اساس آرزوها و با توجه به مشکلات کشورمان انتخاب و اعلام میشود.
از قوه مجریه انتظار میرود که این شعارها را با دقت علمی بررسی کرده، به صورت یک مسأله پژوهشی در اختیار صاحبنظران بگذارد و خواستار راهحل رسیدن به آرزوها و رها شدن از مشکلات مربوط به آن باشد. سپس، راهحل کارشناسانان را با دقت تنظیم کرده و به صورت برنامه اجرایی خود درآورد. آنگاه گام به گام، تحقق این برنامه را پی گرفته، نتیجه را با ارقام و آمار به رهبری و مردم گزارش کند.
دریغا که مسئولان محترم در این گونه موارد، به جای انجام کار دقیق و علمی که نیازمند ملاحظات زمان و زمینه و زحمت و فداکاری است، راه آسان و ساده را در پیش میگیرند، از جمله نصب بنر و برگزاری سمینارهای پرهزینه، ولی بیبرنامه و غیرعلمی و به این ترتیب، نه تنها به نتیجه مطلوب نمیرسند که به تدریج اصل شعار و هدفهای آن نیز از یادشان میرود. در مواردی نیز، با اقدامات شتابزده و بدون مطالعه، بر مشکلات مردم و دردسر خود میافزایند.
امسال، سال «حمایت از کالای ایرانی» است. بیتردید، اینکه جامعهای بتواند با تولیدات خویش زندگی کرده و حتی پا به میدانهای رقابت جهانی بگذارد، هدف بزرگی است. ولی نا گفته پیداست که دست یافتن به چنین هدفی با انجام کارهای شتابزده، غیرعلمی و شعارزده ممکن نیست، زیرا اقدامات مطالعه نشده و غیرعلمی و سطحی گاه به شدت به اصل هدف آسیب میرساند.
در مورد «حمایت از کالای داخلی» مسئولان باید به این نکته توجه داشته باشند که این شعار دو جنبه دارد؛ یکی، عرضه کالای داخلی و دیگری جلوگیری از استفاده از کالای خارجی.
برای رسیدن به بخش اول این برنامه، باید سرمایهگذاری کرد و علاوه بر تولید بر کیفیت کالای داخلی افزود. بدیهی است که اگر به قدر کافی کالای مرغوب داخلی وجود نداشته باشد، بازداشتن مردم از مصرف کالای خارجی به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. زیرا انتخاب مردم، بر اساس مرغوبیت و به صرفه بودن کالا خواهد بود. بنابراین، از قوه مجریه انتظار میرود کار خود را برای تحقق بخشیدن به این شعار، از رونق دادن به تولید آغاز کند تا مردم کالای مرغوب داخلی را انتخاب کنند.
اما اگر پیش از تولید کالای داخلی، به هر دلیلی، از ورود کالای خارجی جلوگیری به عمل آید، عملاً مردم و مسئولان با مشکلات بسیاری روبرو خواهند شد، از جمله اینکه افراد زیادی، از جمله کارمندان و کارگران فروشگاههایی که از طریق واردات کالای خارجی به کسب و کار میپرداختند، بیکار میشوند! فروشگاههای بسیاری تعطیل میگردند و خانوادههای بسیاری از نظر مادی آسیب میبینند.
چنانکه هم اکنون میتوان این مشکلات را در مناطق مختلف کشور دید. البته در این جریان، سرمایهدار زیاد آسیب نخواهد دید. او سرمایه خود را به جاهای دیگر از قبیل بازار ارز یا مسکن منتقل میکند و علاوه بر اینکه سود خود را میبرد، به نظام اقتصادی مملکت و مردم آسیب میزند. اما این کارمندان و کارگران فروشگاهها هستند که کار خود را از دست میدهند و زندگیشان به خطر میافتد.
بنابراین در مرحله اول باید با پشتیبانی همه ارکان مملکت، در جهت تولید داخلی و مرغوبیت آن برنامهریزی و سرمایهگذاری کرد. انتظار میرود که در این مرحله شاهد کلنگزنیای ریاست محترم جمهوری در سراسر کشور در جهت تأسیس کارخانجات باشیم تا بتوان از همین افرادی که در صورت ممنوعیت ورود کالای خارجی بیکار میشوند، در مراحل تأسیس و تولید این کارخانهها استفاده کرد.
در مرحلههای بعدی زمینههای رقابت میان کالای داخلی و خارجی را فراهم آورده، آنگاه جلوی ورود کالای خارجی گرفته شود.
اما مشکل همیشگی ما اینجاست که مسئولان محترم مملکت راه آسان را انتخاب میکنند و همه برنامهریزیها و اقدامات لازم را در این کار ساده خلاصه میکنند که از یک سو، کار را به نصب بنر و برگزاری همایشها و سمینارها میسپارند و از سوی دیگر، به جای هرگونه برنامهریزی، کار را به دست پلیس میسپارند تا در ورود کالا را ببندد. در نتیجه، زمینه را برای مشکلات گوناگون آماده میسازند، از بیکاری عدهای گرفته تا قاچاق، رشوه و ....
امیدوارم مسئولان محترم همیشه در کارها به مطالعه و برنامهریزی وقت بیشتری بدهند تا به نتیجه مطلوب دست یابند.