سرویس معرفی: هم زمان با ایام فاطمیه نمایشگاهی در آستان مقدس امام زاده سید معصوم(ع) قم در حال برگزاری است. این نمایشگاه که همه ساله در ایام فاطمیه برگزار می شود امسال نیز همزمان با دهه فجر و از 21 بهمن آغاز و تا اول اسفند ادامه خواهد داشت. به همین بهانه گفتگویی داشتیم با حجت الاسلام خوئینی مسئول برگزاری این نمایشگاه که متن آن را در ادامه خواهید خواند.
جناب خوئینی این نمایشگاه از چه سالی و از کجا کلید خورد؟
در ایام فاطمیه نمایشگاهی را در منطقه محروم قم برگزار میکنیم. این نمایشگاه از فاطمیه هفت سال پیش به بهانه یک روضه شروع شد و کم کم تبدیل شد به نمایشگاه فاطمیه که بحمدلله هر سال پربار تر از سال قبل است. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که این نمایشگاه کاملا مردمی بوده و هرچند در این سالها برخی از ارگان ها و نهاد ها کمک های جسته و گریخته ای به نمایشگاه داشته اند اما محوریت آن مردم بوده و نمایشگاه توسط خود مردم و کمک های آنها برپا و گردانده می شود.
این نمایشگاه چه بخش هایی دارد؟درباره آنها مقداری توضیح بفرمایید.
نمایشگاه امسال ما ابتدا روزمرگی انسان را در این دنیای فانی نشان میدهد که ما چقدر در این دنیا دچار روزمرگی شدیم. صبح کار میکنیم تا شب غذا بخوریم و بخوابیم. قسمت بعدی آن غرفه «گناهان ما» هست، چقدر ما گنهکار هستیم و چقدر در زندگی اشتباهات داریم. حالا خیلی مختصر عرض می کنم، غرفه بعدی غرفه «نعمات الهی برای بندگان» و درباره این که چقدر خدا به ما نعمت داده است، خدایی که به ما سلامتی داده، خدایی که به ما فرزند داده است و غرفه آخر، غرفه «انتظار الهی از بندگانش» نام دارد و با موضوع اینکه خدا منتظر بندگان است برپا شده. اگر مردم میدانستند که چقدر خدا منتظر هست که مردم برگردند و گناه نکنند، مردم میمردند از این محبت الهی.
بعد از این غرفه ها شرکت کنندگان وارد سالن تئاتر میشوند که روی سن این سالن نمای خانه حضرت زهرا از بیرون نشان داده شد و سبک زندگی فاطمی در آن سالن به صورت نمایش برای مردم روایت می شود. بعد از این سالن مردم وارد محوطه اصلی نمایشگاه میشوند که غرفههای مختلف فرهنگی و غرفه مشاوره فرزند، مشاوره خانواده، غرفه کتاب و غرفه کودکان و نوجوانان در این محوطه طراحی شده است. تمثالی هم از قبرستان بقیع طراحی شده که مردم می توانند از آن دیدن کنند و یک صفحه قرآن را هدیه به ائمه بقیع در اینجا میخوانند.
مکان برگزاری این نمایشگاه کجاست و در کجا برگزار میشود؟
امسال در حیاط و محوطه آستان مقدس امام زاده سید معصوم قم برگزار میشود.
قدمت نمایشگاه چقدر است و چند وقت است که برگزار میشود؟
امسال سال هفتم هست که داریم نمایشگاه میزنیم. شش سال نمایشگاه زدیم و امسال سال هفتم است که این برنامه را داریم انجام میدهیم. برنامه کاملا دینی است و وسعت نمایشگاه امسال به تقریبا 1500 متر میرسد. سالهای گذشته که 2500 متر 3000 متر داشتیم و در بوستان برگزار میکردیم و امسال هم در حیاط امام زاده سید معصوم برگزار کرده ایم.
مردم چگونه در برپایی این نمایشگاه کمک می کنند؟
وجه تمایز نمایشگاه این است که بانی سازمانی ندارد. مثلا کورهدار به ما آجر میدهد، برقکار میآید و برقکشی میکند، آن کسی که بنایی بلد هست بنایی میکند و کارگر، کارگری میکند، خلاصه هرکسی دینش را نسبت به نمایشگاه ادا میکند. هر کس نمایشگاه را یک کار جهادی در نظر میگیر،د شیفت کاریشان که تمام میشود غروب میآیند و کار میکنند حتی ما شیفت شب هم داریم، بچه مدرسهایها که روز نمیتوانند بیایند شبهای میآیند و در این نمایشگاه مشغول میشوند و بعضی وقتها تا ساعت یک دو نصف شب دوستان ما در نمایشگاه کار می کنند. دوستان ما این فرمانی که حضرت آقا نسبت به جهاد فرهنگی آتش به اختیار فرموده اند را خط مشی خودشان قرار دادند و در عرصه فرهنگی کار جهادی انجام میدهند.
استقبال مردمی و بازخورد آنها چگونه است؟
سال گذشته پنجاه هزار نفر بازدیدکننده داشتیم. این نمایشگاه اینقدر جا افتاده شده است که بدون تبلیغات مطمئن هستم که بیش از چهل هزار نفر بازدیدکننده خواهیم داشت. یک مقدار تبلیغ کنیم تعداد بازدیدکننده ما بیشتر ازاین هم خواهد بود و الحمدالله در منطقه بازخورد خوبی داشته است. حتی ما در جلسه تبلیغات برای همه گروههای تبلیغی کشور این فعالیت را توضیح دادیم و روش کار و نوع فعالیت را و نوع تعامل با مردم را به دیگر گروههای تبلیغی انتقال دادیم که آنها بتوانند در شهرهای خودشان این کار را انجام بدهند.
نمایشگاه فاطمیه از چه زمانی شروع شده و تا کی ادامه دارد؟
نمایشگاه ما از 28 دی شروع به ساخت کرده و تقریبا سه چهار روز و ان شاالله حودل و حوش 22 بهمن با حضور مسئولین شهر افتتاح خواهد شد و این نمایشگاه به صورت رسمی کار خود را آغاز خواهد کرد.
بنظر شما ضرورت وجود چنین نمایشگاه هایی چیست؟
ببینید الان به خاطر مشکلات متعدد، استقبال جوانان ما از مساجد کمتر شده و نمیتوانیم مفاهیم را در مسجد به اقشار مختلف جامعه انتقال بدهیم، ولی وقتی این نمایشگاه هنری برگزار میشود عموم مردم استقبال میکنند. حتی پشت سر در ورودی نمایشگاه صف میکشند، این یعنی اینجور کارها را مردم طالب هستند. این یک کار هنری مذهبی هست که ما اگر بتوانیم همه کارهای مذهبیمان را با شیوههای هنری با شیوههای جذاب به مردم انتقال بدهیم مردم هم چون در ذات و فطرتشان به مذهبیات گرایش دارند به سمت آن جذب خواهند شد.
این کار نمایشگاهی یک کار جدید است و سعی کردیم با ایجاد بخش های جذاب و هنری جوانان را جذب کنیم. مثلا ما در این نمایشگاه بخش سینما داریم، بخش صوت و تصویر داریم و بخش های دیگر جدید و جذاب. خود جوان ها هم می آیند ودست به دست هم می دهند و با یکدیگر کار می کنند و نمایشگاه را از خودشان می دانند و برای آن از جان و دل زحمت می کشند.این کار حس کار جهادی را به جوان ها منتقل می کند.