حلقهوصل: مراسم رونمایی از تازههای حوزه شعر شهرستان ادب با حضور علیمحمد مودب، میلاد عرفانپور، محمدرضا وحیدزاده، مبین اردستانی، حمید درویشی در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد. در این مراسم علیمحمد مودب از مظلومیت قالب نیمایی گفت و میلاد عرفانپور کارهای دفتر شعر شهرستان ادب را تشریح کرد.
در این مراسم از کتابهای «کابوس شاخههای شکسته» اثر مهدی زارعی، «بعد از بنفشهای که نیامد» اثر عباس باقری، «روح اندوهگین یک شاعر» اثر سیدرضا محمدی، «مرا صدا کردی» اثر لیلا حسیننیا، «از پیله تا پروانگی» اثر محمدرضا روزبه، «پیشواز» اثر محمدرضا وحیدزاده، «بینقابی» اثر حمید درویشی، «حاشا» اثر رضا یزدانی، «لحظههای بیملاحظه» اثر مبین اردستانی، «تا همین غزل» اثر غلامعلی مهدیخانی، «هیس! گلهای خواباند» اثر مرتضی امیری اسفندقه و «یادآوری» اثر محمدمهدی سیار رونمایی شد.
علیمحمد مودب: فرهنگ و هنر از قوت شعر جان میگیرند
به اعتقاد من موتور اصلی مجموعه فرهنگ ایران شعر است. اگر شعر سرزنده، پرنشاط و پرتپشی نداشته باشیم، حتما در سایر حوزهها آسیب خواهیم دید و حتما موسیقی ما، سینمای ما و بقیه حوزههای فرهنگی و هنری ما، حتی حوزههای فکری و اندیشهای مثل علوم انسانی ما هم دچار ضعف خواهند شد. الحمدالله امروز جریان شعر فارسی یک جریان سرزنده و پرنشاطی است. شاید یکی دو دهه قبل شعر دچار رکود شده بود و مجموعههای خیلی کمی منتشر می شدند. حتی ناشران خیلی معتبر حوزه ادبیات پنج تا 10 کتاب شعر هم منتشر نمیکردند. امروز خوشحالیم که چندین ناشر دارند با سلایق مختلف شعر منتشر میکنند. این اتفاق مبارکی است. چون عرصههای دیگر فرهنگ و هنر ما از قوت شعر جان میگیرند و شعر، ستون اصلی فرهنگ است. باعث افتخار است که مردم ما وقتی به نمایشگاه کتاب میآیند سراغ نشرهای ادبی و نشرهای تخصصی شعر میروند. ما هم افتخار داریم که بخشی از این جریان رشید و بالنده هستیم.
علیمحمد مودب: پراکندگی جغرافیایی شاعران هم قابل توجه است
امسال ما در انتشارات شهرستان ادب از نسلهای مختلفی کتاب داریم. مجموعه «از پیله تا پروانگی» از آقای دکتر محمدرضا روزبه، مجموعه «بعد از بنفشهای که نیامد» آقای استاد عباس باقری از بهترین شاعران کشور و... برای خود من انتشار کتاب از این دو بزرگوار واقعا مایه فخر است. «تا همین غزل» اثر استاد غلامعلی مهدیخانی که به لحاظ سنی به شاعران قبل از دکتر روزبه تعلق دارد. در کنار این عزیزان جوانان را می بینیم شاعرانی مثل آقای عرفانپور، آقای سیار، آقای وحیدزاده و... . خوشحالم که امسال پراکندگی جغرافیایی مولفان هم قابل توجه است. از شهر زابل تا آقای دکتر روزبه از بروجرد و شهر خرمآباد، آقای مهدیخانی در شیراز ساکن هستند. در بیرون از مرزهای ایران از آقای سیدرضا محمدی شاعر خوب افغانستانی امسال اثر داریم. این مسئله برای بالندگی ادبیات ما خیلی مهم است و نیاز است که ادبیات در شهرهای مختلف ترویج شود و شاعران شهرستانهای مختلف کشور معرفی شوند.
علیمحمد مودب: در بازار طرحی نو در انداختن به نیما ظلم شد
توجه به قالب نیمایی از شاخصههای مورد توجه ما در شهرستان ادب است. ما کتابهای متعددی از مجموعه نیماییهای بزرگان شعر امروز، کسانی مثل حمیدرضا شکارسری، از آقای مصطفی علیپور، آقای علی داودی و خود بنده چاپ کردیم. نیمایی قالب بسیار مظلومی است؛ یعنی ظرفیتهای نیمایی و پیشنهادهای نیما در نسل ما مظلوم و مغفول بود. بعد از نیما خیلیها گفتند که چون نیما طرح نو درانداخته است لابد ما هم میتوانیم طرحی نو دربیندازیم و پیشنهادهای متعددی در حوزه نظریه شعر ارائه شد. بخشی از این پیشنهادها توان جامعه ادبی را مستهلک کرد. در عین حال که هر کدام از اینها حرفی داشتند ولی مجموعا در این بازار به نیما ظلم شد. خوشحالیم که در دهههای اخیر جریان نیمایی پر نفس به مسیر خودش ادامه میدهد و خوشحالیم که شهرستان ادب هم در خدمت به این جریان سهمی دارد. امروز جوانهای زیادی در قالب نیمایی شعر میگویند که مرهون تلاش همین بزرگانی است که از آنها نام بردم. جوانانی مثل آقای رضا یزدانی، مبین اردستانی و... در قالب نیمایی شعر گفتند و این خیلی جای خوشحالی دارد. نیمایی قالبی است که ظرفیت زیادی برای بیان زندگی و انسان امروز دارد و جدی گرفته شدن این قالب توسط جوانان اتفاق خوبی است.
میلاد عرفانپور: شعرهایی را به دختر، پسر و همسرم تقدیم کردم
دفتر شعر شهرستان ادب از سال 1389 کار خودش را به صورت جدی آغاز کرده است و دورههای آموزشی شعر جوان کشور به نام «آفتابگردانها» را برگزار میکند. دوره هایی که به صورت سالانه است و هر سال ما از همه نقاط کشور استعدادیابی میکنیم و برنامههای مختلف و متنوعی برای آموزش این شاعران جوان تدارک دیدیم. الحمدالله ثمره این برنامهها تربیت شاعران بسیار توانمند و جوان و خوش ذوق است که این روزها آثارشان منتشر می شود. ما در کنار اینها از جلسات استانی شعر نیز حمایت میکنیم و این جلسات ذیل حمایت علمی و ادبی شهرستان ادب هستند. همچنن کارشناسی کتاب برای چاپ در بخش شعر شهرستان ادب هم از دیگر وظایف دفتر شعر شهرستان ادب است. امسال خود بنده کتاب «تماشایی» را داشتم. کتاب «تماشایی» شامل 68 رباعی، 20 غزل و 40 نیمایی کوتاه است که نیماییها و غزلها تقریبا مربوط به سه چهار سال گذشته هستند و رباعیها تقریبا همه در سال گذشته سروده شدهاند. موضوعاتش هم مختلف است؛ از شعر عاشقانه تا شعرهای اجتماعی و سیاسی و همچنین شعرهایی در فضای آیینی و اهل بیتی. در «تماشایی» شعرهایی را به دخترم، پسرم و همچنین همسرم تقدیم کردم.
محمدرضا وحیدزاده: عَرقکردن روح شاعر از بیرون مشخص نیست
من دوزیست هستم یعنی هم دستی در تحقیق دارم و هم گاهی شعر مینویسم و در هر دو حوزه نیز سابقه فعالیت دارم. من فقط یک نکته در مورد شعر و اقتضائات سروده شدن شعر می خواهم کوتاه بیان کنم. خیلی وقتها برخی وقتی از بیرون نگاه میکنند به شکل ظاهریِ یک کتاب شعر هم خرده میگیرند که آیا اسراف نیست و این همه جای سفید برای چیست؟ حقیقت این است که یک شاعر برای یک غزلش یک روز تب میکند، برای یک شعر شاید یک هفته درگیر است. مجموعه شعر، حاصل سالها تلاش شاعر است و شاید افراد دیگر ندانند که یک شاعر بعضی وقتها چند شب نمیخوابد تا شعرش را تمام کند و شاید عرقکردن روح شاعر از بیرون مشخص نباشد.
حمید درویشی: خوشحالم کتابم در شهرستان ادب منتشر شد
خوشحالم که کتاب جدیدم در انتشارات شهرستان ادب منتشر شده که ناشر برگزیده سال 96 و 93 بوده است. قدیمیترین شعر مجموعه بینقابی مربوط به سال 80 و جدیدترین اشعار آن برای اواخر سال 96 است.