به گزارش حلقهوصل: بهمنماه برای ایرانیان، ماه شعف و شادی و هیجان است. برگزاری مراسم دهه فجر در مدارس، مساجد و اماکن مختلف و همچنین پخش ویژه برنامههای صداوسیما در این ایام حال و هوای خاصی را ایجاد میکند. یکی از مهمترین برنامهها در این ایام برگزاری جشنوارههای فرهنگی و هنری است. در این مجال نگاهی داریم به این جشنوارهها.
جشنواره بینالمللی فیلم فجر
سی و ششمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر از 12تا22بهمن سال جاری در تهران برگزار خواهد شد.
این جشنواره جایگزینی برای جشنواره بینالمللی فیلم تهران بود که تا پیش از انقلاب، در ایران برگزار میشد و در آن فیلمهای برگزیده سینمای ایران در کنار آثار سینمای بینالمللی به رقابت میپرداختند. بعد از انقلاب، این جشنواره تعطیل و بعد از ۴سال جشنواره فیلم فجر، همزمان با روزهای دهه فجر جایگزین آن شد.
نخستین دوره جشنواره فیلم فجر از ۱۲ تا ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۱ به دبیری حسین وخشوری برگزار شد و تا سال ۱۳۷۴ فقط به تولیدات سالانه سینمای ایران میپرداخت. از سال ۱۳۷۴ جشنواره به صورت بینالمللی برگزار میشود و علاوه بر سینمای ایران، در بخش بینالملل به بررسی فیلمهایی از سینمای جهان میپردازد.
در بخشهای رقابتی این جشنواره، شرکت کنندگان برای کسب جایزه مخصوص که «سیمرغ بلورین» نام دارد با هم رقابت میکنند. دیپلم افتخار و لوح زرین از دیگر جوایز این جشنوارهاند.
طی سالیان اخیر مسابقههای سینمای مستند، فیلم کوتاه و مسابقه مواد تبلیغاتی و اطلاعرسانی نیز به بخشهای سینمای ایران اضافه شده است.
جشنواره موسیقی فجر
سی و سومین دوره جشنواره موسیقی فجر از 20 تا 30 دیماه سال جاری برگزار شد.این جشنواره برای نخستین بار در سال ۱۳۶۴ و با نام اولیه «جشنواره سراسری سرود و آهنگهای انقلابی» شکل گرفت و نخستین دوره آن با شرکت ۲۰ گروه در تهران برگزار شد. پس از چهار سال یعنی در سال ۱۳۶۸ دوره پنجم آن با طراحی آرم و نشانه و نماد و با عنوان «پنجمین جشنواره موسیقی فجر» ادامه یافت.
در سال ۱۳۷۰ و در هفتمین دوره خود، این جشنواره برای نخستین بار شکل بینالمللی به خود گرفت و بخش «معرفی موسیقی ملل مسلمان» به آن اضافه شد و گروههای موسیقی از تاجیکستان (گروه استاد آدینه هاشماف و گروه دولتمند خلف)، هند (با رهبری استاد بسمالله خان نوازنده مشهور شهنای) و آذربایجان (استاد هابیل علیاف و آواز نصرالله ناصحپور در آن به اجرای برنامه پرداختند و از آن پس هرساله جشنواره موسیقی فجر میزبان گروههای موسیقی از کشورهای مختلف دنیا شد.از اتفاقات مهم در سال ۱۳۷۶ (سیزدهمین دوره جشنواره موسیقی فجر) حضور بانوان بود که برای نخستین بار بخشی تحت عنوان «ویژه بانوان» به آن اضافه شد. دو سال بعد یعنی در جشنواره پانزدهم موسیقی فجر برای نخستین بار ۱۰ کشور آن هم از کشورهای صاحب تمدن و موسیقی در جشنواره شرکت کردند.در دوره شانزدهم نیز بخشی تحت عنوان سازسازی به جشنواره اضافه شد. در این دوره همچنین برای نخستین بار در طول برگزاری جشنوارههای موسیقی فجر بخشی با عنوان «پایاننامه» به جشنواره اضافهشد.
جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
سی و ششمین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از 28 دیماه تا 9 بهمنماه سال جاری برگزار شد.نخستین دوره جشنواره تئاتر فجر 12 تا 22 بهمن در سال 61 برگزار شد و در این دوره مکانهای متعددی میزبان جشنواره بودند که ازجمله آن میتوان به موزه هنرهای معاصر اشاره کرد. این دوره از جشنواره در میان جوایز خود برگزیده بازیگری کودک هم داشته است.برگزار کنندگان این جشنواره مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن هنرهای نمایشی ایران و مؤسسه بینالمللی تئاترند و دبیرخانه جشنواره در تهران قرار دارد. تا دوره بیست و چهارم بیشتر نمایشها آثار جدیدی بودند که برای جشنواره تولید میشدند؛ اما در دوره بیست و چهارم و بیست و پنجم بیشتر نمایشهایی که برای حضور در جشنواره انتخاب شدند پیشتر اجرای عمومی داشتند و تنها آثار معدودی برای جشنواره تولید شده بودند.
این تغییر بر اساس این نظریه که «جشنواره محلی است برای عرضه تولیدات یک ساله تئاتر کشور» انجام شد.
جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر
دهمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر با حمایت مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر ۳بهمنماه لغایت ۴اسفندماه در تهران برگزار میشود.نخستین دوره این جشنواره 12بهمنتا 12اسفندماه 1387 در تهران برگزار شد.این جشنواره به عنوان یک نمایه از توانمندیهای تجسمی از دوره هفتم به بعد میدان حضور را برای ظرفیتهای متنوع هنر تجسمی باز کرده است.بر اساس نگرشی که از دوره هفتم بر جشنواره حاکم شد از هشت رشته متداول و شناخته شده تجسمی، مدیاها و پیشنهادهای جدیدی که به گویشهای معاصر نزدیک بود نیز به جشنواره راه پیدا کرد.این هدف با تشکیل شورای هنری جشنواره دنبال شد و ده هنرمند از رشتههای مختلف تجسمی انتخاب شدند که به واسطه یک هم افزایی بتوانند به نگاه به وجود آمده در کلیت جشنواره جامه عمل بپوشانند و آنها نیز در یک ترکیب متنوع تلاش کردند هر آنچه برای تغییر نیاز بود را انجام دهند.
جشنواره شعر فجر
افتتاحیه دوازدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با حضور و شعرخوانی دبیران ادوار گذشته و شاعران کرمانشاهی در تالار انتظار این شهر برگزار شد.
قرار است اختتامیه این دوره نیمه نخست اسفندماه در تبریز، پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال ۲۰۱۸ برگزار شود. نخستین جشنواره شعر فجر با اهدای 10 سیمرغ به شاعران برتر کشور 14 تا 21 بهمنماه برگزار شد. سیمرغ فارسیزبانان جهان و سیمرغ شعر امام(ع) و انقلاب، دو بخش ویژه این جشنواره بودند. بخش ویژه سیمرغ فارسیزبانان، برای نخستین بار در این جشنواره به اجرا در آمد.
به همین منظور هیأت داوران از نظرات شاعران افغانستان و تاجیکستان بهره و مشاوره علمی و ادبی گرفتند. آقایان سیدعلی موسوی گرمارودی، علی معلم دامغانی، محمدحسین جعفریان، هادی سعیدی کیاسری و علیرضا قزوه داوران بخش سیمرغ فارسیزبانان این جشنواره بودند.
منبع: صبح نو